Početna » Ovo je zdrava zamena za kafu

Ovo je zdrava zamena za kafu

by Lips&Heels
0 comment

Saznajte koja je zdrava zamena za kafu. Kafa je najpopulaniji napitak na svetu. Velika većina prvo pomisli na kafu kada se probudi. Kafa i dan može da počne. Iako smo svesni da kafa ume da bude i štetna po naše zdravlje, teško je se odričemo. U nastavku teksta otkrivamo napitak koji vam u potpunosti može zameniti kafu. Ukusno, zdravo i bez kofeina.

Višak kofeina dovodi do nesanice, napetosti, pojačanog mokrenja, lupanja srca. Međutim, ne morate se odreći vašeg omiljenog rituala. Umesto čestog konzumiranja kafe, pokušajte da date šansu napitku od cikorije.

 

Napitak od cikorije priprema se od korena istomene biljke. Ona se suši, prži i melje poput prave kafe. Sadrži vitamine grupe A, B, i E, vitamin C, vlakna, magnezijum i insulin, što ga čini idealnim pićem za ljude sa dijabetesom. Za razliku od kafe, ovaj napitak deluje i na zdravlje digestivnog sistema. Njena velika prednost je u tome što ne iritira sluznicu želuca.

 

 

 

FOTO: Vegafarma

 

 

 

 

 

Kafu od cikorije trudnice i dojilje uopšte ne bi trebalo da koriste, a osobe sa gastritisom, problemima sa žuči ili alergijama bi trebalo da je konzumiraju umereno

 

 

 

Za pravljenje kafe koristi se koren cikorije: vadi se u jesen, a pre toga ga dobro operite, očistite i osušite.

 

Priprema kafe od cikorije

 

3 dl vode pristavite i ubacite jednu kašičicu mlevenog korena; kada provri, kuvajte još dva – tri minuta na laganoj vatri, a zatim je sklonite sa ringle i sačekajte da se talog slegne. Onda procedite dobijen napitak kroz sito – i kafa je gotova!

 

Kafu od cikorije možete zasladiti sa malo meda ili smeđeg šećera, a ako volite možete dodati neko biljno mleko, cimet ili đumbir.

 

 

Lekovitost cikorije poznavali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, pa su je i uzgajali;  sjajno utiče na imunitet, čisti telo od otrova i izvrsna je za organe za varenje

 

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta