JEDAN OD NAŠIH NAJBOLJIH KOŠARKAŠA, BOGDAN BOGDANOVIĆ, 26. I 27. AVGUSTA ORGANIZUJE ŠESTI PO REDU KAMP KOJI OKUPLJA TALENTOVANE IGRAČE IZ SRBIJE

Bogdan: Učim decu da vole košarku i uživaju u
sportu, ali i da brinu o očuvanju životne sredine.

Šesti po redu košarkaški kamp „Bogdan Bogdanović“ biće održan u petak i subotu, 26. i 27. avgusta, na terenima KK Partizan na Kalemegdanu u Beogradu. Ovogodišnji kamp čiji je slogan „Back to basics“, okupiće preko 150 talentovanih dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 15 godina koji će imati priliku da uče o osnovama košarkaške igre. Istovremeno, moći će da kreiraju uspomene za ceo život koje će da ih ohrabre da nastave da treniraju i svakodnevno napreduju.

 

 

Polaznici će biti u prilici da uz jednog od naših najboljih igrača, unaprede svoje veštine koje će im biti neophodne kako na terenu, tako i van njega. Uz bogat i pažljivo osmišljen program, različite aktivnosti i odlično druženje, decu će posebno obradovati partner kampa, adidas, koji će svim učesnicima pokloniti novu i kvalitetnu sportsku opremu, uključujući lopte, majice, dresove i torbe.

 

Sam naziv, „Back to basics“, ukazuje na to da smo se ove godine fokusirali na povratak osnovama košarkaške igre. Posebno ćemo se usmeriti na nekoliko glavnih elemenata – tehniku šuta, završni potez, tehniku vođenja i dodavanja lopte, kao i na igru 1:1. Veliku pažnju posvetićemo i fer-pleju, druženju i uživanju u samoj igri, jer verujem da su to važne lekcije za svakog mladog sportistu. Radujem se i što ću da provedem vreme sa decom na terenu jer znam koliko je meni značilo kada sam bio u tom uzrastu da dobijam savete od igrača na koje sam se ugledao” istakao je Bogdanović.

 

Kao i ranijih godina, BB kamp će i ovog puta imati humanitarni i edukativni karakter. Sva sredstva prikupljena od kotizacija biće usmerena na rekonstrukciju košarkaškog terena OŠ Pavle Savić u beogradskom naselju Mirijevo, koju pohađa više od 2.000 učenika. Pored toga, adidas će tokom kampa da organizuje dve obrazovne radionice. Prva će se baviti temom ekološke održivosti na kojoj će mladi igrači moći da se upoznaju sa važnošću reciklaže, sa potrebom da se smanji upotreba plastike, a učiće i o očuvanju životne sredine u čemu će im pomoći kapiteni adidas Runners Belgrade tima, Aleksa Jovanović i Biljana Cvijanović. Takođe, svi polaznici kampa imaće priliku da sa Bogdanom razgovaraju o pravilnoj upotrebi društvenih mreža, o prelomnim trenucima u karijeri i izazovima sa kojima se susretao, ali i da mu postave pitanja u sklopu Q&A dela radionice.

 

Drago mi je što ćemo osim o košarci, da razgovaramo i o drugim temama, pre svega o ekologiji. Jako je bitno da kod dece podignemo svest da je potrebno da vode brigu o svom okruženju, da čuvamo prirodu i naš grad. Počev od školskog terena na kom provode vreme, preko prostora ispred zgrade, obala reka ili parkova. Jer, naša obaveza je da učimo najmlađe ne samo da budu vrhunski sportisti, već i kvalitetni ljudi“, dodao je Bogdan.

 

Besplatan ulaz na tribine biće omogućen svim ljubiteljima košarke koji će imati priliku da prate, navijaju i podrže aktivnosti polaznika kampa „Bogdan Bogdanović“ koji i ove godine sa ponosom podržava adidas, jedan od vodećih svetskih proizvođača sportske opreme.

 

Informacije o BB kampu:

 • BB kamp se održava u petak 26. i subotu 27. avgusta 2022. godine na terenima Košarkaškog kluba Partizan na Kalemegdanu
 • Tema ovogodišnjeg kampa je „Back to basics“
 • Najveća podrška u organizaciji pružena je od strane brenda adidas, koji je jedan od najvećih proizvođača sportske opreme na svetu i Bogdanov partner.
 • Preko 300 dece je prošlo kroz kamp u dosadašnjim izdanjima kampa
 • Ove godine prijavljeno je preko 150 dece
 • Aktivnosti van košarkaškog terena = upoznavanje i druženje sa Bogdanom (Q&A) uz radionicu za pravilnu upotrebu društvenih mreža + ekološka radionica sa kapitenima adidas Runners Belgrade tima, Biljanom Cvijanović i Aleksom Jovanovićem  
 • Ove godine sva skupljena sredstva od prijave učešća na kampu biće usmerena ka Fondaciji Bogdan Bogdanović i biće iskorišćena za renoviranje košarkaškog terena u osnovnoj školi „Pavle Savić“ u beogradskom naselju Mirijevo

 

Q&A O BB KAMPU

 

 • Kada kamp počinje i kada se završava?

 

BB kamp održava se u petak 26. avgusta sa početkom u jutarnjim časovima i subotu 27. avgusta 2022. godine na terenima KK Partizan na Kalemegdanu u Beogradu.

 

 • Koji je headline kampa ove godine?

 

Tema ovogodišnjeg kampa je “Back to basics” sa fokusom na osnovama košarke.

 

 • Šta je misija i vizija kampa?

 

Misija kampa je da pruži najbolje košarkaško iskustvo svakom mladom igraču. Vizija je da se pozicionira košarka kao timski sport broj 1 u Srbiji.  

 

 • Kako je kamp počeo i koja je bila zvezda vodilja prilikom osnivanja?

 

Kao klinci uvek smo želeli iskustvo koje pruža jedan sportski kamp, a to je pre svega druženje, učenje, kvalitetna sportska oprema, a nismo uvek mogli to da priuštimo, pa nam je želja bila da pružimo upravo takvo iskustvo mladim sportistima. 

 

 • Ko vam se našao kao najveća podrška u projektu?

 

Želimo da se zahvalimo svim prijateljima i saradnicima koji su tu sa nama od početka. Pre svega, najveću podršku u organizaciji BB kampa nam pruža naš partner adidas koji je jedan od najvećih proizvođača sportske opreme na svetu i Bogdanov omiljeni brend. Takođe, istakli bismo i naše dugogodišnje saradnike, Triglav osiguranje i KK Partizan, kao i Raiffeisen banku koja nas podržava već drugu godinu za redom. Srećni smo što je od ove godine sa nama i restoran Bemata, kao i naši prijatelji iz kompanije Ultra. Veliku zahvalnost dugujemo svim organizatorima, volonterima i saradnicima koji su nam omogućili da se ovaj kamp održi.

 

 • Koliko dece je do sada prošlo kroz kamp?

 

Za 6 godina koliko postoji kamp preko 300 klinaca je prošlo kroz programe koje organizujemo, i na to smo veoma ponosni. Reč je uglavnom o deci iz Srbije i regiona, ali smo imali učesnike i iz Turske, Mađarske, Italije. Trudimo se da omogućimo takav broj da svaki polaznik ili polaznica dobije maksimalno kvalitetan tretman, da nauči vredne stvari i da mu se treneri i stručno osoblje posvete na adekvatan način. 

 

 • Koliko dece ove godine učestvuje na kampu i kog uzrasta?

 

Na kampu ove godine, učestvuje preko 150 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 15 godina. 

 

 • U kojim će sve aktivnostima deca učestvovati u toku kampa ove godine i šta će sve imati priliku da nauče?

