Početna » Sama mogu čak i to : Medenjaci kao iz novina!

Sama mogu čak i to : Medenjaci kao iz novina!

by Lips&Heels
1 comment

Ne znam za vas, ali kako nastupi novebar internet biva preplavljen Božićnim fotografijama i ono što svaki put bude u prvom planu jesu MEDENJACI! I to medenjaci neverovatnih oblika i neverovatno obojeni. Svako od nas voli kada dom odiše toplinom i prazničnom euforijom. Odlučili smo da sa vama podelimo recept naših baka za medenjake , jer da uz malo truda i volje možete same sebi da stvorite čaroliju!

 

Sve sastojke sigurno imate kod kuće, a fenomenalne metalne modle možete naći u metro objektima po povoljnim cenama!

 

 

 

 

 

 

Dakle ono što će vam biti  potrebno od sastojaka :

 

  • 1kg kristal šećera
  • 0,5 l mleka
  • 10 supenih kašika ulja
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 1 kafena kašika sode bikarbone
  • 1 kafena kašika cimeta ( možete i više u zavisnosti od ukusa)
  • Jedno celo jaje
  • Dva žumanceta
  • Oko 1,5 kg brašna

 

 

Postupak je veoma jednostavan! Na zagrejanu plotnu stavite šerpu u koju postepeno dodajete šećer i mešate kako bi se šećer polako topio, a opet da ne zagori!

Kada se otopi ceo kilogram dodajete hladno mleko, takođe malo po malo, kako biste dobili ujednačenu masu. Ovu masu ostavite da se prohladi.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon toga dobijenu masu pomešate sa ostalim sastojcima. Brašna dodajete po osećaju, dok ne dobijete masu koja nije lepljiva. Testo razvučete i kalupima izdvajate oblike!

Rernu prethodno zagrejete na 180 stepeni.

 

Medenjaci se peku između 10 i 15 minuta, ali ćete to najbolje znati po dnu koje dobije narandžastu boju!

 

Kako biste ukrasili svoje medenjake koristite preliv poznatiji kao „Royal icing“ za koji su vam potrebna belanca, limunov sok, šećer u prahu i boja za kolače po vašem izboru! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idealna razmera je sledeća: Na jedno belance dodajete sok od pola limuna i sedam kašika šećera u prahu. Boje dodajete po vašem ukusu! Medenjacima možete pre pečenja da dodate rupicu na vrhu pa da im kasnije provučete traku i koristite i kao ukrase! Možete ih koristiti kao poslasticu, ali mogu i da vam služe samo kao ukras – neće se pokvariti!

Unesite čaroliju u vaš dom, odvojite jedan dan da vam dom preplavi miris cimeta, raznih oblika, provedite vreme sa vama najdražim ljudima i zajedno stvorite čaroliju! Sami možemo sve, uz malo volje i truda i svesku naših baka!

 

 

___________-

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta