Početna » Produžena izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Produžena izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

by Lips&Heels
0 comment

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” čiji su autori  Ana Panić, viši kustos Muzeja Jugoslavije, i Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske, nastala u saradnji sa Muzejem Jugoslavije i Galerijom Matice srpske, otvorena 19. maja u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, zbog izuzetne posećenosti i interesovanja publike biće produžena do 10. septembra.

Ovu izložbu prati i izložba haljina i aksesoara „Jovanka Broz u boji”, čiji su autori modni dizajner Igor Todorović, savetnik i kustos izložbe Mirjana Menković, modni dizajner i kostimograf Maja Nedeljković Davidovac.

Izložba je imala veliki broj pratećih programa, a jedan od prvih je bila digitalna rekonstrukcija salona nekadašnje prve dame velike Jugoslavije. Rad na rekonstrukciji prostora vile u kojoj je Titova supruga živela posle njegove smrti, jagodinskoj publici prezentovala je Snežana Mijić, kustos konzervator Galerije Matice srpske pomoću modula virtuelne stvarnosti (VR). Najveći broj posetilaca bio je mlađeg, tinejdžerskog uzrasta.

 

Veliku posećenost imali su promocija kataloga i autorsko vođenje. O katalogu i saradnji dve kulturne institucije govorili su direktorka Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević,  kao i autori izložbe Ana Panić, viši kustos Muzeja Jugoslavije, i Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske. Autori izložbe prikazali su dvostruki značaj izloženih dela: s jedne strane se radi o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavlja imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života i stvoriti slika vremena u kome je živela. Tokom autorskog vođenja izneti su zanimljivi podaci iz života bračnog para Broz.

 

Jedan od najvažnijih aspekata, ako ne i vodeći, predstavlja proces konzervacije i restauracije, obzirom da je veći deo izloženih slika i predmeta bio čuvan u neadekvatnim uslovima, u privatnom domu. Važnost ovog procesa je velika,  a umetnička dela i predmeti iz kolekcije Jovanke Broz obrađeni su po svim standardima i osposobljeni za izlaganje, a potom i za čuvanje u depoima, kao kulturno nasleđe jedne epohe. O procesu konzervacije i restauracije slika izloženih u okviru izložbe Partizanka i Fragonar, i o tome s kakvim su se izazovima suočile, govorile su Marijeta Sidovski, viši konzervator Galerije Matice srpske i Nataša Skrinjik Cvetković, konzervator Muzeja Jugoslavije.

 

 

U okviru pratećeg programa 23. avgusta održana je promocija foto albuma bračnog para Broz. Prezentaciju je vodio kustos Muzeja Jugoslavije Radovan Cukić.

 

 

Dan kasnije, 24. avgusta održano je i filmsko veče na platou muzeja – projekcija filma „Cinema komunisto”. Ovaj snažan dokumentarni film Mile Turajlić opisuje Jugoslovensku kinematografiju u periodu između 1946-1991. godine. Film sadrži veliki broj autentičnih snimaka, odlomaka, originalnih intervjua sa glumcima, rediteljima i vlasnicima studija, koji će predstaviti “Cinema Komunisto” kao grafikon, tj. studiozni i temeljni prikaz uspona i pada jedne države, a zajedno sa time i jedne vlade i ideje.

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00