Početna » Vinova Loza Glera: Kraljica Grožđa Prosecca

Vinova Loza Glera: Kraljica Grožđa Prosecca

by Lips&Heels
0 comment

U svetu penušavih vina, jedno ime se izdvaja kao simbol veselja, proslava i nezaboravnih trenutaka – Prosecco. Ovo osvežavajuće penušavo vino postalo je neizostavan deo mnogih slavlja i okupljanja širom sveta. Međutim, malo je poznato da je srce Prosecca zapravo jedna vinova loza po imenu Glera, koja se smatra kraljicom ovog slatkog iskričavog pića.

Istorija vinove loze Glera može se pratiti unazad do davnih vremena, ali njeno poreklo bilo je predmet mnogih diskusija. Ranije se smatralo da potiče iz Slovenije, ali danas se veruje da je njeno pravo stanište severoistočna Italija, tačnije regija Friuli-Venezia Giulia. Glera se kasnije proširila i rasprostranila u obližnjim regijama Veneto i Treviso.

 

Zašto je onda došlo do promene imena? Pre nego što je postala poznata kao Glera, ova sorta grožđa nosila je ime Prosecco. Međutim, kako bi se izbegla konfuzija s pićem koje nosi isto ime i kako bi se zaštitilo geografsko poreklo, stručnjaci su odlučili da promene naziv sorte grožđa u Glera.

 

I dok je Glera sama po sebi zaslužna za ukusne arome i svežinu Prosecca, ovo grožđe ne bi postalo poznato bez truda vinara u severnoj Italiji. Ova regija je stoljećima radila na unapređenju tehnika uzgoja i proizvodnje penušavog vina, što je rezultiralo stvaranjem jedinstvenog i omiljenog pića koje danas zauzima visoko mesto na tržištu.

 

Prosecco je postao pravi globalni fenomen tek u poslednjim decenijama. Svež, blagog ukusa i pristupačan, ovaj šampanjac se brzo probio na međunarodno tržište, osvajajući srca mnogih ljubitelja vina širom sveta. Proizvodnja Prosecca proširila se na nove vinarije i regije, doprinoseći rastu popularnosti ove vrste vina.

 

Važno je napomenuti da se pravo Prosecco može proizvesti samo u određenim geografskim oblastima Italije, pretežno u regionima Veneto i Friuli-Venezia Giulia. To je postignuto statusom kontrolisanog porekla (DOC) i kontrolisanog i garantovanog porekla (DOCG), što dodatno naglašava posebnost i kvalitet ovog italijanskog blaga.

 

Danas, dok naziv Prosecco odzvanja na svečanim trpezama i radostima širom sveta, ne smemo zaboraviti pravu kraljicu iza ovog prefinjenog pića – vinovu lozu Glera. Njeno stoljetno nasleđe, briga vinara i posebna mikroklima severne Italije zajedno su stvorili Prosecco, koji će bez sumnje nastaviti da bude omiljeni izbor za sve one koji slave život uz čašu ovog blistavog pića.

 

Uz živahne mjehuriće i profinjeni ukus, Prosecco, kraljica grožđa Glera, i dalje će unapređivati naše svečane trenutke i podsećati nas da je svaki dan povod za slavlje.

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta 
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00