Početna » Ovo su muzičke kompozicije koje su ostavile značajan uticaj na svet

Ovo su muzičke kompozicije koje su ostavile značajan uticaj na svet

by Lips&Heels
0 comment

Postoji mnogo muzičkih kompozicija koje su značajno uticale na svet, na različite načine i u različitim vremenima.

 

 

 

 

Evo nekih od njih:

„Imagine“ – John Lennon

Ova pesma je postala himna mira i ljubavi, sa porukom o jedinstvu i bratstvu svih ljudi. John Lennon ju je napisao 1971. godine, a i danas je veoma popularna.

 

 

„We Are the World“ – USA for Africa

 

Svojom porukom o ujedinjenju u humanitarnoj pomoći, ova pesma je promovisala ideju da svet treba da brine o siromašnima. Objavljena je 1985. godine i postala je jedna od najprodavanijih singlova svih vremena. Inspiracija za pesmu dolazi ud britanskog Band Aid projekta 1984., božićne pesme u dobrotvorne svrhe „Do They Know It’s Christmas?“.

 

 

 

„Bohemian Rhapsody“ – Queen

Ova složena pesma, objavljena 1975. godine, smatra se jednim od najboljih rock komada ikada. Njena popularnost trajala je decenijama, a svojom originalnošću i inovativnošću uticala je na mnoge muzičke umetnike.

 

„Boemska rapsodija“ ili „Bo Rep“, kako je još nazivaju fanovi grupe Queen, imala je svoje početke još 1968. godine kada je Fredi Merkjuri bio student na londonskom Ealing Art koledžu. Fredi je tada imao samo početak „Mama, just killed a man“, ali ne i melodiju.

 

 

 

„Blowin’ in the Wind“ – Bob Dylan

Ova pesma je postala himna pokreta za građanska prava u SAD-u tokom 1960-ih godina. Pored toga što je bila politički angažovana, pesma je imala i poetsku lepotu koja ju je učinila popularnom širom sveta.

 

 

 

„Thriller“ – Michael Jackson

 

Objavljena 1982. godine, ova pesma je postala simbol ere pop kulture i uticala na modu, ples i muziku tog doba. Postala je jedna od najprodavanijih pesama svih vremena i uticala na mnoge muzičare u narednim godinama.

 

Muzički, „Thriller“ je fank i disko pesma. Jedni od upotrebljenih instrumenata jesu bas instrumenti i sintesajzer. U njoj, zvučni efekti poput škripe vrata, grmljavine, vetra i vukova dok zauvijaju se mogu čuti.

 

Tekst se bavi mračnim temama. „Thriller“ je pozitivno ocenjena od strane muzičkih kritičara iako je bila u drugom planu zbog svog muzičkog spota. Komercijalno uspešna širom sveta, postala je Džeksonov sedmi singl sa albuma koji se našao među deset najprodavanijih na listi „Bilbord hot 100“. Uglavnom plasirajući se među prvih deset, zauzela je prvo mesto u Belgiji i u Francuskoj.

 

 

 

Ovo su samo neke od mnogih pesama koje su ostavile značajan uticaj na svet. Svaka od njih je na svoj način promenila istoriju muzike i uticala na kulturu i društvo.

 

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta