Početna » Svečano otvoren Austrijski filmski festival 2024 u Kulturnom centru Beograda

Svečano otvoren Austrijski filmski festival 2024 u Kulturnom centru Beograda

by Lips&Heels
0 comment

Austrijski filmski festival 2024  svečano je otvoren u četvrtak 25. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i Saša Radojević, selektor ovogodišnjeg izdanja festivala.

 

Ivan Aranđelović je otvaranje festivala najavio rečima: „Svedoci ste da je austrijski film dobrodošao u Srbiji i Beogradu. Ovo je pravo mesto za austrijsku kinematografiju koju otkrivamo iz godine u godinu, i ovaj festival raste. Zahvaljujemo se Austrijskom kulturnom forumu na organizaciji i ovogodišnjeg Austrijskog filmskog festivala“.

 

Amadeus Faltajner je u svom uvodnom govoru istakao: „Selektor Saša Radojević napravio je poseban i šarolik program. U narednim danima prikazujemo šest filmova za koje mislim da su sjajan miks insajderskih saveta i nagrađivanih dela. Naslov festivala Imagine: Film i generalni moto austrijske spoljne kulturne politike – Imagine Dignity – u prvi plan stavljaju ekološka i socijalna pitanja. I ove godine, kao prateći program, organizujemo Industry Day, u čijem fokusu je ekspertska razmena na temu Green Filming„.

 

 

 

 

 

 

Saša Radojević je, govoreći o ovogodišnjoj selekciji, posebno izdvojio filmove „Rimini“ i „Sparta“ Ulriha Zajdla, za koga je rekao da je u ovom trenutku jedan od najinteresantnijih filmskih autora. O filmu „Nula kalorija“ i čitavom programu, selektor festivala je dodao: „Film Džesike Hauzner se bavi onim što je veoma prisutno u savremenoj Evropi – stalnom potrebnom za održavanjem vitalnosti i zdravog života, koji vrlo lako može biti pretočen u neku vrstu suptilne diktature. Filmovi koje ćete gledati na festivalu su vrlo precizni, i ta preciznost s kojom se prepoznaju i razmatraju problemi savremenog sveta su nešto što izdiže austrijsku kinematografiju iznad evropskog proseka“.

 

Glavni filmski program festivala otvorila je projekcija filma „Nula kalorija“ (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner. Ova oštra moralna satira sa Mijom Vasikovskom kao zagonetnom gospođom Novak prati bolne tačke naših savremenih debata. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da bude u top formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno učenici bivaju uvučeni u apsurdan i opasan kult iz kojeg nema izlaza. Zlom duhovitošću, kompozicionim savršenstvom i hladnokrvnom dvosmislenošću, rediteljka stvara neizmerno zabavnu crnu komediju.

 

Dan ranije, u sredu 24. aprila u Dvorani KCB-a, održana je održana prezentacija knjige eseja „O bulevarima, apartmanima i Biliju Vajlderu“ na kojoj su govorili urednik edicije Aleksandar S. Janković, selektor festivala Saša Radojević, i autorke eseja Vesna Perić, Iva Leković, Biljana Maksić, i Neda Radulović.

 

Aleksandar S. Janković je o koncepciji zbornika rekao: „Moja ideja je bila da zicer filmove izostavimo zato što mislim da je mnogo važnije osvetliti neke manje poznate, ali takođe važne filmove Bilija Vajldera. Posebno mi je drago zbog koleginica, autorki eseja, koje su osvežile razmišljanje o ovom reditelju. Ovaj zbornik je jako potrebna stvar kako studentima, tako i svima onima koji vole Bilija Vajldera“.

 

Austrijski filmski festival 2024 održava se u u periodu od 25. do 28. aprila 2024. u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pod sloganom „Imagine: Film“. U glavnom festivalskom programu očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „Nula kalorija“ (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), „Sparta“ i „Rimini“ Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), „Porodična večera“ Petera Hengla (Peter Hengl), „Europa“ rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i „Rikerl“ Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger), čija će srpska premijera zatvoriti festival, uz mini koncert i razgovor sa glavnim glumcem filma, muzičarem Vuduom Jurgensom.

 

Sponzori festivala su A1 i Lesnina S, a partneri Kulturni centar Beograda, Cineplexx, Niški kulturni centar, MEDIA Desk Srbija i Green Art Incubator.

 

 

 

 

 

Foto: Aleksandar Anđić.

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta