9 od 10 malih preduzeća na tržištima u razvoju širom sveta ne prihvata plaćanje karticama zbog čega rizikuje gubitak prodaje

Beskontaktno plaćanje karticama, satovima i digitalnim novčanicima poraslo je usled potrebe za više komfora i snažnijom zaštitom zdravlja tokom pandemije Covid-19.

Oko 85 odsto kupaca očekuje mogućnost digitalnog plaćanja prilikom kupovine, prema globalnoj Visa anketi, te se sve veći broj firmi trudi da to i omogući. Međutim, 9 od 10 malih preduzeća na tržištima u razvoju širom sveta ne prihvata plaćanje karticama zbog čega je u riziku od propuštenih prodaja, a procena je da se čak 17 biliona dolara i dalje troši u gotovini i čekovima.

 

Iako kupci sve manje koriste gotovinu i žele beskontaktno iskustvo na kasi, za mnoga mala i mikro preduzeća POS uređaji mogu biti skupi. Polovina ispitanika (50 odsto) iz tog sektora u Srbiji istakla je da ima samo tradicionalni POS terminal za plaćanje karticama, koji iziskuje unošenje PIN koda, prema novom istraživanju kompanije Visa „Klikom do digitalne trgovine“. Kako bi zadržali konkurentnost u digitalnoj ekonomiji, preduzećima je potreban efikasan i isplativ alat, koji omogućava bezbedne, sigurne i brze beskontaktne transakcije.

 

Rešenje zasnovano na tehnologiji Tap to Phone, koju je Visa nedavno lansirala u Srbiji, odgovara zahtevima i preduzeća, i potrošača. Ono omogućava malim trgovcima da ponude plaćanje karticama u svojim radnjama, dok istovremeno štiti potrošače od kontakta sa gotovinom ili platnim terminalom. Zahvaljujući inovaciji Visa Tap to Phone, čak i najmanja preduzeća mogu da počnu da prihvataju digitalna plaćanja upotrebom jednostavne aplikacije, koja transformiše Android pametne telefone sa NFC podrškom u mobilne terminale, a za razilku od tradicionalnih POS terminala, ovo rešenje isključuje potrebu kupovine dodatnog hardvera.

 

Tap to Phone tehnologija će pomoći prodavcima da brzo pristupe digitalnoj ekonomiji, spreče izgubljenu prodaju i poboljšaju priliv novca prihvatanjem beskontaktnih plaćanja bilo gde i bilo kada. Osim toga, usvajanjem digitalnih metoda plaćanja, očekuje se da mala i srednja preduzeća smanje poslovne troškove, ostvare značajnu uštedu vremena, a klijentima obezbede bolje iskustvo kupovine. 

 

Generalno, predvodnici tranzicije ka bezgotovinskoj ekonomiji su često sami potrošači ali i lideri u oblasti inovacija, poput kompanije Visa, koji firmama pružaju nove alate i podsticaje za  dalji razvoj poslovanja i unapređenje konkuretnosti. Sada možemo videti kako pametni telefon, uređaj koji svaki trgovac nosi u svom džepu, postaje platni terminal za mala preduzeća. U regionu centralne i istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike (CEMEA) Tap to Phone tehnologija se već koristi na više od 35.000 terminala i kod više od 30 partnera sa kojima Visa sarađuje.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: