Početna » Mala oaza zdravlja – kako vas vaša terasa drži podalje od doktorske ordinacije

Mala oaza zdravlja – kako vas vaša terasa drži podalje od doktorske ordinacije

by Lips&Heels
0 comment

Kada govorimo o zdravlju i aktivnostima koje nam pomažu da ga sačuvamo, obično nam prvo na pamet padne tanjir pun zeleniša ili vežbanje u teretani. Postoji, međutim, još mnogo načina da se osećamo bolje, i fizički i psihički, a jedan od njih, možda malo nepravedno zanemaren, jeste sadnja biljaka.

Osim što drveće, cveće i biljke apsorbuju ugljen-dioksid, gas sa efektom staklene bašte koji umnogome doprinosi klimatskim promenama, a oslobađaju kiseonik poboljšavajući kvalitet vazduha, postoji još čitav niz prednosti sadnje zbog kojih je poželjno baviti se urbanim baštovanstvom i stvoriti svoju urbanu zelenu oazu.

 

Na taj način, ne samo što ćete svojim šarenim baštama, dvorištima i prozorima moći da se pohvalite na društvenim mrežama, već ćete sasvim sigurno dati značajan doprinos očuvanju životne sredine.  

 

 

 

 

 

 

Urbano baštovanstvo nije slučajno jedan od omiljenih hobija širom planete. Pored toga što uređenjem ličnih zelenih oaza stvaramo za sebe prijatnije i zelenije neposredno okruženje, brojni su i pozitivni zdravstveni efekti ozelenjavanja: 

Podiže raspoloženje, smanjuje stres. Sadnja, plevljenje i orezivanje, kao i sam boravak u zelenilu, deluju opuštajuće i smanjuju stres i napetost. Ako niste vični baštovanstvu ili nemate uslove za neke veće poduhvate, probajte da negujete makar nekoliko saksija na prozoru u stanu. Videćete kako to podiže raspoloženje i poboljšava opšte blagostanje.

 

Bolja kondicija. Baštovanstvo uključuje fizičku aktivnost koja može doprineti poboljšanju kondicije, fleksibilnosti i snage. Osim toga, boravak u zelenilu pozitivno utiče na krvni pritisak i imunitet.

 

Veza sa prirodom. Provođenje vremena na otvorenom i negovanje biljaka pružaju priliku da se povežete sa prirodom i podstiču osećaj harmonije i spokoja. To je posebno značajno za stanovnike gradova koji su okruženi asfaltom. Verovatno ste dosad videli kako se neki od njih trude da svaki kvadrat zemlje unutar betonskih blokova oplemene zelenilom i raznobojnim cvećem.   

 

Proizvodnja hrane. Ako nemate uslove za gajenje voća i povrća na širem prostoru, urbano baštovanstvo je idealan način da uzgajate barem  začinsko bilje za sopstvene potrebe. Za to vam je dovoljna obična saksija na terasi ili simsu od prozora i imaćete tokom cele godine domaći bosiljak za pesto sos ili nanu za koktele.  

 

Jačanje zajednice. Baštovanstvo je sjajna društvena aktivnost koja okuplja ljude. Primer za to su zajednička dvorišta unutar i ispred zgrada, u kojima se stanari dogovaraju kako će urediti svoju zelenu oazu da bi u njoj zajedno i uživali.

 

Zbog svega navedenog, ako do sada niste napravili svoj zeleni urbani kutak, vreme je da pronađete parče zemlje u dvorištu, pored ulaza u zgradu ili u nekoj zaboravljenoj žardinjeri na terasi i da ga ozelenite, jer nikada nije kasno da postanete #urbanibaštovani. Inspiraciju možete potražiti u kreacijama učesnika akcije, koji su na poziv Nestlé Srbija zajedno sa ovom kompanijom napravili pravu i ne tako malu zajednicu koja se bori za zeleniju budućnost.

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00