Ono što je Nada Šakić bila za Jasenovac, to je Maria Mandel bila za Aušvic-Ubila je 500.000 žena i terala ih da plešu pred smrt

Očigledno je da na scene brutalnosti i svireposti u filmu “Dara iz Jasenovca” niko nije ostao ravnodušan, a ono što je najstrašnije u svemu tome jeste to što je u filmu prikazan samo mali deo onoga što se zapravo dešavalo. Publika je najviše bila potresena zlodelima koje su u ime bolesne ideologije počinile tri žene. Kako i u nacističkoj Nemačkoj, u ustaškoj NDH nadzornice logora često su bile žene koje po surovosti nisu zaostajale za muškaricima.

Nada Šakić je bila čuvar ženskog logora Stara Gradiška koji je funkcioniosao u okviru logora Jasenovac. Bila je poznata po tome što je zlodela činila bez oklevanja i ubijala bez povoda. Ustašku upravu ženskog dela logora u Staroj Gradiški sačinjavale su logornica Maja Buždon i “dužnosnice” Milka Pribanić, Božica Obradović i Nada Luburić. Zapamtite dobro ova imena i zlodela koja su počinile. 

 

U koncentracionim logorima širom Evrope u Drugom svetskom ratu su i žene radile kao nadzornice, a u u najozloglašenijem od njih, Aušvicu, po brutalnosti se posebno istakla jedna- Maria Mandel.

 

Marija Mandel je godinama radila i napredovala unutar sistema logora, sve do najviših pozicija sa kojih je BILA ODGOVORNA za SMRT oko POLA MILIONA LJUDI. Helou, reč je o 500.000 ljudi?!. Bila je rodom iz Austrije, a nakon pripajanja te zemlje Nemačkoj, počela je da radi kao čuvar u koncentracionom logoru kod Lihtenburga 1938. godine. Naredne godine je prebačena u veći logor Ravensbirk u blizini Berlina. “Šetajući” od logora do logora, nadređene je imresionirala toliko da su je nagovorili da se pridruži nacističkoj stranci kako bi zvanično mogli da je unaprede.

Godinu dana nakon što se pridružila nacistima 1941. godine, Marija je raspoređena u Aušvic, gde je njena okrutnost dobila novu dimenziju. Iznad nje po funkciji je bio samo Rudolf Hes kao zapovednik logora, a Mandelova je kontrolisala sve zatvorenice, i to ne samo u Aušvicu već i u okolnim logorima. Svedoci su pričali kako je Maria često nemo stajala na vratima logora i posmatrala zatvorenice kako prolaze, a ako bi neka samo okrenula glavu, ili uzvratila pogled, napustila bi kolonu, a zatim bi NESTALA BEZ TRAGA. 

 

Mandelova je ubrzo dobila nadimak “zver” među zatvorenicima zbog svoje neverovatne okrutnosti. Lično je proveravala popise zarobljenika i lično je i poslala oko pola miliona žene i dece u smrt u gasne komore. Po njenim naređenjima je osnovan Ženski orkestar Aušvica, gde su devojke prisilno svirale instrumente kako bi bile pošteđene teškog rada. Morale su da muziciraju u svim prilikama, pa i u onim najtragičnijim.

 

Ženski orkestar imao dva zadatka. Prvi, da svira pred najmoćnijim esesovcima, “da bi odmorili nakon teškog rada”. Drugi, potpuno zastrašujući, da sviraju na improvizovanoj pozornici ritam kojim će logorašice iz drugih blokova otići u smrt. Dakle, one su ispraćale svoje sugrađanke u smrt. 

 

 

Zbog svojih “uspeha” Mandelova je nagrađena vojnim odlikovanjem. Vojnim odlikovanjem…………… Krajem 1944. godine je prebačena u Dahau, a uskoro su i Aušvic i Dahau oslobođeni. Pobegla je u rodni kraj sredinom 1945. godine, gde su je uhvatili američki vojnici.

 

U oktobru 1946. godine su je izručili vlastima Narodne republike Poljske gde je čekalo suđenje. U Krakovu je nakon kraćeg suđenja osuđena na vešanje.

 

 

 

 

 

 

 

_______

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: