Zavirimo u Filmske Tajne: Neočekivane Anegdote o Omiljenim Filmovima koje Niste Znali!

Da li ste ikada razmišljali o sitnicama koje se kriju iza kulisa vaših omiljenih filmova? Često su to detalji koji iznenađuju i o kojima se retko priča. U ovom članku, istražićemo nekoliko čudnovatih činjenica o poznatim filmovima koje verovatno niste znali.

  1. Zeleni fantom – U filmu “Vilenjak iz Oza” (The Wizard of Oz) iz 1939. godine, glumica Margaret Hamilton, koja je igrala vešticu Zapad, koristila je zelenu boju za svoju kožu. Međutim, kako bi postigla željeni efekat, boja je bila toksična i teško se skidala. Zbog toga je Hamilton morala da izbegava vodu tokom snimanja kako bi sačuvala svoj zeleni ten.
  2. Neplanirana reakcija – U kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug” (The Marathon Family), scena u kojoj Bata Živojinović biva poliven benzinom i pokušava da upali cigaretu uzrokovala je neočekivanu reakciju. Benzin se zapalio brže nego što je bilo planirano, a Živojinović je gotovo doživeo opekotine tokom snimanja. Ipak, scena je ostala u filmu kao autentičan trenutak.
  3. Nestvarni rekviziti – U filmu “Titanik” (Titanic) iz 1997. godine, stolica koju Rose koristi da se pope na ivicu broda pre nego što se baci u okean nije bila autentična. Naime, reditelj James Cameron je koristio stolicu iz savremenih enterijera kako bi poboljšao estetiku scene, iako se film odvija 1912. godine.
  4. Tajanstveni kod – U filmu “Matrix” iz 1999. godine, brojevi koji se pojavljuju na ekranu kada Neo gleda zeleni kod su zapravo modifikovani recepti za proizvodnju japanske supe iz brze hrane, “rezanci u tanjiru”.
  5. Jedinstveni zvuk oružja – Zvuk svetlosabljova u “Ratovima zvezda” (Star Wars) je zapravo kombinacija zvukova starih kameroa i zvukova elektromotora. Kreator zvuka Ben Burtt stvorio je ovaj jedinstveni zvuk koji je postao simbol franšize.
  6. Bubuljica u fokusu – U filmu “Taxi Driver” iz 1976. godine, Martin Scorsese se pojavljuje u nekoliko scena sa bubuljicom na vratu. To je zapravo bila prava bubuljica koju nije želeo da pokrije šminkom, kako bi dodao autentičnost svom liku.
  7. Slučajna reakcija – U filmu “Casablanca” iz 1942. godine, čuvena scena u kojoj Rick (Humphrey Bogart) baca šahovsku figuricu Ilsa (Ingrid Bergman) bila je neplanirana. Bogart je igrao s figuricom tokom pauze, a kada je došlo vreme za snimanje, spontano je bacio figuricu i izgovorio čuvenu repliku.

 

Možda sledeći put kada gledate svoj omiljeni film, setite se ovih neobičnih činjenica i uživajte u bogatstvu detalja koje filmski svet nudi. Kroz te male tajne, filmovi postaju još fascinantniji, a gledanje postaje putovanje u svet nepredvidivih čuda i iznenađenja.

Related posts

Program za mlade na 17. Beldocs festivalu

Jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Berlinski pobednik – film Dahomej, na 17. Beldocsu