Nebojša Višković: Osoba mora da ima „žicu“ da bi se bavila ovim poslom, a da se voli i prati sport- to se podrazumeva

Uz njega smo pratili Svetsko prvenstvo u fudbalu, Noletova finala na Wimbledon-u i Olimpijske igre, uključujući i ostale naše i svetske sportove. Bilo koje manje i veće utakmice i turniri nisu mogli da prođu bez njegovog glasa u pozadini. Njegov posao je da nas obaveštava o onome što se dešava na terenu, kako su igrači raspoloženi i da prati svaki njihov naredni korak. Dame i gospodo, predstavljamo vam Nebojšu Viškovića- grandioznog komentatora Sportklub-a. 

 

Nebojša, pre svega, jeste li dobro i kako se osećate? 

 

Hvala na pitanju, super sam. Nažalost, došlo je vreme kada je to prvo što pitamo, ali valjda će i ovo ludilo uskoro proći. 

 

Da li ste od ’’malih nogu’’ maštali o tome da jednog dana postanete sportski komentator, ili se ta želja javila malo kasnije? 

 

Pa, ne baš. Kada su moje noge bile male, nije bilo toliko sportskih događaja na TV-u (imali smo samo dva kanala), pa ova profesija nije ni postojala kao opcija. Tek kasnije, kad su prenosi postali češći, počeo sam u sebi da komentarišem dok sam gledao utakmice. Tada se verovatno i prvi put pojavila želja. 

 

Kako biste u jednoj rečenici nekome opisali Vaš posao, odnosno, ono čime se Vi bavite? 

 

Imam privilegiju da se bavim poslom koji volim i za koji sam (posle velike pređene kilometraže) dobro plaćen. 

 

 

 

 

 

 

 

Po Vašem mišljenju, koje to veštine i sposobnosti treba da poseduje osoba da bi se bavila ovim poslom? 

 

Ne bih znao da Vam dam konkretan odgovor. Prosto, mora da ima ‚‚žicu“. Da se voli i prati sport – to se podrazumeva. 

 

Sa kolegom Ivanom Govedaricom ste na Youtube platformi pokrenuli vrlo interesantnu seriju podcast-a pod nazivom ’’Wish&Go’’, u kome gostuju vrlo priznati i širom sveta poznati teniseri i teniserke. Recite nam, kako ste došli na ideju za tako nešto?

 

Podcast je forma medijskog izražavanja koja sve više dobija na popularnosti, pa se logično i javila ideja. Iskreno, uživam u njemu. I jako mi je drago što su komentari izuzetno pozitivni. 

 

 

 

 

 

Šta Vam je draže da komentarišete- tenis ili fudbal, i zašto? 

 

Iskreno, ne znam. Možda najviše zavisi od raspoloženja. Kada imam višak energije, više mi ‚‚čučne“ fudbal. Kad sam umoran, bolje tenis, jer zahteva manje pripreme i generalno manje troši čoveka. 

 

 

Za komentarisanje gimnastike u Pekingu ste rekli da Vam je predstavljalo jedno od najzahtevnijih zadataka koje ste ikada imali. Kakva Vas sećanja vežu za taj period i konkretno taj događaj? 

 

Sa ove vremenske distance – simpatična pričica. Ali tada, nije mi bilo lako. ‚‚Uvaljen“ mi je sport koji ne poznajem dovoljno, a koji je izuzetno zahtevan i na Olimpijskim igrama jedan od najgledanijih događaja. Bukvalno sam ga učio sedam dana pre odlaska u Kinu. Sve u svemu – jedinstveno iskustvo. 

 

Sa obzirom na to da ste upoznali veliki broj sportista, sa kojim od njih biste se menjali na jedan dan i zašto? 

 

Najverovatnije sa nekim od vrhunskih fudbalera, jer pretpostavljam da nema mnogo boljih osećaja na svetu nego kad date gol, a stadion eksplodira i skandira vaše ime. 

 

 

 

 

 

 

 

Ono što je Novak Đoković u tenisu, to ste Vi u komentarisnaju istog. Koliko je rada i truda bilo potrebno da bi ljudi stekli izvanredan utisak o Vama kao čoveku koji dobro radi svoj posao i da bi Vas zavoleli?

 

Pre svega – veliko hvala na ovoj konstataciji, jer ako ona predstavlja definiciju jednog životnog puta – znači da niste promašili profesiju. I, naravno, veoma prija. Ali ne bih znao kako da Vam odgovorim. Jedino mogu da kažem da sam se u svojoj profesiji ponašao kako i van nje, i kako sam vaspitavan. Spavam mirno kao beba i to je možda i najvrednija stvar.

 

 

 

 

 

 

 

Srbija ima dobre mlade tenisere, odnosno teniserke. Njih predvodi sa jedne strane Miša Kecmanović, a sa druge Olga Danilović. Da li mislite da oni mogu napraviti dobre karijere poput Noleta i Ane i mogu li doći do Grand Slam titula?

 

Tenis je čudan sport. Zbog izraženih individualnih karakteristika, nikad niste sigurni koji su krajnji dometi igrača. Olga i Miša nisu jedini koji imaju ogroman potencijal, a da bi postali Grand Slam šampioni potrebno je da se sklopi još mnogo kockica. 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi utisak kada ste kročili na tlo Wimbledon-a je bio? 

 

WOW. Ovo mesto stvarno ima nešto posebno. 

 

Šta biste bili da niste ovo što jeste? 

 

Pisac. A, ako bih mogao da biram nešto nerealno – rok zvezda. 

 

Koji je po Vama najbolji i najuzbudljiviji meč koji ste prenosili? 

 

Najbolji verovatno finale Vimbldona 2008, kada je Nadal pobedio Federera 9:7 u petom setu po mraku, a najuzbudljiviji, naročito zbog ličnog momenta, finale Vimbldona iz 2019., ona neverovatna pobeda Đokovića nad Federerom. 

 

Da li će Srbija moći na duže staze da održava ATP turnir, ili će i ovaj imati ’’kobni’’ završetak kao i ’’Serbia Open’’? 

 

Na greškama se uči. Sa dobrom strategijom, ovaj turnir može ostvariti veliki uspeh i biti važna tačka u teniskom kalendaru. 

 

Za kraj, imate li nekih neostvarenih želja? 

 

Mislim da svaki čovek na svetu, ma koliko ostvaren, ima bucket list. To što na mojoj nema važnih životnih pitanja smatram velikom srećom. Pa zato prvo mesto zauzima skok iz aviona. Po mogućstvu, sa ispravnim padobranom. 

 

Nebojša, hvala Vam što ste pristali da date intervju za naš magazin, želimo Vam još više utakmica (bez VAR-a) za prenošenje i puno uspeha u životu. Takođe, hvala i mom mlađem bratu Savi koji mi je pomogao sa pitanjima. 

 

Hvala Vama. I za interesantna pitanja i za želje vezane za VAR, koji zaista ne mogu da smislim.

 

_____________

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

 58 total views,  1 views today