Đoletova svakodnevica #30 – Moj grad posle pandemijskog života

Rođen sam u Sremskoj Mitrovici, to sam više puta naglasio, i razmišljajući o tome šta ću pisati, odlučio sam se za temu koja se zove „Moj grad posle pandemijskog života“ u kom ću se osvrnuti na sve ono što se dešavalo u mom rodnom gradu posle završetka pandemije, odn. stečenog uslova za popuštanje mera nakon stabilizacije stanja izazvanog kovidom-19.

Najpre ovu priču treba da započnem činjenicom da je Sremska Mitrovica jedan od prvih gradova u Srbiji koji je dostigao brojku od 50% vakcinisanih građana. Time su se stekli uslovi da se najpre organizuju maturske večeri u mom rodnom gradu za maturante svih šest srednjih škola iz razloga što prošla generacija maturanata to nije imala. Kako i ovoj koja je završila srednju školu to pravo ne bi trebalo da bude uskraćeno, gradska uprava je odlučila da o svom trošku pokloni maturantima slavlja u Hotelu „Srem“, koja su bila održavana između 14. i 21. juna. Ovim postupkom je tamošnja gradska uprava pokazala da je ispred vremena i, koliko je meni poznato, Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji je imao tu privilegiju da tako nešto učini.

 

Nedugo potom, krenuli su i uslovi da se organizuju događaji na otvorenom prostoru, i to najviše oni na centralnom Trgu Ćire Milekića i na najlepšoj amfiteatarskoj pozornici u Sremu – prostoru kod rimskih iskopina zvanom Žitni trg. Sve je to počelo 25. juna, kada je bila održana žurka u centru grada nazvana „Mitrovačka noć pod zvezdama“ u sklopu koje su posetioci mogli da uživaju uz muziku lokalnog di-džeja, kao i da posmatraju zvezdano nebo uz pomoć teleskopa. Dan kasnije, na košarkaškim terenima na obali Save, biće održano tamošnje izdanje tradicionalnog humanitarnog košarkaškog turnira u šutiranju trojki pod nazivom „Trojka iz bloka“.

 

Da će ovo leto biti zaista vrelo, govori i činjenica da će 1. i 2. jula na Žitnom trgu biti održani godišnji koncerti KUD-a „Branko Radičević“, a 3. jula na istom mestu — tradicionalno 16. izdanje festivala „SM Spring Jazz & Blues Festival“ (iako smo kalendarski u letu). Biće još manifestacija, ovo je sve što je za sada poznato javnosti. Isto tako ne treba zanemariti ni činjenicu da će festival izlagača vina naziva „Vinski park“ biti održan u drugoj polovini avgusta (prema nezvaničnim navodima).

 

Sve navedeno nam govori da se život polako vraća u normalu. Ali, kada se ukine pandemija, više ništa neće biti kao što je bilo pre izbijanja kovida-19. I dalje se apeluje na mlade da se vakcinišu, i nadamo se svi da će uroditi plodom svi ovi apeli.

 

 

_____

 

Autor:
Zovem se Đorđe Vesković.                                                 
Rođen sam divnog 2. septembra 1995. godine u Sremskoj Mitrovici. Trenutno se nalazim na master studijama za strukovnog poslovnog informatičara. Uživam u slušanju dobre i kvalitetne muzike, gledanju filmova i serija, praćenju sportskih događaja, i, naravno – pisanju.
Roditelji su mi od malena govorili da imam talenat za pisanje, pa sam rešio da po ko zna koji put taj talenat podelim sa vernim čitaocima odgovarajućih portala na kojima želim da promovišem svoj rad. Uživam i u sreći, druženju i suncu. Veliki sam kolekcionar svih mogućih vrsta fizičkih nosača zvuka i stare štampe.
Uvek se žalim kada mi neko uzme stvar za koju prvi poželim da je imam u svom posedu. Takođe, veliki sam ljubitelj svih blagodeti tehnike izumljenih na kugli zemaljskoj.

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: