Početna » Sećanje na Ivana Bekjareva

Sećanje na Ivana Bekjareva

by Lips&Heels
0 comment
  1. novembra 2020. se proširila vest da je preminuo jedan od naših najznačajnih jugoslovenskih i srpskih glumaca, dragi nam Ivan Bekjarev, u svojoj 74. godini života.

 

Biografija

 

Ivan Bekjarev je rođen u Beogradu, 6. aprila 1946. godine. Njegov otac Georgi (Đorđe) u Beograd je došao nakon II svetskog rata iz Makedonije, a majka je poreklom iz Đevđelije. Nakon završetka osnovne škole, Ivan je upisao Šestu beogradsku gimnaziju , a potom i Fakultet dramskih umetnosti, odsek gluma. Za prijemni ispit su ga spremali glumci Mića Tomić i Olivera Marković. U njegovoj klasi su bili i Josif Tatić i Milan Lane Gutović.

 

Glumačka karijera

 

Prvu ulogu na filmu je odigrao 1967. godine u filmu ’’Bokseri idu u raj’’, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić. Ivan Bekjarev je odigrao više od 150 uloga u pozorištu od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost je igrao glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji. Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i drugim zemljama. Za doprinos je izabran za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN). 

 

Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine je rekao prvo ’’Dobar dan’’ na tada novom radiju ’’Studio B’’. Na Radio Beograd-u 202, godinama je bio autor i voditelj kultne emisije ’’Mislim na vas, mislite na mene’’.

 

Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama.

 

Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama i dr. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao što su ’’Bolji život’’ i ’’Srećni ljudi’’, gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića, kao i u veoma gledanim serijama poput  ’’Otpisani’’, ’’Više od igre’’, ’’Kraj dinastije Obrenović’’ i ’’Gorki plodovi’’, u kojima je upečatljivo odigrao raznovrsne veoma složene dramske uloge.

 

 

 

Ivan Bekjarev i Seka Sablić u kultnoj seriji ”Srećni ljudi”

 

 

 

Naročito je upamćen u roli zloglasnog upravnika nacističkog logora Vujkovića u seriji ’’Banjica’’, za koju je 1984. godine proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji.

 

 

 

Pedagoški rad

 

Od osnivanja Akademije umetnosti u Beogradu je bio redovan profeso glume, a glumu i javni nastup je predavao na još nekim fakultetima i akademijama. Njegovi studenti su bili Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazanović, Danijel Nikolić i drugi. Imao je svoju školu glume i javnog nastupa, a glumom i režijom se bavio do kraja svog života.

Šestaest godina je bio umetnički direktor i selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Njegov umetnički rad i biografija su predstavljeni u monografiji ’’Ivan Bekjarev’’, koju je 2004. godine izdao Savez dramskih umetnika Srbije.

Takođe je bio i počasni član FK Crvena Zvezda, gde je bio vrlo voljen i poštovan. 

 

 

 

 

 

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Bekjarev je ličnost koja je svima nama koji su odrasli uz serije poput ’’Bolji život’’ i ’’Srećni ljudi’’ zauvek ostala urezana u srcu. Legendarni glumac će biti sahranjen ove subote u 15h u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Neka mu je večna slava i hvala!

 

 

 

___________

 

 

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

 

 

 

 

 

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00