Početna » Značaj redovnih lekarskih pregleda

Značaj redovnih lekarskih pregleda

by Lips&Heels
0 comment

Dobro zdravlje je osnova kvalitetnog života, ali ga samo po sebi neretko uzimamo zdravo za gotovo, setivši se njegovog značaja tek kada se ono poljulja. Brza svakodnevica doprinosi takvoj situaciji, te poneseni brojnim obavezama i dinamikom života prosto zaboravljamo ili olako odlažemo preventivne pregledne.

Redovni lekarski pregledi su, međutim, obaveza koju imamo prema sebi i koju ne bismo smeli da zaobilazimo.

 

Zbog čega su važni redovni lekarski pregledi?

 

Blagovremeno uočavanje simptoma eventualnog oboljenja jeste izuzetno značajan faktor uspešnosti izlečenja. Ukoliko praktikujemo redovne preventivne lekarske preglede, imamo priliku da stanemo na put mogućim komplikacijama i na vreme sprečimo bolest da se razvije i ostavi posledice. Činjenica je da je svako oboljenje koje je dijagnostifikovano ubrzo nakon što su se pojavili prvi simptomi (ili čak pre njihove pojave) daleko lakše izlečiti no kada simptomi već postanu uporni i očigledni.

 

 

Koje preglede je važno redovno vršiti?

 

Broj i izbor pregleda kojima biste se preventivno podvrgavali pre svega zavisi od vaše starosne dobi i pola, dok potreba za redovnošću određenih pregleda ne zavisi ni od jednog faktora, kao što su na primer analize krvi i urina. Svaki odrastao čovek bi takođe trebalo da proverava nivo holesterola u krvi, a od izuztene važnosti je i rendgenski snimak pluća. Rendgenski snimak pluća može da ukaže na eventualne ozbiljnije bolesti ovog organa, a takođe je veoma koristan ultrazvuk srca, pomoću kojeg će lekar proceniti funkciju i strukturu srca i pridruženih krvnih sudova. Dermoskopija se, kao pregled našeg najvećeg organa, takođe preporučuje jednom godišnje, a naročito osobama svetlije puti i osobama koje na telu imaju veliki broj mladeža.

 

 

Važni pregledi za žene

 

Nakon navršene četrdesete godine života, svaka žena bi trebalo da se podvrgne mamografiji jednom godišnje, a pri tome bi jednom mesečno trebalo da vrši samopregled dojki. Ginekoliški pregled, u koji bi trebalo da bude uključen Papanikolau tekst i eventualni potrebni dodatni brisevi (u zavisnosti od eventualnih sumnji ili tegoba) bi trebalo da se sprovodi jednom godišnje u slučaju svake zrele ženske osobe. Na ovaj način se vrši prevencija odnosno postavlja se rana dijagnoza karcinoma grlića materice i ženskih polnih organa, što je izuzetno značajno za uspešno izlečenje. Merenje gustine kostiju je takođe važan pregled koji bi trebalo da sprovode žene sa povećanim rizikom od osteoporoze.

 

 

Važni pregledni za muškarce

 

Za rano otkrivanje karcinoma prostate su veoma važni redovni pregledi ove žlezde, kao i analiza krvi na nivo Prostata Specifičnog Antigena (PSA). Nakon navršene pedesete godine života, pregledi prostate se muškarcima savetuju jednom godišnje. Pored analize nivoa PSA, urološki pregled bi trebalo da podrazumeva i urofuorometriju, ne bi li se procenilo funkcionalno stanje donjeg urinarnog trakta. Statistike pokazuju da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva, a pri tome govorimo o benignom uvećanju prostate, prostatitisu, raku prostate ili prostatodiniji. Kada je rak prostate u pitanju, akcenat je na preventivnim ultrazvučnim pregledima, jer on u svojim početnim stadijumima ne daje nikakve simptome.

 

 

Značaj samopregleda

 

Samopregledi su izuzetno efikasan način ustanovljavanja eventualnih problema i sumnji koje mogu voditi ka lekarskom pregledu i dijagnozi. Uglavnom govorimo o samopregledu dojki i kože, ali se samopregled može vršiti i u vezi sa brojnim drugim sumnjama na zdravstvene probleme. Samopregled je u osnovi vid proveravanja stanja tela, mahom opipavanjem ili vizuelno, a može uputiti pacijenta da se obrati lekaru specijalisti iako ne oseća konkretne tegobe koje bi ga navele na to.

 

Kulturu redovnih lekarskih pregleda bi trebalo da negujemo kao najbolji način zalaganja za sopstveno zdravlje. Godišnji sistematski pregled bi za svakoga od nas trebalo da bude uobičajena stavka, a ukoliko se javi potreba ili sumnja u međuvremenu, ne bi trebalo prezati od obraćanja lekaru i odlagati ovaj korak. Zdravstveni problemi uglavnom ne prolaze sami od sebe, već je potreban savet lekara i terapija pomoću koje će problem biti saniran, a eventualne komplikacije preventovane.

 

 


 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta