Sara Vučković: Mojih 5 omiljenih knjiga

„Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija“. Mudre reči Stivena Kinga. Pre svega istinite. U svetu u kom je sve instant, i nalazi se samo na jedan klik od nas, potreba da prave vrednosti poput čitanja knjiga ne postanu tabu ,predstavlja pravu borbu protiv vetrenjača. Zašto je, i u kom trenutku do toga došlo predstavlja polje istraživanja za neku drugu priliku, ja bih sada iskoristila priliku da vam preporučim pet knjiga koje su na mene ostavile izvanredan utisak, i za koje smatram da su vredne čitanja. 

  • GORDOST I PREDRASUDA- DŽEJN OSTIN

 

Naslov ovog vanremenskog klasika predstavlja bitan nagoveštaj onoga što se u njemu može naći. Brak, novac, obrazovanje, britansko društvo, maniri. Zvuči dobro, zar ne? A to čak i nije sve. Maestralno delo Džejn Ostin  je vremeplov koji nas vodi u svet devetnaestovekovnog, buržoaskog, engleskog društva i njihovih tajni. Nesvakidašnja priča o posledicama koje ponos pravi čoveku i njegovim osećanjima. A tu su i likovi koje ćete apsolutno obožavati. 

 

 

 

FOTO: @olenasbookshelf

 

 

 

 

  • VELIKI GETSBI- F. SKOT FICDŽERALD 

 

Radnja ovog romana nas odvodi u Ameriku XX veka. Iako ovaj klasik za mnoge nije bio njihov „cup of tea“, on obrađuje vrlo bitnu temu. Ficdžerald nam predočava pojam „Izgubljene generacije“ ali i predstavlja „Američki san“ u pravom svetlu.Doba džeza, elite, raskošnih zabava, ali takođe i laži, smoobmana i poricanja. Džej Getsbi na prvi pogled predstavlja pravo otelotvorenje gospodina, ali šta se događa kada više ne može da se razazna pravo lice od onog koje je stvoreno za širu masu? 

 

 

 

FOTO: @olenasbookshelf

 

 

 

  • ŽIVOTINJSKA FARMA/ 1984- DŽORDŽ ORVEL

 

Kada je reč o opusu Džordža Orvela, njegova dela „Životinjska farma“ i „1984“ ne idu jedno bez drugog, Zato je izdavačka kuća „Kontrast“ odradila sjajan posao tako što ih je spojila u jednu knjigu. Elem, razlog zašto ne idu jedno bez drugog jeste to što predstavljaju najbolje proročanstvo savremenog doba. „1984“ je najpoznatiji distopijski roman i ujedno Orvelovo kapitalno delo koje kritikuje totalitarizam, dok se „Životinjska farma“, pored kritike upućene Staljinovom režimu, fokusira na promene ponašanja i na potrebe društva u celini. 

 

 

 

FOTO: @olenasbookshelf

 

 

 

 

 

Pročitaj i : Recenzija knjige: ’’Pustinožiteljka Fotina’’ -Arhimandrita Joakima Specierisa

 

 

 

 

  • REBEKA- DAFNE DI MORIJE 

 

 

Po objavljivanju, ovaj roman nije naišao na pozitivne kritike i bio je okarakterisan kao „roman za žene“. Mislim da je suvišno govoriti kako danas uživa mnogo veći ugled i kako je jedan od prepoznatljivijih romana iz ovog žanra. Kada se neimenovana protagonistkinja uda za duplo starijeg udovca Maksima de Vintera i ode sa njim u njegov dom, postaje opsednuta njegovom bivšom suprugom Rebekom, jer ona predstavlja savršenu suprugu i ženu. Ali, da li je baš sve kako izgleda? Dve žene, ali i dva potpuno suprotna karaktera. Ovo delo nije samo triler, ono je horor, misterija i pre svega, pravi odraz gotike. Savršen za predstojeće zimske dane. 

 

 

 

 

FOTO: @olenasbookshelf

 

 

 

 

 

Pročitaj i: Melanholik preporučuje: 5 knjiga za lični razvoj i uspeh

 

 

 

  • SUROVA LJUBAV- KOLIN HUVER

 

Kako da bilo šta prođe bez malo ljubavi? Tejt Kolins se privremeno useljava kod svog brata da bi završila postdiplomske studije, ali sve se menja kada upozna neodoljivog Majlsa Arčera koji živi preko puta. Stiče se utisak da će sve proteći lako, međutim kada se njih dvoje upute u strastvenu vezu sa pravilima koje ne smeju da prekrše, da li su spremni na posledice? Jedno je sigurno, ono što nastane iz pera Kolin Huver vas neće ostaviti ravnodušnim. Ljubavna drama, prožeta strašću i jakim emocijama. Ako tražite lagano štivo za čitanje, a opet sa druge strane uzbudljivo, ovo je prava knjiga za vas. 

 

 

 

FOTO: @olenasbookshelf

 

 

 

I za kraj, ukoliko vam se dopada Sarin izbor, podelite ovah post na vašim društvenim mrežama. Takođe, napišite nam listu vaših omiljenih knjiga?

Ne zaboravite da posetite instagram profil kreativne Sare -> @olenasbookshelf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 25 total views,  1 views today

1 thought on “Sara Vučković: Mojih 5 omiljenih knjiga