5 zanimljivih činjenica o popularnoj seriji ,,La casa de papel“

,,La Casa De Papel“ , Netfliksova krimi-drama, poznata i kao ,,Money Heist“ dostigla je neverovatnan uspeh među svim generacijama. Ovo je priča kriminalnog uma čoveka koji sebe naziva “El proffesor“ . Centar dešavanja je Kraljevska kovnica Španije. Njegov cilj je da uđe u Kraljevsku kovnicu u Madridu i štampanje 2.4 milijarde evra. Kako bi sproveo ambiciozan plan, regrutuje tim od osam ljudi sa određenim sposobnostima koji nemaju šta da izgube. Ovom sastavu je potrebno jedanaest dana izolacije, prilikom čega nailaze na razne izazove. Borba sa elitnim policijskim snagama i čak 67 talaca.

 

 

 

 

 

 

“Prva sezona serije je bila uspešna, ali tokom druge sezone nam je opala gledanost gotovo za polovinu. Mi smo priču priveli kraju i oprostili se jedni od drugih. Onda, nekoliko godina kasnije, saznali smo da je Netfliks otkupio seriju, što je bila lepa vest, ali smo mislili da će se izgubiti u moru drugog sadržaja. Kada su glumcima na društvenim mrežama počeli naglo da skaču brojevi pratilaca, shvatili smo da se nešto dešava. Odjednom smo postali najgledanija serija na stranom jeziku. Nakon toga su nas pretprošle godine pozvali i pitali da snimamo novu sezonu”, ispričao je ranije Aleks Pinja, tvorac serije.

 

 

 

 

1. Serija je snimljena u sedištu Nacionalnog istraživačkog veća

 

Iako je priča postavljena u Kraljevskoj kovanici Španije, serija je snimljena u sedištu španskog Nacionalnog istraživačkog veća (CSIC) , koji je sličan kovnici u Madridu.

 

 

2. Bella Ciao 

 

 

Italijanska antifašistička pesma „Bella ciao“ koju su interpretirali Berlin i Profesor ( dva glavna lika u seriji) debitovala je na petom mestu u maju 2018. godine na Sindikatu Nacionalne Edicije Fotografije, zvanična francuska lista singlova (SNEP) .

 

 

 

Pesma vuče korene iz 19. veka kada su je pevale radnice severne Italije na rižinim poljima. Italijanski partizani je kasnije preuzimaju u borbi protiv nemačkog okupatora te italijanskih fašista, a danas se često peva kao protestna pesma slobode i otpora. Prevedena je na više od 40 jezika.

 

 

3. Mašine za štampanje novca u prvom i drugom dijelu su bile stvarne 

 

 

Mašine koje su se koristile za štampanje novca u seriji su bile mašine za štampanje novina.

 

 

 

 

 

 

4. Na početku se zvala ”Los Desahuciados”

 

Kreator serije, Aleks Pina je na početku nazvao seriju ”Los Desahuciados”, što je značilo “Oni odbačeni“. Ovo je zbog toga što su većina likova odbačeni od društva. Ime je kasnije promenjeno u “La Casa De Papel” kako bi se uklapalo u scenario.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Tokio nije bila narator na početku

 

U početku su to bili Profesor i Moskva.

Lik Tokio inspirisan je Matildom iz filma Leon: Profesionalac iz 1994.

 

 

 

 

 

Da je serija doživela popularnost, svedoči i zanimljiva vest – Netflix radi korejsku verziju serije “La Casa de Papel”

 

Korejsku adaptaciju “Money Heist” režiraće Kim Hong-sun, koji je radio TV-ostvarenja: “The Guest”“Voice” i “Black”.

izvor : bosonoga.com

 

 

@lacasadepapel

 28 total views,  1 views today