Zaštita životne sredine u Srbiji

Zaštita životne sredine je veoma aktuelna tema modernog doba, budući da je zagađenje jedno od vodećih izazova koji se nalaze pred svetom u kojem danas živimo.

Klimatske promene, u vezi sa kojima govorimo o zagađenju vazduha, naglim skokovima temperature i smanjenju vodnih zaliha, postavljaju zdravlje svih nas pod znak pitanja. Zbog toga je ovo problem kojim se moramo revnosno baviti na globalnom nivou, pa samim time i državnom, ali i kao pojedinci.

 

Problemi sa kojima se Srbija suočava na planu zaštite životne sredine

 

Najveći problemi sa kojima se naša zemlja suočava u pogledu zaštite životne sredine jesu neuslovne deponije, nedovoljno recikliranog otpada, zagađenost vazduha, kao i zagađena pijaća voda u pojedinim gradskim vodovodima. Godine 2019. je Agencija za zaštitu životne sredine konstatovala prekomereno zagađen vazduh u čak četrnaest gradova i opština u Srbiji. U većini ovih mesta je zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM2.5 ili PM10 prašine, dima i smoga. Najveći uzročnici povećane emisije ovih čestica su manje toplane i individualna ložišta. Iste godine je Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut prijavio da pedeset vodovoda u gradskim naseljima u Srbiji ima neispravnu vodu za piće. Problem divljih deponija koje su nastale mimo kontrole komunalnih preduzeća je takođe zabrinjavajuć u našoj zemlji, kao i nesanitarne deponije, gde komunalna preduzeća odlažu otpad. Spram toga koliko se u našoj zemlji proizvede otpada, količina recikliranog otpada je veoma mala, te govorimo o procentu od 14%, za razliku od 48% u državama Evropske unije.

 

 

Borba naše zemlje protiv zagađenja životne sredine

 

 

U vezi sa problemom zagađenja se sve češće polemiše i uglavnom postoji nezadovoljstvo povodom napora koji se na nivou naše zemlje ulažu u zaštitu sredine. Kada je u pitanju očuvanje i zaštita životne sredine u Srbiji, postoji mnogo izvora iz kojih je moguće informisati se i doneti zaključke, odnosno prosuditi na koji način mi kao pojedinci možemo doprineti datoj borbi. Mnogi smatraju da je ulaganje u rešavanje ovog problema na nivou države premalo, odnosno da bi naša zemlja trebalo da izdvoji značajno veću količinu sredstava za rešavanje ekoloških problema, ali isto tako i da se pozabavi problemom manjka institucionalnih kapaciteta.

 

 

Mere koje bi Srbija trebalo da preduzme zarad napretka u zaštiti životne sredine

 

Usko u vezi sa prethodno rečenim, na nivou naše zemlje su konstatovani gorući problemi u domenu zaštite životne sredine i pred nama se ukazuje pitanje mera koje bi Srbija trebalo da preduzme ili koje je počela da preduzima ne bi li došlo do poboljšanja date situacije. Ulaganje u rešavanje ekoloških problema je potrebno intenzivno povećavati u narednih deset do petnaest godina, ne bi li rezultati bili zaista osetni. Fokus je pre svega na uspostavljanju ekoloških standarda u oblasti voda, kao i rešavanje problema divljih deponija. Odgovorni takođe prepoznaju činjenicu da regionalne deponije u Srbiji ne obavljaju sve potrebne funkcije kao što je separacija otpada. Konačno rešavanje ovog pitanja će u velikoj meri doprineti zdravlju životne sredine u našoj zemlji.

 

Zaštita životne sredine je pre svega ekološko, ali istovremeno i opšte društveno i ekonomsko pitanje. Odnos građana Srbije i same države prema životnoj sredini je pokazatelj stanja u našem društvu, odnosno ogledalo njegove uređenosti. Srbiji mahom nedostaje otvorenost u pogledu imenovanja pravih uzroka određenih problema, iako probleme same po sebi ne negira. Osnovna posledica ovakvog stanja, koju je prioritet izbeći, jesu prekovremene smrti upravo zbog zagađenja, a podatak o broju ovakvih slučajeva na godišnjem nivou je nesumnjivo svojevrsan alarm da je mere neophodno preduzimati. Pretpostavlja se svetlija budućnost naše zemlje kada je zaštita sredine u pitanju, budući da se na ovu temu sve više govori i da prepoznajemo značaj očuvanja našeg okruženja zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja naših sunarodnika.

 

 


 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 514 total views,  1 views today