Kako da kreirate ugodan i stimulativan radni prostor

Svaka uspešna kompanija pridaje mnogo pažnje dizajniranju i opremanju poslovnog prostora. Istraživanja su pokazala da je pored, adekvatne nadoknade za rad, skladnog tima i zdrave atmosfere, prostor u kome zaposleni borave jedan od bitnih faktora za ključ uspeha.

Činjenica je da rad u kancelariji podrazumeva višečasovni boravak u zatvorenom prostoru, stoga je neophodno u potpunosti ga prilagoditi potrebama zaposlenih. Jer, zaposleni su glavni pogon svake kompanije i moraju im se obezbediti najbolji uslovi za rad, ne bi li postizali najbolje moguće rezultate. 

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pospešite produktivnost i kreativnost vaših zaposlenih, te da svaki njihov trenutak proveden na poslu bude prijatan. 

 

Važnost osvetljenja

 

Zamislite kako izgleda boraviti 8 sati u mračnoj i skučenoj prostoriji – nimalo stimulativno i ugodno. Dokazano je da prirodno osvetljenje pozitivno utiče na čoveka i čini ga budnijim, što samim tim i povećava našu produktivnost. Veliki prozori su dodatna pogodnost , jer će na taj način ulaziti velika količina svetlosti, na vama je samo da je pravilno iskoristite i uskladite raspored nameštaja. Na primer, kancelarijski sto postavite tako da svetlost dolazi iza leđa ili sa strane zaposlenog, i potrudite se da svačiji kutak bude adekvatno osvetljen. Ukoliko ipak postoji nedostatak prirodne svetlosti, ne brinite, farbanje zidova u belo će dodatno otvoriti prostor, a adekvatno veštačko osvetljenje, takođe može biti dobar izbor. 

 

 

Udoban nameštaj

 

Komfor predstavlja jednu od najvažnijih stavki kada je reč o opremanju prostora, a postiže se odabirom udobnog kancelarijskog nameštaja. Kvalitetne kancelarijske stolice sa ergonomskom podrškom jesu verovatno najbolji izbor, jer pružaju svu potrebnu udobnost tokom višesatnog sedenja. Ulaganjem u ovakvu i sličnu stolicu, nećete morati da razmišljate o rizicima i zdravstvenim problemima koji nastaju usled dugotrajnog sedenja na neudobnom nameštaju. Funkcionalan i prostran sto je još jedan neizostavan komad kancelarijskog nameštaja, a potrebno je obratiti pažnju i na visinu stolova, i da li su u skladu sa odabranom stolicom. Danas se kancelarijski prostor, pored udobnosti, zasniva i na funkcionalnosti, pa tako mnogi pronalaze rešenja u minimalizmu i skandinavskom stilu. Svedene boje, praktičan nameštaj i otvoren prostor glavne su karakteristike ovog načina opremanja. 

 

 

Zona za opuštanje

 

Predah i kvalitetna pauza tokom radnog vremena je svima potrebna. A da bi ona bila efektna i da bi se zaposleni zaista opustili, ne bi trebalo da je provode u istom prostoru u kome i rade. Izdvojena prostorija sa udobnim sofama, čajnom kuhinjom i bilijar stolom zvuči kao idealan kutak za odmor. Gust raspored, česti sastanci i nametnuti rokovi zahtevaju da se na kratko isključimo i brz tempo zamenimo aktivnostima koje nas opuštaju. Sa druge strane, ovakva mesta često budu i stecište novih ideja , gde zaposleni uz razgovor i prijatnu atmosferu dolaze do inovativnih rešenja. 

 

 

Doprinos biljaka

 

Biljke su neprikosnoveni čistači vazduha, oplemenjuju prostor i utiču na bolje raspoloženje čoveka. Zbog njihovih mnogobrojnih benefita, ne bi trebalo da ih izostavite prilikom opremanja radnog prostora. One nisu samo dekoracija, već zahtevaju i određenu negu kako bi što duže trajale. Ukoliko mislite da nemate dovoljno vremena da im se posvetite, uvek možete odaberate sanseveriju, kaktus ili neku drugu biljku koja zahteva minimum uloženog vremena. Na samom kraju, postoje i kvalitetne veštačke biljke koje, zakođe mogu doprineti boljem izgledu prostora i obogatiti ga. 

 

Organizacija prostora

 

Pored adekvatnog postavljanja nameštaja i rasporeda ostalih detalja, od velike važnosti je svakodnevno čišćenje prostora i vraćanje upotrebljenih stvari na svoje mesto. Višak stvari i zaprljana kancelarija mogu „zagušiti“ prostor i učiniti da se u njemu osećate skučeno i neprijatno. Isto tako, frustrirajuće je kada ste u potrazi za nekim predmetom ili dokumentacijom, a ne možete da je pronađete. Feng shui tehnika se takođe primenjuje kada je u pitanju i uređenje kancelarijskog prostora, a polazi od ideje da se čovek oseća ispunjeno u prostoru u kome boravi. Mnogima je inspiracija i način življenja, stoga ne bi bilo loše da je istražite, ukoliko se upuštate u opremanje kancelarije.

 

 

 

Ugodan radni prostor ne podrazumeva uvek gomilu potrošenog novca i angažovanje vrhunskih dizajnera. Uz malo istraživanja i primenom proverenih predloga, kreiraćete prijatnu oazu i kancelariju po želji svakog zaposlenog.  

 

 


 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

 

 752 total views,  1 views today