Prof. Ješa Denegri o izložbi RAZLIKE MINIMALIZMA / Moderna galerija Beograd, subota, 27.11.2021. u 13:00

Moderna galerija Beograd na Dorćolu, organizuje poslednje stručno vođenje kroz izložbu Razlike minimalizma, u subotu, 27. novembra u 13 časova.

U pitanju je izložba radova koja sve vreme privlači veliku pažnju. Iako su ova dva savremena umetnika imali zajedničke izložbe u Beču u Galeriji Lindner 1999. godine, kao i u Beogradu 2008. i Čačku 2009. godine, ovo je prvi put da se zajedno izlažu njihova apstraktna minimalistička dela.

Damnjanove slike se nalaze i u nekim od najznačajnijih svetskih muzeja kao što su Centar Žorž Pompidu u Parizu ili Gugenhajm u Njujorku, dok se Vujačićeve slike nalaze u Modernoj galeriji u Ljubljani i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

 

Profesor Ješa Denegri i ovoga puta vodi kroz ovu izložbu, a prilikom prethodnog vođenja je istakao da je ova izložba izuzetno važna jer je obuhvatila dva aktera različitih generacija, jednog poimanja umetnosti koje se u ovoj sredini ciklično radjalo od šezdesetih godina prošlog veka i koje traje do danas, te da ova izložba omogućava da na jednom mestu gledamo slike koje zrače duhovnošću, bistorinom, čistoćom i elanom, uprkos činjenici da su kao takve, oslobođene bilo kakvog narativa ili poruke, a obično nemaju ni naziv.
Moderna galerija Beograd ovim vođenjima želi da upoznava publike sa jednim radikalnim pravcem, kao što je minimalizam, koji je dugo bio neprihvaćen od strane kritike i publike.
Vođenju će prisustvovati i jedan od autora, Veljko Vujačić, koji će biti dostupan za pitanja posetilaca.
Ulaz je slobodan.

Izložba Razlike minimalizma traje sve do 30. novembra 2021. godine u Modernoj galeriji Beograd, na adresi Strahinjića Bana 8.

Radno vreme galerije je od ponedeljka do subote, od 10 do 20 časova.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: