SAJAM ETNO HRANE I PIĆA- Hala 3 Beogradskog sajma

Beogradski sajam sa zadovoljstvom najavljuje održavanje 15. Sajma etno hrane i pića – najstarije, najveće i najkompletnije smotre proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Održavanje ovogodišnje, jubilarne manifestacije, zahtevalo je od organizatora i učesnika dodatni napor usmeren ka poštovanju protivepidemijskih mera i istrajnost da se poveća nivo proizvodnje i prodaje i nastavi tendencija porasta proizvodnje i upotrebe u ovom, zbog uticaja na zdravlje, po mnogima najdragocenijem segmentu proizvodnje hrane.

Na Sajmu etno hrane i pića će se i ove godine prodstaviti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

 

 

 

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.
U organizaciji Privredne komore Srbije nastupiće proizvođači iz: Leskovca, Zaječara, Požarevca, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, i Beograda.

 

Zadružni savezi Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“ i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine okupiće i predstaviti svoje zadrugare.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Petrovca na Mlavi i Blaca, a nastup izlagača iz Babušnice organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

 

 

 

 

 

Po prvi put će se na Sajmu etno hrane i pića predstaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača, a Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke „Čuvarkuća“ iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje. Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština po prvi put je na ovogodišnjoj manifestaciji organizovao i Kabinet ministra bez portfelja gospodina Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja u ovim opštinama.

 

Udruženje „Karitas“ predstaviće 30 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru svog programa podrške proizvođačima tradicionalnih proizvoda. Posebno će biti organizovano i predstavljanje izlagača iz kolubarskog kraja.

 

На 15. Сајму етно хране и пића наступиће и афирмисани произвођачи као што су Границе из Младеновца и Месопродукт, Рума.
Међународни карактер манифестацији даће учесници из Републике Српске и Румуније.

 

 

POKROVITELjI

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd.

Finansijska podrška pokrovitelja i u 2021. godini učiniće mogućim i pristupačnim nastup malim proizvođačima tradicionalnih prehrambenih proizvoda na Sajmu etno hrane i pića, ali i direktno predstavljanje i promociju pojedinih proizvođača na štandovima u njihovoj organizaciji.

 

CILjEVI SAJMA – UTEMELjENjE ROBNE MARKE ETNO PROIZVODA

Pod motom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“ i ovogodišnja manifestacija treba da pomogne u predstavljanju i definisanju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, unapređenju prezentacije i prodaje, zaštiti geografskog porekla i receptura i široj primeni ovih proizvoda u ponudi restorana i hotela i svakodnevnoj ishrani stanovništva.

Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih 14 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Poseban aspekt manifestacije predstavlja promocija organske hrane, pića i vode kao i opreme i ambalaže za proizvodnju i čuvanje takvih proizvoda.

 

POSETIOCI SAJMA ETNO HRANE I PIĆA

Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter. Namenjen je pre svega distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.
U cilju promocije tradicionalnih proizvoda i proizvođača, na Sajmu etno hrane i pića je dozvoljena i prodaja na malo radi poboljšanja kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanja tradicije i nacionalnog indentiteta.

PRATEĆI STRUČNI I REVIJALNI PROGRAM

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode.

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: