Kako preživeti PMS?

Ah da, taj čuveni PMS. Žene ga jako dobro znaju, a muškarci ga se plaše. Zašto je to tako? Zašto žene u toku PMS-a budu nervozne, osetljive, jede im se sve i prosto se ponašaju drugačije nego inače? Pa zato što se u drugoj polovini ciklusa (lutealna faza) prosto dešavaju različite psihološke i fizičke ’smetnje’. Da bismo preživeli PMS, same sa sobom, pa tek onda drugi sa nama, potrebno je da ga razumemo, da se edukujemo kako da ublažimo simpotome i da smo svesne da se osećamo tako isključivo zbog toga.

Kažu da se PMS-u pripisuju 100 simptoma, čoveče, pa čisto da znaš da nisi luda, već se tvoja priroda igra sa tobom, a evo jednih od najčešćih:

 

-anksioznost, napetost, promene raspoloženja, plačljivost, zaboravnost, zbunjenost, nesanica, zadržavanje tečnosti uz gojenje, nadutost, želja za hranom koja sadrži šećere, povećan apetiti, malaksalost. 

Sigurna sam da će ti dobro doći par saveta, ako se još uvek patiš sa PMS-om i smatraš da on upravlja tobom i tvojim osećanjima, pa evo 5 načina kako da ga preživiš:

 

  • Posveti se sebi– ova stavka je za svakog drugačija, svako ima svoje rituale i potrebe, da li je to čitanje knjiga, piling lica, gledanje serija, joga, meditacija, šetnja, sve što vas čini da se osećate posebno i srećno.

 

  • Izbegavaj slanu hranu, kofein, šećer, alkohol (znam, zvuči nemoguće, ali je ovo za tvoje dobro)- jedite što više voća, povrća i žitarica, alkohol i kofein izbegavati ili unositi u manjim količinama iz razloga što mogu da pogoršaju osećaj napetosti, pa čak i anksioznosti.

 

  • Pij što više vode– najmanje 2 litre vode na dan.

 

  • Tih par dana se osami i radi stvari koje ti prijaju – u tom periodu smo dosta nervozne i ne prija nam uvek tuđe prisustvo i nekad je bolje da se osamimo i uživamo same u nekim svojim ritualima.

 

  • Fizička aktivnost koja će da ti ublaži simptome (lagana šetnja, trčanje, vežbanje) – ovo važi kako za PMS, tako i za vreme ciklusa. Fizičku aktivnost je preporučljivo praktikovati redovno i pored PMS-a i ciklusa, prvenstveno zbog našeg zdravlja, pa tek onda negde i fizičkog izgleda.

 

PMS i ciklus je sastavni deo života svake žene, ali to ne znači da nam ti periodi moraju biti teški i mukotrpni, iz tog razloga treba da učinimo sve što je u našoj moći da prođu što bezbolnije i lepše. Zato je bitno da se edukujemo i razumemo svoju prirodu.

 

 

 

 

 

___________

 

Autor:                         

Ja sam Melanholik. Iza ovog imena se krije devojka od 23 godine, student i pre svega ljudsko biće koje želi da ostvari svoje snove i posluži kao inspiracija drugima. Volim da pišem o svojim strastima, mislima i čudima koje nam nudi ovaj svet u kojem živimo.

Osnovala sam Melanholik sa misijom da drugima prikažem kako je sve moguće, samo ako to jako želite i spremni ste da radite. Pitate se zašto baš Melanholik? Pa melanholik je moj temperament i uverićete se i sami u to kroz neke od mojih tekstova

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

1 thought on “Kako preživeti PMS?

Оставите одговор

%d bloggers like this: