Početna » Top 5 Uskršnjih Recepata Koje Svi Vole – Tradicionalni Ukusi Za Prazničnu Trpezu

Top 5 Uskršnjih Recepata Koje Svi Vole – Tradicionalni Ukusi Za Prazničnu Trpezu

by Lips&Heels
0 comments

Uskrs je jedan od najradosnijih praznika u godini, kada se porodica okuplja oko bogate trpeze puna tradicionalnih specijaliteta. Ako tražite inspiraciju za savršeni praznični meni, donosimo vam top 5 uskršnjih recepata koje svi vole. Ovi provereni klasici unose toplinu, miris detinjstva i slavlje u svaki zalogaj!

 

1. Jagnjetina iz Rerne sa Povrćem

Nijedan Uskrs ne prolazi bez sočne jagnjetine pečene u rerni. Marinirana sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem, sporo pečena jagnjetina sa krompirom i šargarepom pravo je praznično savršenstvo.

Sastojci:

  • 1,5–2 kg jagnjetine (but ili plećka)

  • 5 čena belog luka

  • 1 grančica ruzmarina (ili 1 kašičica suvog)

  • 1 kg krompira

  • 2 šargarepe

  • Maslinovo ulje

  • So, biber po ukusu

Priprema:

  1. Utrljaj meso solju, biberom, sitno seckanim belim lukom i ruzmarinom. Prelij maslinovim uljem.

  2. Ostavi da odstoji 2 sata (ili preko noći u frižideru).

  3. Krompir i šargarepu oljušti i iseci na krupnije komade.

  4. U vatrostalnu posudu složi povrće, posoli i prelij uljem. Stavi meso preko.

  5. Pokrij folijom i peci na 180°C oko 2 sata. Zatim otkrij i zapeči još 30 minuta da dobije zlatnu koricu.

2. Pinca – Uskršnji Slatki Hleb

Ovaj mekani i aromatični slatki hleb sa koricom limuna i narandže, poznat kao pinca, nezaobilazan je deo uskrsne trpeze u Hrvatskoj i Dalmaciji. Savršeno ide uz šunku i kuvana jaja, ali i uz jutarnju kafu.

Sastojci:

  • 500 g brašna

  • 100 g šećera

  • 1 kvasac (ili 1 kesica suvog)

  • 2 jaja + 1 za premazivanje

  • 250 ml mleka

  • 80 g putera

  • Kora limuna i narandže

  • Vanilin šećer

  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U mlakom mleku rastopi kvasac sa malo šećera i brašna. Ostavite da nadođe 10 min.

  2. Umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, korice citrusa i rastopljeni puter.

  3. Dodajte kvasac i postepeno umešajte brašno. Mesite dok testo ne postane glatko.

  4. Ostavite da naraste 1–2 sata.

  5. Oblikujte hleb, stavite na pleh, premažite jajetom i zasecite vrh u obliku krsta.

  6. Pecite na 180°C oko 30–35 minuta dok ne porumeni.

3. Šunka u Testu

Šunka pečena u domaćem testu idealna je za posluženje gostima. Hrskava korica i sočno meso čine je kraljicom uskršnjeg doručka. Uz malo senfa i rotkvica, pravi je klasik!

Sastojci:

  • 1 veća uskršnja šunka (oko 1 kg, kuvana i ohlađena)

  • 500 g lisnatog testa ili domaćeg testa (brašno, voda, so, malo ulja)

  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

  1. Razvucite testo u pravougaonik.

  2. Stavite šunku u sredinu i umotajte je u testo.

  3. Premažite jajetom i po želji zasecite površinu za dekoraciju.

  4. Pecite na 200°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

  5. Ostavite da se prohladi pre sečenja.

4. Ruska Salata – Nezaobilazni Prilog

Bez obzira na to da li je pravite na klasičan način sa šunkom ili u posnoj varijanti, ruska salata je must-have na svakom uskršnjem stolu. Hladna, kremasta i osvežavajuća, savršeno se slaže uz meso i hleb.

Sastojci:

  • 3 veća krompira

  • 2 šargarepe

  • 3 kisela krastavca

  • 100 g graška (može i iz konzerve)

  • 200 g majoneza

  • So, biber

Priprema:

  1. Skuvaj krompir i šargarepu, ohladi i iseckaj na kockice.

  2. Dodaj grašak, sitno seckane krastavce i sve izmešaj sa majonezom.

  3. Po želji dodaj kuvano jaje i šunku iseckanu na kockice.

  4. Ohladi i posluži kao prilog.

 

5. Kuvana Jaja sa Dekoracijom

Naravno, uskrs ne može proći bez šarenih jaja. Osim što su simbol praznika, kuvana i pažljivo ukrašena jaja idealna su za doručak, salate ili kao dekoracija trpeze. Koristite prirodne boje poput kurkume, cikle i crnog vina za poseban efekat!

Sastojci:

  • 10 jaja

  • Ljuske crnog luka (za crveno-braon)

  • Cvekla (za crvenu)

  • Kurkuma (za žutu)

  • Crveni kupus (za plavu)

Priprema:

  1. U loncu kuvaj jaja sa izabranim prirodnim bojama oko 10 minuta.

  2. Za jaču boju, ostavi jaja u tečnosti još par sati nakon kuvanja.

  3. Premaži jaja uljem za sjaj i dekoriši po želji.

 

 

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta