DANCE ME TO THE END OF LOVE

Stiče se utisak da stotinama godina unazad nije bilo tako lako i jednostavno biti žena kao što je to slučaj danas. Dame su se izborile za svoja prava. Jasno i glasno. Činjenica je takođe da je čoveku generalno život olakšan jer je samo čovečanstvo iz godine u godinu napredovalo. Tako bar izgleda slika u celini. Međutim, ako se dobro zagledate u pojedinosti, videćete sav užas realizma koga nas je književnost poštedela.

Živimo u dvadeset prvom veku, gde je ideal nedostižan. Ne zato što smo osvešćeni kao društvo, nego zato što ideal kao takav ne postoji. Koliko god bilo dobro, nije dovoljno. Uvek nam treba više i više. Više lajkova, više pratilaca, više novca, više vremena, više ljubavi… Samo još, još i još… Postaje nam neprijatno u sopstvenoj koži i postajemo zarobljenici svoje vlastite slobode. Čini mi se da su žene ovu komplikovanu situaciju dodatno zakomplikovale same sebi. Zašto jednostavno kada može da ni Bog sam ne zna gde je početak a gde kraj? 

 

Pokušaću jednostavno da objasnim. Sve je postalo nekako preterano i na mišiče. Kao da smo zaboravile ono zatno modno pravilo, manje je više. Danas ništa nije malo. Ide se iz krajnosti u krajnost. Imali smo modele na ivici anoreksije, a onda su ponosno isplivali plus size modeli, propagirajući navodno “normalne” dimenzije žene. I jedne I druge su samo krajnosti iste priče. Imamo zatim i to u skorije vreme Gretu Tunberg. Devojčicu koja je strastveni borac za ovu planetu. Toliko strastveni da je to zabrinulo dušebrižnike iz najrazličitijih delova sveta. Brinuli smo o njenom zdravlju, o tome kako se njeni roditelji odnose prema njoj, o profitu i nagradi koju je odbila. Niko se nije zapitao gde smo kao društvo tako zastranili i pogrešili da je takva pojava uopšte moguća. Nismo, jer onda bi moralo da se krene sa čišćenjem svog dvorišta, pa tek onda tuđeg. Nije slučajno što je u pitanju maloletna devojčica. Ona je slika i prilika skoro svake buduće žene kroz par godina. Samo je vrsta otrova druga. Slika će nam nažalost biti identična. Ako odrastate u ovakvom vremenu postajete Greta bez greške. Ona je bar svoje demone usmerila u društveno korisnu stvar, što bi od potencijalnih rešenja bilo možda i najzdravije.

Vrhunac haosa su mi žene koje guraju priču o feminizmu. Da se odmah razumemo ja sam sto pedeset posto protiv nasilja i nametanja tuđih izbora i gušenja lične slobode. Plašim se da ću početi da se ponavljam, ali jako mi je važno da ovo kažem: preterale smo. Lično volim da mi muškarac, otvori vrata, ponese kese iz radnje, izvede na večeru, pripali cigaretu i ostale stvari koje ne smem ovde ni da napišem, ne daj Bože izgovorim na glas!

Da, sve to mogu sama, ali želim da se osetim kao bitna i važna svom muškarcu. Ne kažem da su ove stvari ključne, daleko od toga, ali lepe su, verujte mi na reč. Najviša tačka mog neverovanja gde sam se našla je jedna situacija. Elem pre par godina odvedem drugaricu do radija gde sam radila neko vreme, emisija ide uživo. Čitaju se vicevi, grafiti, poruke… Za vreme jedne od pauza spiker je pita da li je feministkinja jer ako jeste, naredne šale joj se neće dopasti. Ona odgovara tako što pita da li su je obrve odale. Alo, obrve! Mož’ misliti obrve!? Dake, ako želite da neko odmah shvati da se kunete u feminizam nemojte čupati obrve. Pustite ih da rastu sa vašim egom dok ne postanu jake, guste i moćne. Bože dragi, ima li te?! Znam da je to bila samo njena šala, ali joj nije bilo ni mesto ni vreme. Uostalom, nije li beše i Čehov napisao Šalu?

 Možda smo svi mi neka verzija Grete Tunberg. Zato je jednoj devojčici i pošo za rukom da privuče toliko pažnje. Nisu stariji bez razloga pričali da ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe. Na kraju ispada da i nemamo baš mnogo opcija, osim da možda ipak plešemo do kraja. I da… Dame biraju. Može?

 

 

____________

Autor:

Jelena Deljanin

Samo se ljubav,  kašalj i sirotinja ne mogu sakriti. To je rekao neko mnogo pametniji od mene. Ako malo bolje razmislite, videćete da je bio u pravu

 

 24 total views,  1 views today