 

Kamp je podeljen u 6 smena, održava se 2 dana sa po 3 termina dnevno. Tokom kampa moći će da uče od Bogdana, o njegovom iskustvu, a treneri su tu da im unaprede osnovne košarkaške veštine. Deca će raditi na 4 osnovna elementa košarke – tehnike šuta, završnog poteza, tehnike vođenje i dodavanja lopte i igri 1:1. Važan segment je i učenje o fer-pleju, kao osnova našeg rada i jedan od glavnih ciljeva kampa. Timski duh i dobra energija unutar ekipe je takođe nešto što će Bogdan i trenerski tim preneti deci, kao preduslov uspeha u košarci.

Pored toga, adidas će da organizuje dve radionice. Prva će se baviti temom ekološke održivosti na kojoj će mladi igrači moći da se upoznaju sa važnošću reciklaže, smanjenju upotrebe plastike, pravilnom odlaganju otpada i očuvanju životne sredine. Tokom druge, Bogdan Bogdanović će razgovarati sa učesnicima o pravilnoj upotrebi društvenih mreža, o prelomnim trenucima u karijeri i pritiscima sa kojima se susretao. 

 

 • Svake godine kamp organizuje i aktivnosti usmerene ka pomoći našoj zajednici?

 

Kao i ranijih godina, BB kamp će i ovog puta imati humanitarni karakter. Sva sredstva prikupljena od kotizacija ići će u Fondaciju Bogdana Bogdanovića i biće usmerena ka rekonstrukciji košarkaškog terena OŠ Pavle Savić u beogradskom naselju Mirijevo. Pored toga, na kampu očekujemo i goste iz udruženja „Moj Red“ čiji se pokretači aktivno bave organizacijom košarkaških aktivnosti za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

 

 • Koliko bivših NBA i Evroligaških igrača je bilo gost na kampu do sada?

 

Veliki broj NBA i vrhunskih evropskih i srpskih igrača je prisustvovao kampu u proteklim godinama među kojima su braća Antetokounmpo, naša sjajna košarkašica Sonja Petrović-Vasić, zatim Nikola Jokić, Badi Hild sa kojim je Bogdan igrao u Sakramentu, Klint Kapela koji je tada branio boje Hjustona, Nikola Vučević, Nikola Radmanović, Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Stefan Marković, Novica Veličković, Vladimir Štimac, Džedi Osman, Mario Nakić i drugi. 

 

 • Koja je bila uloga košarkaških zvezda na kampu?

 

Kamp je osmišljen tako da svi učesnici imaju priliku da goste (NBA igrače, reprezentativce Srbije ili Evroligaške asove) pitaju i traže savet za bilo šta što ih zanima. Deca polaznici su u prilici da na taj način nauče vredne i važne stvari od nekih od najuspešnijih košarkaša na svetu, i to je jedna od vrednosti ovog kampa. 

 

 • Po čemu se ovaj kamp razlikuje od drugih košarkaških kampova?

 

U okviru ovogodišnjeg BB kampa fokus je na osnovama košarkaške tehnike, kao što su tehnike šuta, završni potez, tehnike vođenja i dodavanja lopte i igra 1:1. Ono što ističe BB kamp je to što svi učesnici, pored košarkaških aktivnosti, imaju priliku da se druže i porazgovaraju sa Bogdanom. Svaki polaznik kampa dobija adidas poklon paket sa opremom potrebnom za trening. 

 

 • Koliko je važna podrška mladim košarkašima na putu do uspeha?

 

Izuzetno je važna. Sve dok je igrač fokusiran na usavršavanje mora da ima podršku da nađe balans između sporta i obrazovanja. Ključan faktor u tome je podrška porodice koja treba da podstakne i podrži želju svakog mladog igrača za uspehom.  

 

O BOGDANU BOGDANOVIĆU

 

Bogdan Bogdanović je srpski košarkaš i stalni član seniorskog nacionalnog tima Srbije. Izabran je kao 27. pik na NBA draftu 2014. godine. Trenutno igra u NBA ligi za tim Atlanta Hawks.

Sa ekipom Fenerbahce iz Istanbula osvojio je Evroligu 2017. godine. Dve godine uzastopno proglašen je za najperspektivnijeg mladog igrača, a 2019. godine i za MVP-a Rising Star Challenge-a i najboljeg strelca na Svetskom prvenstvu u Kini. Sa seniorskom reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu (2014), Olimpijskim igrama (2016) i Evropskom prvenstvu (2017).

 

Bogdan je svoje prve košarkaške dane napravio u školskom KK “Zvezdara” u beogradskom naselju Mirijevo, gde je i odrastao. U aprilu 2008. godine prelazi u Žitko Basket sa kojim osvaja treće mesto na završnom turniru juniorske lige u sezoni 2009/10. 

 

Svoj prvi profesionalni košarkaški ugovor potpisao je u septembru 2010. godine sa KK Partizan. Tokom svog četvorogodišnjeg boravka u klubu, Bogdan je osvojio dva puta Jadransku ligu (sadašnju ABA Ligu) 2011. i 2013. godine. Takođe, osvojio je i dva nacionalna košarkaška kupa Srbije (Kup Radivoja Koraća) 2011. i 2012. godine. Usled sjajnih ostvarenih rezultata, Bogdan biva proglašen za najboljeg strelca turnira i postaje dobitnik MVP trofeja 2014. godine.  Iste godine, u maju od strane 24 trenera evroligaških ekipa biva proglašen za najboljeg mladog igrača Evrolige i biva izabran kao 27. pik od strane tima Pheonix Suns. 

 

Nakon svojih uspeha u KK Partizan, Bogdan svoju karijeru nastavlja sa timom Fenerbahce Istanbul 2014/2015 godine. U prvom delu sezone prosečno beleži 10,4 poena po utakmici uz 3,4 asistencije. Igrajući protiv tima Emporio Armani iz Milana, u martu sledeće godine beleži 25 poena, usled čega biva proglašen za MVP-a 11. kola Evrolige. Sa svojim saigračima, uspeva da se plasira na Final Four, što se desilo prvi put u istoriji kluba Fenerbahce Istanbul. Bogdan, drugu sezonu za redom dobija titulu Euroleague Rising Star i pozicionira se kao dvostruki osvajač titule. U sezoni koja sledi, Bogdan nastavlja istim ritmom i postaje jedan od lidera tima Fenerbahce Istanbul. Sa svojim timom, osvaja Kup Turske sa rezultatom 67-65 pogodivši odlučujuću trojku u finalnim sekundama utakmice protiv Darusafake. Sa 21 ostvarenim poenom, Bogdan postaje MVP lige Turske. Na Final Four-u u Berlinu ekipno su otišli korak dalje. Pobedom 88-77 protiv Laboral Kutxe u polufinalu, pozicionirali se kao drugi u takmičenju Evrolige te godine. U toku sezone, Bogdan je imao prosečno 11,7 poena, 3 asistencije i 3,3 skoka. Košarkašku sezonu završili su osvajanjem lige Turske, dok je ostalo zabeleženo da je Bogdan te sezone čak četiri puta dao poen koji je presudio u korist svog tima.

 

U novoj sezoni 2016/2017, Bogdan postiže najviše poena igrajući dve utakmice Play-Off serije protiv Panatinaikosa – prosečno 19,3 uz šut za tri poena od 60% uspešnosti, zbog čega biva imenovan za igrača kola i za igrača meseca aprila Evrolige. Trećim učešćem na Final Four takmičenju ispisane su nove stranice istorije. Bogdan je sa svojim timom osvojio prvi trofej Evrolige pobedama nad Real Madridom (84-75) u polufinalu i and Olimpijakosom u finalu (80-64). Pored velikog uspeha, Bogdan postaje i član prve petorke Evrolige odlukom koju su doneli glasovi medija i fanova. Posle pobede na Evroligi, došla je još jedna pobeda – Bogdan sa svojim timom odnosi uzastopnu titulu lige Turske i još jednu titulu MVP-a finala. Ovaj, kao i prethodno pomenuti trofej Evrolige, predstavljao je krunu Bogdanovog boravka u Istanbulu i otvaranje novog poglavlja u najjaču ligu sveta – u NBA

 

 

foto: Boris Jovanović

 

 137 total views,  1 views today