Selma Hajek: Ulogom Fride Kalo postala je prva Meksikanka nominovana za Oskara

Rođena u Meksiku, zbog nedoličnog ponašanja odlazi iz internata ’’Luizijana’’ i vraća se u rodni Meksiko, roditelji je šalju u Hjuston (Teksas) kod tetke gde je živela sve do svoje 17. godine, da bi se na kraju, ponovo, vratila u Meksiko zbog studiranja na Odseku za internacionalne komunikacije.

 

No, roditeljima je saopštila da je ostavila fakultet i da želi da se vrati svojoj prvoj ljubavi, glumi. Počela je u lokalnim pozorištima, dobila glavnu ulogu u popularnoj sapunici ’’Tereza’’ da bi nakon izvesnog vremena odlučila da napusti seriju zarad veće popularnosti i karijere u Los Anđelesu. Šansu joj je tada pružio Robert Rodrigez ulogom u filmu ’’Desperado’’ iz 1995. godine, kojim Hajekova stiče reputaciju jedne od najangažovanijih glumica Holivuda. 

 

 

Selma Hajek u filmu “Desperado“

 

 

 

  1. septembra ova glumica je proslavila svoj 54. rođendan, a za sebe može da kaže da ima godine truda, rada na sebi, odricanja zarad postizanja željenog cilja i neprestane borbe protiv nepravde i psihičkih zlostavljanja koje je doživljavala na filmskom setu za film ’’Frida’’ iz 2002. godine. Selmi je sa samo 12 godina dijagnostikovana disleksija. Pored toga muči je i dijabetes, međutim, ona tome ne pridaje veliki značaj i daje sve od sebe kako bi što duže ostala u ovoj industriji. 

 

 

No, da se vratimo na malo vedriju stranu.

 

 

Sada već čuvena Selma Hajek, tumačeći glavnu ulogu u filmu ’’Frida’’, igrajući zemljakinju slikarku, Fridu Kalo, postala je prva Meksikanka kojom je pošlo za rukom da bude nominovana za čuvenu nagradu Oskar i nagradu BAFTA-u. Time je postala prva Meksikanka koja je dobila nominaciju za nagradu Američke filmske akademije. Ono što je zanimljivo jeste to da je tokom snimanja filma izmenjala čak 50 kostima, a ona teža jeste da je doživela nervni slom zbog već pomenutog psihičkog maltretiranja od strane producenta filma.

 

 

 

 

 

Ova žena, pored toga što je fantastična glumica, bavi se i dobrotvornim radom. Pokrenula je humanitarnu organizaciju koja pomaže ženama koje su pretrpele nasilje, ali isto tako i deci koja su izložena siromaštvu i nasilju u rodnom joj Meksiku.

 

Iz svega gore navedenog, šta nam to poručuje život Selme Hajek? Poručuje da nikada ne odustajemo od svojih ciljeva, jer čuvena je ona ’’If you can see it in your mind, you can hold it in your hands’’. 

 

 

Ne zaboravi da ostaviš svoju email adresu. Priključi se zajednici Lips&Heels portala

 

 

 

 

 

_____________

 

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

 

 

 

 

 36 total views,  1 views today