Serum sa vitaminom C je aksiom nege, pored SPF-a. U čemu je razlika između čistog vitamina C i derivata?

Jedino čist vitamin C (L-askorbinska kiselina) ima dokazan efekat. Antioksidans je, stimuliše sintezu kolagena i ima određen uticaj na hiperpigmentacije. Ali, ima i negativne strane. Efikasan je na pH vrednosti ispod 3.5% što može da iritira osetljivu kožu. Nestabilan je i dobri vodeni serumi sa čistim vitaminom C su vrlo skupi. U koncentraciji od 15 do 20% (koja je najefikasnija, ali dobar efekat daje i 10%), se može javiti crvenilo i peckanje, ponekad dehidratacija, pa opet nije za osetljivu kožu. I ne treba kupovati prah vitamina C i dodavati u serume i kreme. Vitamin C je veliki izazov i za tehnologe, tako se može iritirati koža, a i interakcije sa drugim sastojcima preparata su nepredvidive. 

 

Ako ne možemo da priuštimo dobru formulaciju sa čistom askorbinskom kiselinom, a uz to je koža osetljiva, bolje je odlučiti se za derivat. Sa derivatima je problem što moraju da prođu konverziju u koži, pa je bioraspoloživost aktivnog oblika upitna, ali prednosti su stabilnost i dobra podnošljivost. Ako su još prisutni drugi sastojci koji potpomažu efekat vitamina C (sinergizam), imamo dobar proizvod.

Preparati koji sadrže čist vitamin C i mogu se naći na našem tržištu su Vichy Fresh shot sa 15% vitamina C, koji je dodatno obogaćen antioksidansima i vrlo je efikasan.

 

Pročitaj: VICHY LIFTACTIV Fresh Shot tretman

 

Eucerin Hyaluron Filler vitamin C Booster sadrži 10% čistog vitamina C koji se aktivira (spaja sa preparatom) neposredno pre upotrebe i stabilan je dvadesetak dana. Ima dobru podnošljivost čak i na osetljivoj koži, ali ako se javi peckanje, može se prorediti upotreba.

 

 

 

 

 

 

Od derivata, askorbil-glukozid je veoma čest, stabilan je u vodenom rastvoru i može se naći u Sephora C+E Glow serumu i The Ordinary Ascorbyl Glucoside 12% serumu.

 

Za noviji derivat vitamina C 3-O-etil askorbinsku kiselinu kažu da ne zahteva konverziju, i ona je u Sesderma C-vit lipozomalnom serumu pojačana antioksidansima i peptidima, tako da ima antiejdžing efekat.

 

Uz upotrebu seruma sa vitaminom C neophodna je upotreba minimalno SPF 30 tokom cele godine, i upravo su oni odlična podloga za SPF, jer neutrališu slobodne radikale koji dovode do fotostarenja kože.

 

 

 

 

 

 

____________

 

 

Biografija:   
Jelena Sazdanović-Sušić. Rođena 1977. godine. Magistra farmacije sa dugogodišnjim iskustvom rada u apoteci. Živi u Beogradu. Zaljubljenik u kozmetiku i autor bloga beautyaxiom.com. Na Instagram nalogu @beautyaxiom piše o zanimljivim temama vezanim za lepotu i zdravlje.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

1 thought on “Serum sa vitaminom C je aksiom nege, pored SPF-a. U čemu je razlika između čistog vitamina C i derivata?

Оставите одговор

%d bloggers like this: