Početna » 5 Filmova koji Slave Snagu i Inspirišu Žene

5 Filmova koji Slave Snagu i Inspirišu Žene

by Lips&Heels
0 comment

Filmovi su često ogledalo društva u kojem živimo. Oni ne samo da nas zabavljaju, već i mogu imati dublje poruke i uticati na naše stavove i percepciju sveta. Kada je reč o prikazivanju ženskih likova, važno je da filmovi ne prikazuju žene samo kao prateće likove ili stereotipe, već da im daju snažne, inspirativne uloge.

Evo pet filmova koji upravo to čine, slaveći snagu i inspirišući žene širom sveta.

 

1. „Divljina“ (Wild, 2014)

Ovaj film, režirala ga je Jean-Marc Vallée, baziran je na istinitoj priči i prati putovanje Chery Strayed (glumi je Reese Witherspoon) dok hoda preko 1000 milja Staze Pacifičkog grebena, sama i suočena sa svojim demonima. Kroz ovu epsku avanturu, gledamo kako Chery pronalazi snagu u sebi, suočava se sa svojim greškama i bolom, i na kraju pronalazi smisao i isceljenje. Ovaj film slavi snagu volje i otpornost žene u izazovnim situacijama.

 

 

 

 

 

 

2. „Pčelar“ (Queen Bee, 2020)

Ovaj dokumentarni film prati priču o Marini, jednoj od poslednjih tradicionalnih pčelarki u ruralnom delu Kine. Iako se suočava sa brojnim izazovima, uključujući klimatske promene i ekonomske teškoće, Marina ne odustaje od svoje strasti i posvećenosti pčelarstvu. Njena priča je inspiracija za sve žene koje se bore da ostvare svoje snove u patrijarhalnim društvima.

 

 

 

 

 

3. „Junačina“ (Brave, 2012)

Ovaj animirani film kompanije Pixar prati priču o Meridi, buntovnoj škotskoj princezi koja odbija da se povinuje tradicionalnim očekivanjima svog društva. Umesto toga, ona se bori za svoju nezavisnost i pravo na samoodređenje, pokazujući hrabrost i odlučnost u svom putovanju. „Junačina“ slavi snagu i hrabrost mladih žena da se bore za svoje snove i identitet.

 

 

 

 

 

4. „Gospodarica zla“ (Maleficent, 2014)

Ova reinterpretacija klasične bajke o Trnoružici fokusira se na lik Maleficent, moćne veštice koja se suočava sa izdajom i traumom, ali uspeva da pronađe svoju snagu i dobrotu. Angelina Jolie donosi dubinu i kompleksnost liku Maleficent, pokazujući da čak i „zlikovci“ mogu imati složene priče i evoluirati u inspirativne likove.

 

 

 

 

5. „Hrabrost“ (Courage, 2015)

Ovaj film, baziran na istinitoj priči, prati život Malale Yousafzai, mlade aktivistkinje za obrazovanje koja je preživela napad Talibana i nastavila se boriti za prava žena i obrazovanje. Njena neustrašivost i posvećenost su izuzetno inspirativni, a njen glas postao je simbol nade i promene širom sveta. „Hrabrost“ nas podseća na snagu jednog pojedinca da promeni svet, bez obzira na to koliko izazovi mogu biti veliki.

 

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta