Aerodrom Sabiha Gökçen: Istanbulska avio-kapija ka svetu

Istanbul, grad smešten na dva kontinenta, povezan je sa ostatkom sveta kroz nekoliko aerodroma. Jedan od najvažnijih među njima je Aerodrom Sabiha Gökçen, često poznat i kao aerodrom SAW prema IATA kodu. Ovaj aerodrom, smešten na azijskoj strani Istanbula, ne samo da služi kao glavna kapija za letove u Tursku, već je postao ključno čvorište za međunarodna putovanja i trgovinu u regionu.

Aerodrom Sabiha Gökçen dobio je ime po prvoj turskoj ženi pilotkinji, koja je takođe bila usvojena kći prvog predsednika Republike Turske, Mustafe Kemala Atatürka. Otvoren je 2001. godine kako bi se rešila rastuća gužva na Aerodromu Atatürk, drugom velikom aerodromu u Istanbulu.

 

 

 

 

 

Sabiha Gökçen ubrzo je postao vitalna tačka za tursku avioindustriju, a svoj ugled dodatno je ojačao otvaranjem novih terminala i povećanjem kapaciteta za prijem putnika i tereta. Danas, ovaj aerodrom ne samo da služi kao glavna baza za nacionalne avio-kompanije poput Turkish Airlines, već privlači i mnoge međunarodne aviokompanije.

 

Infrastruktura

Aerodrom Sabiha Gökçen impresionira svojom modernom infrastrukturom koja pruža udobnost i praktičnost putnicima. Sa dva terminala, od kojih je noviji i veći otvoren 2009. godine, aerodrom može ugostiti milione putnika svake godine. Terminali su opremljeni svim potrebnim sadržajima, uključujući restorane, prodavnice, VIP salone i ugostiteljske objekte.

 

Što se tiče operacija na tlu, Aerodrom Sabiha Gökçen opremljen je savremenom opremom za osiguranje, kontrolu letenja i manipulaciju teretom, što osigurava glatku i efikasnu operaciju letova.

 

Povezanost

Jedna od ključnih prednosti Aerodroma Sabiha Gökçen je njegova izvanredna povezanost sa Istanbulom i okolnim područjima. Postoje redovne autobuske i taksi usluge koje povezuju aerodrom sa različitim delovima grada, čineći putovanje između aerodroma i centra Istanbula brzim i jednostavnim.

 

Budućnost

Gledajući ka budućnosti, Aerodrom Sabiha Gökçen ima ambiciozne planove za dalji razvoj i širenje. Postoji plan za izgradnju trećeg terminala kako bi se povećao kapacitet aerodroma i bolje odgovorilo na rastuće potrebe putnika. Takođe se razmatraju investicije u poboljšanje zračne infrastrukture, uključujući modernizaciju kontrolnog tornja i proširenje piste.

 

Aerodrom Sabiha Gökçen igra ključnu ulogu u vazdušnom saobraćaju Istanbula i Turske te je važna kapija za putnike koji dolaze i odlaze iz ovog živopisnog grada. Sa svojom modernom infrastrukturom, izvanrednom povezanošću i ambicijama za dalji razvoj, ovaj aerodrom će sigurno ostati nezaobilazna tačka za putnike i aviokompanije u godinama koje dolaze.

Related posts

Prolećne Destinacije za Romantični Odmor: Inspirativna Putovanja za Parove

Top Spa Resorti za Opuštanje i Obnovu Energije u Srbiji

Saveti i trikovi za putovanje avionom: Kako da letenje bude bezbrižno iskustvo