Đoletova svakodnevica #35

Rešio sam da novom nastavku „Đoletove svakodnevice“ ne dam nikakav podnaslov iz razloga što je nova priča izuzetno haotična u odnosu na prethodne i u njoj ću se najmanje bazirati ka privatnom životu, a najviše ka aktuelnostima. Trenutno me okupiraju aktuelne televizijske serije sa svih krajeva sveta, pa ću da iznesem neko laičko mišljenje o njima.

 

Pre svega, vredi započeti sa Netfliksovom hit serijom u koju nije uloženo toliko puno novca, ali im se zato trud višestruko isplatio – u pitanju je korejska hit-serija „Squid Game“, karakteristična po kostimima i scenama žestokog nasilja, koja je postala hit u celom svetu, čak i među decom, iako je ona prevashodno preporučena za uzrast od 18 godina pa naviše. Međutim, time se probudila želja za nasiljem kod dece i postavlja se pitanje: „Dokle će deca želeti da što pre odrastu dok su to što jesu?“. Time se dolazi do zaključka da to nije problem samo na Balkanu, već i u celom svetu, jer reklame za „Squid Game“ su naterale decu, a i odrasle širom sveta, da se uloguju na Netfliks i pogledaju celu seriju. Kostimi su mi bili toliko atraktivni da sam imao želju da odem na žurku za Noć veštica i kostimiram se upravo u vojnika iz „Squid Game“-a. Međutim, sve je to propalo zbog moje skromne zarade koju u ovom trenutku moram da uložim u završetak master studija. Međutim, biće i drugih povoda za takav praznik, mode će se menjati, pa će tako vremenom postajati popularno nešto drugo. Time hoću da kažem da sve ove serije pune nasilja traju dokle god su aktuelne, a posle popularnost prođe i ode u zaborav.

 

 

Izvor slike: ozrenmedia.com

 

Iz Koreje odlazim pravo u Ameriku i ostajem na terenu Netfliksa zato što je u njihovoj produkciji najavljena realizacija nove američke humorističke serije naziva „Vesele devedesete“ (That 90’s Show), tzv. produžetak na seriju „Vesele sedamdesete“, koju je naša publika imala prilike da prati svojevremeno putem televizije B92 dok je ličila na to što jeste bila onomad. Jedan spin-of je već bio rađen pod nazivom „Vesele osamdesete“, ali, pošto se ta serija prikazivala uporedo sa „Veselim sedamdesetim“, neuspeh ove druge je bio očekivan. Uspeh „Veselih devedesetih“ se ne dovodi u pitanje jer ima šanse da serija, za čiju je prvu sezonu ugovoreno 10 epizoda, bude jednako uspešna kao „That 70’s Show“. Radnja „Veselih devedesetih“ vrteće se oko Erika i Done, koje će ponovo tumačiti Kurtvod Smit i Debra Džo Rap, i njihove ćerke Leje, koja će se u Viskonsinu 1995. godine ponovo sastati sa svojim vršnjacima iz Point Plejsa.

 

Nama devedesete i nisu bile baš toliko vesele zbog svega onoga što nam se dešavalo, tako da je u Americi najbolje da se pravi serija na temu prošlosti bez drastičnog osvrtanja na društveno-političke okolnosti. Kada bi neko kod nas takvu seriju hteo i želeo da napravi, prilagođavanje realnim radnjama za balkansko okruženje bi u to vreme bila neminovna stvar. Za primer se mora uzeti serija „Lisice“, koju je RTS emitovao tokom 2002. i 2003. godine; bila je to prva velika serija u kojoj su četiri žene bile u centru pažnje, i vispreni novinari su je poredili sa „Seksom i gradom“; između te dve serije nikada nije bilo i nikada neće biti sličnosti, jer „Seks i grad“ je u prvi plan stavljao problem sa iznošenjem glamuroznog života, a „Lisice“ su bile serija o problemima sredovečnih žena u ranim 30-im, bez ikakvog lažnog glamura. Tako će isti ti ljudi sutra „Vesele devedesete“ da porede sa „Porodicom“, a između tih dveju serija nikada nije i nikada neće biti nikakvih sličnosti jer „Vesele devedesete“ će biti serija o našminkanom bezbrižnom životu, a „Porodica“ je govorila o poslednjim danima Slobodana Miloševića pred njegovo hapšenje.

 

Izvor: tvseriesfinale.com

 

Sledeće godine se u osveženoj varijanti vraćaju i „Buntovnici“, koji će isto biti realizovani u produkciji Netfliksa. Novi glumci, novi likovi, za sada se ništa ne zna o tome koliko dodirnih tačaka će imati sa meksičkom verzijom, rađenoj između 2004. i 2006. u produkciji „Televise“, ali se zna da će rimejkovana verzija biti mešavina argentinske, meksičke i brazilske verzije navedene serije po načinu na koji je scenario oblikovan. Meksička verzija je doživela najveću popularnost na Balkanu, grupa RBD je dolazila dva puta u Beograd tokom 2008. godine, mogu da otkrijem da je moj mlađi brat od strica bio njihov vatreni obožavalac (a ja lažni, nažalost), ali, sumnjam da će rimejk biti jednako popularan kao original, a isto tako sumnjam i da će radnja biti stoprocentno prekopirana. Za početak, donosim vam rimejkovanu verziju pesme „Rebelde“ koju izvodi glumačka ekipa okupljena oko realizacije nove verzije, a o kvalitetu serije ćemo suditi kad dođe 5. januar, za kad je zakazan početak strimovanja.

 

 

 

 

Poslednja serija koja ću vam predložiti nije iz produkcije Netfliksa, ali je svakako latinoamerička sapunica koju gledaoci u Hrvatskoj već imaju prilike da prate svakog radnog dana na Prvom programu Hrvatske radio-televizije oko podneva, a uskoro će i jedna za sada neimenovana televizija u Srbiji imati i tu čast – u pitanju je rimejkovana varijanta sapunice „Kafa sa mirisom žene“, koju je nedavno imala prilike da prati i celokupna latinoamerička populacija u 92 nastavka. Glumačka ekipa je puna imena sa „all star“ epitetom – pored dobro poznatog Vilijama Levija, tu su i Laura Londonjo, Karmen Viljabolos i Dijego Kadavid. Ukoliko mislite da se radi o novoj sapunici, grdno ste se prevarili zato što je to nova verzija priče emitovane tokom 1994. i 1995. koju je naša populacija imala prilke da prati tokom 2002. i 2003. godine na ondašnjem Trećem kanalu RTS-a. Pored već ukalupljene priče, razlog za prestanak emitovanja latinoameričkih sapunica u Srbiji svakako je bila i činjenica da je bilo sve manje originalnih priča, a sve više recikliranih. Pošto ovu seriju neće emitovati ni Pink ni RTS, mogu da naslutim da će emiter biti neka od sledeće tri televizije: Prva/B92, Nova S ili K1.

 

Dok ne saznamo ime emitera ove serije za Srbiju, donosimo vam razlike između Gaviote 1994. i Gaviote 2021:

 

 

 

 

 

 

 

Poznata imena koja su prisutna među postavom glavnih glumaca svakako će biti garancija za njen uspeh među srpskom publikom, ali teško da će se time vratiti popularnost latinoameričkih sapunica na velika vrata. Pre će biti to neki pokušaj da se među srpskom populacijom vrate stare navike.

Zaključak:

Primetno je što se vraćaju stare vrednosti, i što dolaze neke nove, ali današnje serije izgledaju veoma suptilno za one koji su se navikli na staroškolsku varijantu. Ipak, sve što je reciklirano, to će postati urnebesno popularno, što se isto može reći i za one originalne serije poput „Squid Game“-a, koje vraćaju borbenost na velika vrata, ali su ta vrata pokucala na pogrešnu populaciju, kao što je bio slučaj i sa američkim rvanjem onomad. Sve je više serija čija se radnja dešava u prigušenom svetlu, a sve manje vedrine zato što nema dovoljno dobrih glumaca za serije veselog karaktera.

Nije isplativo da se te gigantske serije, koje su spomenute u ovom tekstu, gledaju na terestrijalnim televizijama zbog toga što su skupe, već je lakše kablovskim emiterima da dođu do njih. Jeftinije je kod nas praviti domaće serije upitnog kvaliteta, zbog toga i vlada njihova hiperprodukcija. Ali, uvek će biti naroda željnog dobrog inostranog kvaliteta, jer serije sa anglosaksonskog područja su uvek bile masovno popularne i omiljene među svetskom populacijom.

Izaberite šta ćete da gledate od svega navedenog, a usput mi javite i svoje predloge.

 

 

__________

 

Autor:
Zovem se Đorđe Vesković.                                                 
Rođen sam divnog 2. septembra 1995. godine u Sremskoj Mitrovici. Trenutno se nalazim na master studijama za strukovnog poslovnog informatičara. Uživam u slušanju dobre i kvalitetne muzike, gledanju filmova i serija, praćenju sportskih događaja, i, naravno – pisanju.
Roditelji su mi od malena govorili da imam talenat za pisanje, pa sam rešio da po ko zna koji put taj talenat podelim sa vernim čitaocima odgovarajućih portala na kojima želim da promovišem svoj rad. Uživam i u sreći, druženju i suncu. Veliki sam kolekcionar svih mogućih vrsta fizičkih nosača zvuka i stare štampe.
Uvek se žalim kada mi neko uzme stvar za koju prvi poželim da je imam u svom posedu. Takođe, veliki sam ljubitelj svih blagodeti tehnike izumljenih na kugli zemaljskoj.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: