Početna » Saznajemo: U IT sektoru očekuje se dalji rast plata u 2024. godini

Saznajemo: U IT sektoru očekuje se dalji rast plata u 2024. godini

by Lips&Heels
0 comment

Da li ste se pitali šta programeri zapravo žele i kako menadžment IT kompanija vidi njihove potrebe?

U periodu od juna do jula 2023. godine, sprovedeno je opsežno istraživanje koje je ispitalo mišljenja zaposlenih i kompanija različitih veličina i oblasti poslovanja. Inače, ovo je najveće istraživanje benefita i wellbeing podrške zaposlenih u Srbiji, a njegovi rezultati predstavljeni su sredinom septembra. 

Sada ćemo se fokusirati na poseban izveštaj, deo tog istraživanja, koji nam otkriva šta programeri tačno žele. Pročitajte tekst i saznajte!

 

O istraživanju u nekoliko reči

Istraživanje, simbolično nazvano „Šta to radi programere,“ po drugi put su sproveli timovi kompanija Osiguranik, Infostud, HelloWorld, Tim centar i Rezilient. Tokom juna i jula 2023. godine, prikupljeni su odgovori od ključnih donosilaca odluka iz čak 120 IT kompanija, uključujući HR menadžere, više menadžere i vlasnike, zajedno s odgovorima od 232 zaposlena iz preko 170 IT kompanija koje posluju u našoj zemlji.

 

Ovaj izveštaj je usredsređen isključivo na IT sektor, a deo je većeg istraživanja koje je uključilo 407 kompanija iz različitih industrija i 2500 zaposlenih.

Glavne teme obrađene u IT izveštaju uključuju:

  • Beneficije
  • Remote work 
  • Wellbeing podršku zaposlenih
  • Trendove u ljudskim resursima

 

Istraživanje je takođe istražilo generacijske razlike među zaposlenima, ispitujući kako se ponašaju baby boomersi, milenijalci i generacija Z u radnom okruženju, kao i koje pozicije obično zauzimaju. Zahvaljujući prošlogodišnjem istraživanju, možemo uporediti rezultate i bolje razumeti promene u odnosu na 2022.

 

 

Da li IT sektor zaista nudi toliko beneficija?

Da li programeri zaista uživaju u mnoštvu beneficija i koje su najtraženije od njih?

Prema rezultatima, trenutno najzastupljenija beneficija koju IT kompanije pružaju svojim zaposlenima je mogućnost rada od kuće, dostupna za oko 89% programera. To je manje za 6% u odnosu na prethodnu godinu, kada je čak 95% zaposlenih u IT sektoru radilo od kuće.

Druga važna beneficija je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje je omogućeno za 71% zaposlenih. Sledi fleksibilno radno vreme sa 66% zaposlenih koji imaju mogućnost fleksibilnih radnih sati, što je manje nego prošle godine, kada je 72% programera imalo tu mogućnost. 

U samom izveštaju istraživanja ćete pronaći čak još 11 beneficija koje imaju zaposleni u IT-u i ujedno ih uporediti sa prošlom godinom. Pored toga, zaposleni su izneli svoje mišljenje o zadovoljstvu benefitima, naglašavajući najvažniju beneficiju za njih i koliko kompanija izdvaja za njih.

 

 

Rad od kuće omogućen je skoro celom IT sektoru

Istraživanje je pokazalo da impresivnih 89% programera ima mogućnost rada od kuće. Od tog broja, 45% bira rad od kuće bez ikakvih ograničenja, 10% radi isključivo od kuće, dok 34% ima tu opciju u određenoj meri.

Analiza odgovora zaposlenih i kompanija ukazuje da čak 58% poslova u srpskoj IT industriji podrazumeva rad na daljinu, pri čemu se u većim kompanijama češće primenjuje ovakav oblik rada.

 

 

Hibridni model rada – najbolji izbor?

Poređenjem efikasnosti rada od kuće i u kancelariji, prema ključnim indikatorima poput angažovanosti, ravnoteže između privatnog i poslovnog života, međusobnog povezivanja i beneficija, izdvaja se hibridni model. Interesantno je da je međusobna povezanost zaposlenih jednaka kako za one koji rade od kuće, tako i za one koji rade iz kancelarije, a prema ovim parametrima, najbolje se pokazao hibridni model.

 

 

Da li je programerima potrebna wellbeing podrška? 

Čak 39% zaposlenih u IT kompanijama nema pristup nijednom wellbeing programu podrške. Od onih koji imaju, najveći broj njih (32%) uživa u fitness aktivnostima poput joge, teretane i drugih rekreacija.

U rezultatima istraživanja pronaći ćete i druge programe koje IT kompanije obezbeđuju svojim zaposlenima, kao i njihovo mišljenje o psihološkom savetovanju i da li kompanije zaista zadovoljavaju njihove potrebe.

 

 

HR trendovi i odgovor na pitanje “šta je new normal”

Na samom kraju, izveštaj pruža uvid u najnovije trendove u ljudskim resursima, očekivanja za 2024. godinu i koncept „novog normalnog“. 

Pronaći ćete informacije o tome koliki procenat zaposlenih planira da promeni posao u narednim godinama, razlozima za tu odluku i koliko njih je reklo da nikada ne bi razmotrilo takav korak. Ovi odgovori su segmentirani po generacijama, pružajući značajan uvid koji može pomoći HR menadžerima da bolje razumeju potrebe svojih zaposlenih.

Pitanje koje je definitivno zainteresovalo mnoge i na koje sada imamo odgovor direktno sa terena tiče se plata u IT industriji. Čak 53 % kompanija reklo je da će biti povećanja za do 10 %, 28 % njih odgovorilo je da će biti povećanja i preko 10 %, a svega 3 % kompanija planira rast plata preko 20 %. Mišljenja zaposlenih dosta su podeljenja, dok najveći procenat njih smatra da će dobiti povišicu za do 10 %. 

 

 

Rezultati ovog istraživanja pružaju dragocen uvid u želje i potrebe programera i stavove menadžera iz IT sektora. Možete preuzeti kompletne rezultate istraživanja za IT industriju putem ovog linka na sajtu Osiguranik.com, gde ćete takođe pronaći rezultate šireg istraživanja koje obuhvata brojne druge industrije. 

Na ovaj način možete biti u potpunosti pripremljeni za ulazak u 2024. godinu, sa boljim razumevanjem potreba zaposlenih u IT industriji.

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta