EFIKASNA REŠENJA ZA SKIDANJE OŽILJAKA

Svaka istaknuta nepravilnost na koži može u izvesnoj meri narušavati estetiku lica ili tela, a samim time može uticati na način na koji osoba doživljava sebe i njeno samopouzdanje. Ožiljci predstavljaju upravo jednu vrstu nepravilnosti, promenu koja nastaje nakon zarastanja rane na koži, a koja može biti trajna ukoliko se ignoriše.

S druge strane, ožiljci mogu biti uklonjeni ili umanjeni adekvatnim tretmanima, te se zbog toga u ovom tekstu okrećemo ka pronalaženju efikasnih rešenja za ovaj veoma čest estetski, a u određenim slučajevima i funkcionalni problem.

 

Psihološki i socijalni značaj uklanjanja ožiljaka

 

Kada je uklanjanje ožiljaka u pitanju, razmatramo ga pre svega onda kada su oni prisutni na estetski eksponiranim delovima tela, kao što su lice, vrat ili dekolte. Kada je u pitanju psihosocijalni efekat ožiljaka, možemo reći da oni u velikoj meri utiču na naš odnos prema društvu, a neretko i obrnuto.

Komunikacija sa okolinom može biti u velikoj meri pogođena upadljivim ožiljcima, budući da oni mogu biti predmet interesovanja i pogleda, koji su svakako nepoželjni od strane osobe pogođene ovim estetskim problemom. Zbog toga može doći do povlačenja i izmene psihičkog statusa osobe uopšte, dakle nesigurnosti koja utiče na kvalitet života. Ukoliko je ovo slučaj, važno je odlučiti se za uklanjanje ožiljaka, kojim će osoba vratiti samopouzdanje i postati otvorenija za kontakte sa okruženjem.

 

 

Tretman ožiljaka

 

Ne bi li tretman ožiljaka dao rezultate, osnovno pravilo je blagovremena reakcija. Pojedini ožiljci mogu i bez tretmana postati manje uočljivi nakon dužeg vremenskog perioda, ali se to ne može znati sa sigurnošću. Zbog toga je važno odmah po zarastanju rane otpočeti sa tretmanom, ne bi li adekvatna krema protiv ožiljaka doprinela regulisanju ožiljnog tkiva. Na ovaj način ožiljci će postati sasvim diskretni i neće predstavljati smetnju.

 

 

 

 

 

 

 

Sam tretman podrazumeva svakodnevno nanošenje proizvoda za ovu namenu, a pri tome je važno ne dozvoliti da brojne obaveze i brz stil života ovu rutinu odgađaju. Ukoliko nekoliko puta za redom odgodite tretman ili na njega zaboravite, vrlo lako može doći do toga da od njega u potpunosti odustanete i na taj način propustite priliku da se sa njime izborite neinvazivnim metodama.

 

 

Operativne metode lečenja ožiljaka

 

Operativne metode lečenja, odnosno uklanjanja ožiljaka se uzimaju u obzir ukoliko neoperativne metode nisu na vreme sprovedene, dakle ukoliko se tretmanom nije postigao željeni rezultat. S druge strane, indikacije za operativni pristup postoje i ukoliko ožiljak stvara funkcionalni problem, tačnije ukoliko ometa valjano pokretanje određenog dela tela.

Ne bi li se izvršila operacija, potrebno je sačekati najmanje godinu dana od stvaranja ožiljka, ne bi li se završio proces njegovog sazrevanja, te samim time i omekšavanja ožiljnog tkiva. Izuzetak je ukoliko sam ožiljak može dovesti do oštećenja nekog organa, kao što bi to na primer bio ožiljak koji ometa zatvaranje kapka i dovodi oko u rizik od infekcije. Zbog toga ovakve situacije zahtevaju konsultaciju sa lekarom, odnosno hirurgom, ne bi li se preventovale dalje komplikacije.

 

Prognoza

 

Veoma su retku slučajevi u kojima ožiljak ostaje nepromenjen nakon adekvatnog tretmana. Ukoliko se na vreme otpočne sa primenom krema ili gelova za uklanjanje ožiljaka, ova promena na koži bi trebalo da postane dovoljno diskretna i da samim time izostanu njeni negativni uticaji na kvalitet života osobe koja se sa ovim problemom suočava. Isto važi i za lečenje operatvnim putem, u slučajevima u kojima je stanje ožiljaka kompleksnije.

 

 

 

 

Veličina i tip ožiljka zavisi od brojnih faktora, ali neovisno o načinu na koji se promena nakon povrede manifestuje na koži, ovakva nepravilnost može biti tretirana i izlečena ili umanjena. U slučaju povreda kože koje dovode do ožiljaka, na prvom mestu je važna prevencija, odnosno pravovremena reakcija, ali i ukoliko to nije slučaj, ovo je problem koji je moguće efikasno rešiti.

 

 

___________

 

Autor:     

 

 

 

 

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

 

 65 total views,  1 views today