481
Proleće je vreme obnove, kada priroda oživljava i donosi obilje svežeg voća, povrća i bilja. Ovo je idealno doba godine za osvežavajuće i lagane obroke punog ukusa koji nas pune energijom i vitalnošću.
Za sve one koji traže inspiraciju za ukusne prolećne poslastice, evo nekoliko sjajnih recepata koji će vas osvojiti svojom lakoćom i bogatstvom ukusa.
1. Salata od Jagoda i Baby Spanaća
Sastojci:
- 2 šolje baby spanaća
- 1 šolja jagoda, iseckanih na polovine
- 1/4 šolje orašastih plodova po izboru (bademi, orasi ili lešnici)
- 2 kašike feta sira, izmrvljenog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamičnog sirćeta
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U velikoj posudi, pomešajte baby spanać, jagode, orašaste plodove i izmrvljeni feta sir.
- U maloj posudi, umutite maslinovo ulje, balzamično sirće, so i biber dok ne dobijete homogenu smesu.
- Prelijte preliv preko salate i nežno promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Poslužite odmah kao osvežavajuću i hranljivu salatu.
2. Piletina sa Limunom i Bosiljkom
Sastojci:
- 4 pileća fileta
- Sok od 2 limuna
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike svežeg iseckanog bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U dubokoj posudi, pomešajte sok od limuna, beli luk, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber.
- Uvaljajte pileća fileta u ovu marinadu i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 30 minuta.
- Zagrejte grill tiganj ili roštilj na srednje jakoj vatri.
- Pecite pileće filete oko 6-8 minuta sa svake strane, ili dok ne budu lepo zapečeni i kuvani.
- Poslužite uz svežu sezonsku salatu ili integralni pirinač za kompletno prolećno jelo.
3. Limunada sa Mirođijom
Sastojci:
- 4 šolje vode
- Sok od 4 limuna
- 1/4 šolje svežeg iseckanog mirođije
- 1/4 šolje meda ili agava sirupa (po ukusu)
- Led
Priprema:
- U velikoj činiji, pomešajte vodu, sok od limuna, svežu mirođiju i med.
- Dobro promešajte dok se med potpuno ne rastopi.
- Dodajte kockice leda u limunadu i promešajte.
- Poslužite ohlađeno sa kriškom limuna za dekoraciju.