Početna » Izložba Davora Dmitrovica “Priče za malu decu” u Aleksic galeriji u Kragujevcu

Izložba Davora Dmitrovica “Priče za malu decu” u Aleksic galeriji u Kragujevcu

by Lips&Heels
0 comment

Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj akademiji u Hangzho. Posle brojnih samostalnih i grupnih izložbi uspeo je da svojim stilom privuče pažnju brojnih galerista.

Na izložbi „Priče za malu decu“ u Aleksić galeriji u Kragujevcu donosi nam osam velikih formata u tehnici akril na platnu. Kao što i sam naziv kaže, slike imaju vrlo bajkovitu atmosferu. I upravo početna tačka ovog serijala slika Davora Dmitrovića jeste bajka, ali ona u kojoj je on glavni protagonista, te svoj karakterističan lik provlači kroz vlastite emotivne i erotske drame. 

 

Kustos izlozbe Feđa Gavriloviću tekstu kataloga kaže da je Dmitrović svestan ove uloge u koju se stavlja i svestan neozbiljnosti igre koja se naziva život. 

 

Čini mi se da je Dmitrović pogodio pravu meru između mitologizacije i karikiranja samog sebe, između narcisoidnog samosažaljenja i okrutnog ismejavanja vlastitih senzibilnosti. Sama činjenica da je za glavni motiv ovog ciklusa uzeo duhovite interpretacije bajki odvaja ga od standardne savremene opsednutosti vlastitom ličnošću. Bajke su kolektivni produkt i možda nam ove Dmitrovićeve slike ukazuju na to kako smo i mi deo šireg kolektiva, kako naše žudnje i patnje nisu ni po čemu posebne, te kako su već puno puta proživljene“ 

 

Gavrlović zaključuje da Dmitrovićeve slike nisu prostačke i vulgarne dosetke, već pokušaji artikulacije i kreativnog usmeravanja svih tih pojedinačnih i kolektivnih frustracija i trauma. Jednako kao što su to i bajke.

 

Izložbom Davora Dmitorvića, Aleksic galerija će nam prezentovati novi ciklus izložbi na kojima će biti predstavljeni pored naših i umetnici iz regiona.

Autor fotografija: Aleksić galerija

 

 

 

 

 

 

 

Izložba „Priče za malu decu“ Davora Dmitrovića traje do 30. septembra.

Aleksic Galerija se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 26 u Kragujevcu.

@ aleksic_galerija

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00