Bahov maraton na Sava Promenadi

Nesvakidašnji muzički maraton danskog čeliste i posvećenog maratonca Toke Moldrupa biće održan u subotu, 24. septembra, od 11 časova na Sava Promenadi, kao veliko finale jubilarnog 10. ArtLink festivala.

Danski čelista će istrčati 36 kilometara, između Brankovog mosta i Kule Beograd, a posle svakog pređenog kilometra sviraće po jedan stav Bahove svite, pa će tokom maratona odsvirati svih šest Bahovih svita za violončelo.

 

 

 

 

 

Toke Moldrup je jedan od najpriznatijih violončelista u Danskoj. Svetski mediji proglasili su ga za „zvezdu“, „čoveka sutrašnjice“, kao i „savršenog perfekcionistu na violončelu“. Nastupao je solo i sa istaknutim muzičarima na velikim muzičkim scenama širom sveta. Tokom karijere razvio je strast prema trčanju na duge staze, koju je uvezao sa koncertima i muzikom koja je njegov najveći pokretač. Na ideju da se oproba u muzičkom maratonu i spoji nespojivo došao je dok je trčao sa svoje troje dece sa kolicima za bebe.

 

 

„Osećam da sam konačno pronašao prirodnu vezu između muzike i sporta u kojoj će uživati svi, a takođe i ja“, rekao je Moldrup uoči muzičko-sportskog spektakla na Sava Promenadi.

 

ArtLink festival, ove godine u svom desetom izdanju, kao deo evropske inicijative „Gradovi festivali“ i sa motom „Umetnici za prirodu, održava se od 25. juna do 25. septembra na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji i regionu. Festival je i inicijator i nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno-turističke destinacije uz kampanju „Umetnici za prirodu“ uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske unije.

 

Bahov muzički maraton na Sava Promenadi trajaće približno pet sati, a posetioci su pozvani da sa Moldrupom trče, voze bicikl i navijaju za njega duž rute uz Savu.

 77 total views,  1 views today