NEVEROVATAN SKOK: Ponuda poslova veća za 58% na IT tržištu rada

U prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58% u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. ova brojka iznosi 53%, pokazali su podaci najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs.

Skoro 7000 prilika za IT kandidate

 

U prvih 8 meseci objavljeno je čak 6846 oglasa, a od toga skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na sajtu HelloWorld.rs, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije: 

 

  1. JavaScript Developer
  2. Software Engineer
  3. Java Developer
  4. IT Help Desk
  5. System Administrator
  6. .NET Developer

 

Mediori i seniori najlakše do posla

 

Najnoviji podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada. Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе mediorima – čak 62%, seniorima29% dok je za juniore objavljeno 9% oglasa za posao.

 

Kada posmatramo tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net). Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end i to su Angular i React.

 

S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da nas čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao.  

 

Za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se DevOps inženjeri, IT Architect, Embedded Software Developer, ali i Software inženjeri i JavaScript Developeri

 

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: