BEOGRAD PITA : Kog ukusa je jesen?

Harijet van Horn rekao je : „ Kuvanje je poput ljubavi. Ili se predajete ili ne ulazite u to. “ Uz to, u životu je najvažnije imati meru u svemu, potrebno je da samo da svega bude dosta – baš onako po meri. Takva je i Una – inspirativna, mlada žena, supruga, majka, ali i neko čije instagram objave izazivaju krčenje u stomaku , „vodu na usta“ i želju da savladate kulinarske veštine i da naučite baš to kako da samo svega stavite dosta.

Par puta sam spomenula to „samo svega stavi dosta“ jer je upravo to naziv tvog instagram profila, odnosno bloga, koji osim tvoje svakodnevice biva inspirisan klasičnim američkim slatkišima .Otkud ideja za takvo ime?

 

Od samog početka sam znala da će se tako zvati jer je ta rečenica pratila moj put od kako sam krenula da savladavam osnove kuvanja pa sve do formiranja bloga. A počelo je tako što mi je mama ispričala da, kada je ona počinjala da kuva, njoj je njena svekrva, odnosno moja nana, rekla da nema neke posebne nauke u kuvanju – važno je samo da svega staviš dosta. Meni je ta rečenica oduvek bila fantastična, i uvek je nosim negde u sebi dok kuvam. 

 

Ono što često možemo da čujemo, posebno od naših baka, jeste da kuvamo po osećaju, da neki začin stavimo onako otprilike „ od oka“ – Da li se pridržavaš striktno nekog recepta ili voliš i da eksperimentišeš?

 

Naravno da volim da eksperimentišem, kod američkih recepata je to često i neophodno! Jer mi smo malo drugačijeg mentaliteta i nama su njihovi recepti često preterani, a kod njih je normalno da je sve prepuno kalorija, putera, šećera i masti. Na primer dešavalo mi se da recept iziskuje 800g šećera u prahu i 400g putera što je van svake pameti – u tim situacijama često izmenim recept da više odgovara našem podneblju.

 

 

 

Tvoj blog je preplavljen američkim slatkišima, da li postoji neki poseban razlog za to?

 

Zapravo mi je ideja bila da obradim tradicionalne slatkiše svih kuhinja sveta – italijanske, francuske, britanske, indijske… Ali počelo je sa američkim slatkišima jer su mi oni zaista neiscrpna inspiracija. Oni za svako godišnje doba imaju idealne dezerte i evo nikako da se odvojim od njih i pređem na neku drugu naciju!

 

 

Pročitaj i: Kuhinjski dnevnik : STRACCIATELLA SA KRUŠKAMA

 

 

Kažu da postoje male tajne velikih majstora, da li i ti imaš neke „male tajne“ koje si stekla iskustvom, a da bi možda značile mladim domaćicama?  

 

Trenutno ne mogu da se setim nijedne konkretne tajne, ali ono što mladim domaćicama uvek savetujem na početku njihove kulinarske „karijere“ je da ne eskperimentišu previše! Neka slede recepte onako kako piše, dok ne savladaju osnovna pravila, šta s čim ide, kako se koje namirnice ponašaju i šta se s čime ne meša – a za eksperimentisanje će biti vremena kad savladaju osnove. Zato se i ja trudim da moji recepti budu veoma detaljno napisano – da bih olakšala početnicima, jer znam kako ume da bude konfuzno kada se u receptima podrazumeva da već posedujete neko znanje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitaj i: DNEVNIK GRADA BEOGRADA: Beograde, dočekao si jesen!

 

 

Ono što je mene oduševilo jesu fotografije na tvom profilu, ja doslovno osetim miris cimeta ili bundeve kada ti objaviš fotku! Koliko ti je važna estetika profila i koliko vremena posvetiš tom uređivanju?

 

Oduvek mi je bilo važno da mi profil lepo izgleda, još i pre nego što sam pokrenula blog. I na svom privatnom profilu često ne kačim slike ako mi nisu dovoljno lepe i oštre. A u poslu food bloggera je neizmerno važno da su vam slike lepe – jer se preko njih vaši pratioci upoznaju sa onime što vi nudite i, nadajmo se, na osnovu njih se odlučuju da slede vaš recept. Ako to ne izgleda privlačno i atraktivno na vašem blogu, stranici – čemu god – zašto bi neko to pravio? 

 

 

 

 

 

Kada sam već spomenula mirise, koji miris, a samim tim i ukus tebe asocira na jesen?

 

Uh, na jesen, a i zimu neizostavno podseća mešavina jabuka i cimeta i bundeva i cimeta. Jeste malo kliše odgovor, ali bukvalno ništa ne miriše na dom kao kolači od cimeta koji se peku u rerni. 

 

 

 

View this post on Instagram

*Pumpkin spice pumpkin seeds* Uvek mi bilo gre'ota za semenke i ono udubljenje koje celo izdubiš kad praviš kolače od bundeve (sad znate šta sledeće pravim ☺️). Malo sam procunjala po netu da vidim da li se može raditi s ovim, i verovali ili ne, ne samo da može, nego ima i slatka kombinacija! Ja sam je malo izmenila, iskombinovala, dodavala i oduzimala i na kraju napravila semenke u šećeru, cimetu i muskatnom oraščiću – kombinacija skroz vuče na pumpkin spice. (Kad sam u Valjevu u ovo vreme, sve me vuče na cimet, orahe i te tople začine). Sastojci: Preostale semenke od dubljenja bundeve 1 kašičica maslinovog ulja 1 kašičica cimeta 1/4 kašičice muskatnog oraščića 1 kašika @sunoko.secer braon šećera 1 prstohvat soli 1. Izdubite semenke iz bundeve i odvojite ih od onih "crevca". Postoji i fora za to. Kad odvadite sve semenke, izvucite velike delove crevca od bundeve, ono što baš štrči i što možete prstima da odvadite. Sve ostalo ubacite u činiju sa toplom vodom. Ostavite semenke pet minuta unutra. Veći deo ostataka od bundeve će pasti na dno a semenke će ostati da plutaju na površini. 2. Cediljkom odvadite semenke sa površine i prebacite u suvu činiju. Rernu stavite da se greje na 150°C. Za to vreme, u činiju sa semenkama ubacite maslinovo ulje, cimet, muskatni oraščić, so i šećer i dobro promešajte. 3. Rasporedite semenke u jednom sloju po plehu/pek papiru i gurnite u rernu. Pecite 20-30 minuta i na svakih deset mešajte, da se ispeče sa svih strana. Mislim da se ne lažemo, nije ne znam kakav slatkiš ali simpatično je, grickalica je a relativno niskokalorično. Ja sam, btw, mislila da ih jedem kao suncokretove semenke, ono – oglockaš ljusku i izvadiš semenku unutra ali na kraju smo ponjupali sve sa ljuskom. Bude skroz ok. #pumpkin #pumpkinseeds #pumpkinspice #bundeva #samosvegastavidosta #blog #blogger

A post shared by Una Piale (@samosvegastavidosta) on

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitaj i: Kuvanje sa Ninom: Da li je još uvek u modi ono „Ljubav ulazi preko stomaka“ ili se danas žene pridržavaju onoga da sve može u dva klika?

 

 

 

 

Da li bi želela sa nama da podeliš neki recept koji tebe asocira na jesen?

Omiljeni jesenji recept mi je američka pita od bundeve, tu nema greške! 

 

View this post on Instagram

*Pumpkin Pie* Ta-ra-ra-raaaaaa!! Najtradicionalniji od svih jesenjih američkih recepata. Zvučaće vam komplikovan recept ali obećavam da je vredno strpljenja (ne truda, jer nije zaista nešto preterano naporno, samo malo duže traje). Baš sam ponosna na ovu lepoticu piticu. Sastojci: Jedna porcija testa za američku pitu koju ćete naći u highlightu "Pie Crust" 380g pirea od bundeve, isceđenog (ne mora preko noći da se cedi) – takođe imate recept u highlightu "Pumpkin Puree" 3 jaja 250g braon šećera 1 kašika gustina 1/2 kašičica soli 1 i 1/2 kašičica cimeta 1/2 kašičica đumbira 1/4 kašičice muskatnog oraščića 1/8 kašičice karanfilića 1/8 mlevenog crnog bibera 240 ml slatke pavlake 60 ml mleka 1. Napravite testo za pitu i stavite da se hladi u frižideru. Za to vreme napravite fil i uključite rernu na 180°C. 2. Iscedite pire od bundeve (ne mora preko noći u gazi nego u krpi, kolko vode izađe – izašlo je, ne morate previše da cedite) i u njega ubacite 3 jaja, braon šećer, gustin i pomenute začine – i onda pomešajte to – ne mora mikserom, može i onom žicom za mućenje. U to ubacite slatku pavlaku i mleko, i ovaj put snažno mutite (mama kaže da se kaže "tucite") fil, dok ne vidite da se zgušnjava. 3. Prebacite testo u okrugli pleh za američku pitu (uz pomoć oklagije kao što sam objasnila u highlightu), izbušite testo viljuškom, prekrijte ga (i ivice) aluminijumskom folijom, i ubacite ga u rernu na 10 minuta. 4. Izvadite testo i prespite fil u njega. Od preostalog testa koje će vam zasigurno ostati, isecite modlama dekorativne oblike koje ćete poređati preko fila od bundeve (kao što sam ja ove listove). Premažite ivice i dekorativno testo jajetom i pecite ukupno 50 – 60 minuta. Posle 25 minuta je izvadite i stavite alu foliju preko, a zatim vratite da se peče do kraja. Proverite prvo posle 50 minuta, pa ako vam se ne čini da je gotovo, onda vratite na još 5 minuta i tako dalje. Fil treba da bude gust i stegnut kad pita bude gotova. #pumpkin #bundeva #pitaodbundeva #kapkejk #pumpkinpie #traditionalrecipe #cinnamon #kitchen #kuhinja #recept #recepti #yum #cozyrecipes #cozy #autumn #baking #kuvanje #recipe #recipes #blog #lifestyleblog #bakingblog #gastroblog #cookingb

A post shared by Una Piale (@samosvegastavidosta) on

 

 

 

 

 

__________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: