Početna » Književni junaci nas uče da gradimo bolju budućnost

Književni junaci nas uče da gradimo bolju budućnost

by Lips&Heels
1 comment

Ceo svoj život slušamo o Marku Kraljeviću, Malom Princu, Zvonaru Bogorodičine crkve, Biberčetu, Robinzonu Krusou i Petru Panu, a ono što povezuje ovu gospodu jeste moć kojom su nam ulepšavali detinjstva i pripremali nas za budućnost i bolje sutra.

Književni pisci, a naročito oni za decu, znali su o kakvim psihološkim tipovima junaka treba pisati, kakve im osobine pridavati i kakve će posledice one po decu ostaviti. Marko Kraljević je neustrašivi borac; Mali Princ je dokaz da je život zaista lep i da sreću čine male stvari; Zvonar Bogorodičine crkve je izvor dobrote, Biberče nam govori da uvek treba biti radoznao i tragati za nečim novim, još neistraženim; Robinzon Kruso skreće pažnju na važnost avanturističkog i snalažljivog duha i važnost pravog prijateljstva, dok nam Petar Pan poručuje da se uvek treba boriti za one koji su slabiji od nas. 

 

Svi književni junaci koje smo do sada upoznali, kako kroz školu tako i van nje, samo su dokaz da je sve u životu moguće, da nikada ne treba gubiti nadu i da se treba radovati svakom mogućem danu. Neki su nam pomogli da izgradimo sebe kao ličnost, drugi su se izložili greškama umesto nas, dok su treći bili tu da nam kažu kako treba da se ophodimo prema svetu i toj čuvenoj budućnosti. Čitanjem knjiga, čovek se upoznaje sa raznim književnim likovima, i samo on bira da li će oni za njega biti junaci ili ne. Svaki književni lik nas uči nečemu, pa bilo ono loše ili dobro. No, ono što je na nama jeste da iz svakog tog lika izvučemo ono najbolje, da pokušamo da ga razumemo i da protumačimo šta je u stvari želeo da nam poruči. 

 

Nisu tek tako određene lektire za razrede u školi, svaka ima svoje doba i svoj uzrast koji će je razumeti na pravi način. Književni junaci nam pomažu da gradimo bolju budućnost, kako za sebe, tako i za ljude oko nas. Svakog junaka treba izanalizirati do detalja, ne bi li videli šta je ono što je pisac želeo da nam poruči kao vredno i u čemu je bila njegova poenta. 

Čitajte što više možete, pa bila to drama, komedija, fantastika ili legenda. Svaki književni junak će vas, ako ne naučiti, onda barem podsetiti na ono što ste davno zaboravili i pomoći će vam da sagledate svet i budućnost iz više uglova. 

 

_____________

 

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

 

 

Loading

About Author

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta