Kako ispraviti loše šoping navike

Činjenica je da na našu finansijsku situaciju u najvećoj meri utiču naše svakodnevne navike, odnosno budžetiranje i planiranje redovnih nabavki, kao i odnos prema kupovini uopšte. Spontani odlasci u šoping, širok izbor i laka dostupnost različitih potrepština, te takođe kupovina nepotrebnih artikala, odnosno prevelikih količina, mogu dovesti do uvećanih troškova ili čak značajno ugroziti materijalno stanje. Zbog toga je veoma važno razviti zdrav odnos prema kupovini i raditi na ispravljanju loših navika koje mogu negativno uticati na naš budžet, o čemu ćemo više govoriti u tekstu koji sledi.

 

Planirajte nabavke

 

Najčešća greška koju potrošači generalno prave jesu neplanirane nabavke u koje se u toku meseca odlazi stihijski. U takvim slučajevima, uz to što se budžet namenjen za ovu svrhu ne može unapred isplanirati, uglavnom se odlazi u najbliže prodavnice, koje ne nude i najpovoljnije cene. Da biste izbegli neprijatna iznenađenja na bankovnom računu pred kraj meseca, unapred isplanirajte svoje troškove i odredite spram svojih potreba sumu koju ćete izdvojiti za redovne nabavke.

 

Razmotrite online ponudu

 

Jedna od pogodnosti savremenog doba i modernih tehnologija jeste široka ponuda artikala za svakodnevne potrebe, te odeće, obuće i potrebe opremanja doma. Ukoliko do sada niste razmatrali online ponudu, bilo bi dobro da je uzmete u obzir iz više razloga. Online kupovina pruža bolje mogućnosti kontrolisanja troškova i ponuda je u tom smislu transparentnija nego u fizičkim prodavnicama, te i veće mogućnosti lakšeg upoređivanja cena. Kada je online kupovina u pitanju, vodite računa da kupujete na proverenim web lokacijama, pre svega na platformama za kupovinu kao što je Shoppster, na kojima su istaknuta prava potrošača i uslovi korišćenja.

 

Kontrolišite količine

 

Još jedna od loših navika pri kupovini koju valja iskoreniti je kupovina veće količine hrane nego što nam je zaista potrebno. Ovo se odnosi vrlo često i na drugu vrstu robe, kao što je odeća, ali je ovakav odnos prema kupovini namirnica ipak najnepoželjniji. Kada se pred nama ukaže neka dobra ponuda mi, u želji da je što bolje iskoristimo, imamo tendenciju da kupimo više no što nam je zaista potrebno. Ovakve kupovine neretko imaju bacanje hrane kao epilog, budući da je većini namirnica određen rok trajanja. Zbog toga odolite sniženjima i objektivno procenite da li ćete namirnice moći da potrošite do kraja njihovog roka trajanja.

 

 

Razlika između jeftinog i povoljnog

 

Veoma je važno da razlikujete jeftine od povoljnih proizvoda i u skladu sa time donosite odluke pri kupovini. Kupovina nekvalitetne odeće, aparata i namirnica samo u datom trenutku plaćanja mogu delovati kao pametna finansijska odluka. Međutim, na duže staze je ovo samo dodatni trošak u najavi. Povoljni proizvodi su oni čijom kupovinom dobijate kvalitet po dobroj ceni, pa imajte to na umu kada odlazite u šoping.

 

 

 

 

 

Gotova jela i kafa za poneti

 

Ponekad nemamo izbora i vreme kojim raspolažemo nam ne dozvoljava da sami pripremimo obrok, kafu ili na primer cedjeni sok, a nekad je prilika prosto takva da je sasvim u redu da se počastimo ručkom u restoranu. S druge strane, ukoliko ovakve kupovine postanu navika, razmislite još jednom. Daleko pristupačnija, a neretko i zdravija opcija je samostalna priprema hrane i napitaka koje unosimo na dnevnom nivou, u šta ćete se uveriti samim planiranjem svojih finansija na početku meseca. U svoju mesečnu ili nedeljnu nabavku hrane uključite namirnice koje su vam potrebne za pripremu obroka, a jutarnju kafu radije popijte kod kuće i videćete da ćete na ovaj način značajno regulisati svoju mesečnu potrošnju.

 

Kada je u pitanju kupovina, određeni tipovi ponašanja potrošača su oblikovani spram brzog stila života koji savremeno doba od nas zahteva, dok su drugi posledica neiskustva ili nedovoljne informisanosti i neplanskog postupanja. U svakom od navedenih slučajeva promena je moguća uz malo truda i rezmatranja različitih opcija. Rezultat će neizostavno biti izvestan boljitak na materijalnom planu i na planu kvaliteta života uopšte. Iskorenite loše navike u domenu kupovine pažljivim organizovanjem svog vremena i finansija. Kada uzmete u obzir sve mogućnosti koje su pred vama, zasigurno ćete načiniti neke pametne odluke i naposletku biti zadovoljni epilogom.

 

 

___________

 

Autor:     

Velibor Živkov

 

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: