Filmovi koji nose esenciju leta: Top tri letnja klasika

Leto je godišnje doba koje sa sobom nosi magiju opuštenosti bilo da ga provodimo kod kuće ili na plaži. Sve je prijatnije i lakše kada su dani sunčani, a večeri tople. I ovo leto većina nas iskoristiće za izlaske i uživanje, ali i druženje pod klimom uz neke filmove koji su obeležili dvadeseti vek i s pravom se smatraju klasicima. Ovo je naša top lista ostvarenja koje vam preporučujemo da pogledate u trenucima odmora.

Soba s pogledom (A Room with a View, 1985)

 

Ova ljubavna drama s elementima humora i prelepim prizorima Firence sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. U pitanju je adaptacija romana E. M. Forstera iz 1908. godine koju je režirao Džejms Ajvori. Radnja je smeštena u edvardijanski period, a glavnu ulogu tumači Helena Bonam Karter. Ona igra mladu i bogatu Engleskinju, Lusi Haničurč koja sa rođakom usedelicom, Šarlot Bartlet (Megi Smit) turistički boravi u Italiji. Njih dve su nezadovoljne jer su smeštene u sobu bez pogleda, ali uskoro upoznaju dvojicu Engleza, Emersona (Denom Eliot) i njegovog sina Džordža (Džulijan Sends) koji im ljubazno ustupe svoju sobu s pogledom, a idućih dana Lusi i Džordž se zbliže. Kad se vrate u Englesku, Lusi ostaje pri nameri da se uda za svog verenika Sesila (D. Dej Luis), ali sve poremeti iznenadan dolazak Emersonovih u njihov kraj. 

 

 

 

 

 

Pre svitanja (Before Sunrise, 1995)

 

Kultni film Ričarda Linklatera u kojem glavne uloge tumače Žuli Delpi i Itan Hok. Njih dvoje glume dvoje mladih, Francuskinju Selin i Amerkianca Džesa koji provode letnji raspust putujući po Evropi. Oni se upoznaju u vozu i odlučuju da izađu zajedno u Beču gde provode jedan dan i noć zajedno. Pričljivi i otvoreni Džes i Selin dotiču mnoge teme, od ljubavi i prvih emocija do reinkarnacije i umetnosti. Daju sve od sebe da ostave dobar prvi utisak  i da se prikažu u najboljem svetlu. Nažalost, oboje znaju da će to verovatno biti njihova jedina zajednička noć. Ako vas to rastužuje, dobra vest je da je Pre svitanja deo trilogije koja ima još dva nastavka, Pre sumraka i Pre ponoći. Razmaci među filmovima su devet godina, a glavni glumci ostaju isti.

 

 

 

 

 

Sedam godina vernosti (The Seven Year Itch, 1955)

 

Još jedna romantična komedija, ovog puta u režiji velikog Bilija Vajldera. Кao i mnogi muževi sa Menhetna Ričard leti šalje ženu i sina na odmor van grada, a sam ostaje da radi. Ovoga leta, usamljeni Ričard fantazira o ženama kojima se udvarao pre nego što se oženio. Iako uživa u privremenoj samoći i prednostima momačkog života, on je rešen da ostane veran ženi koju zaista voli, pa makar ona bila i njegova nova komšinica, Merilin Monro, kojoj vazduh iz podzemne železnice zadiže haljinu baš u ovom filmu.

 

 

 

Vrućina jeste jedna od prvih asocijacija na leto, a ako ga, kao lik iz poslednjeg filma provodite u gradu, znate koliko to može biti izazovno. Ipak, rešenje postoji – naravno, u pitanju je klima uređaj. Naša preporuka je Hisense Energy Pro Plus. Ova klima zahvaljujući svojoj HiNano tehnologiji čuva vaše zdravlje, a uz Hisense Inverter Expert tehnologiju koja čini klima uređaj efikasnijim, i smanjuje potrošnju energije za čak 30 odsto.

 

 

 

 

 152 total views,  2 views today