Početna » Kako da smanjite bol u ušima tokom leta

Kako da smanjite bol u ušima tokom leta

by Lips&Heels
0 comment

Pritisak u ušima se tokom leta i pri sletanju obično se sam izjednači sa atmosferskim pritiskom, ali osećaj nelagodnosti ponekad zna da traje ceo dan ili čak nekoliko dana nakon leta. U slučaju da se regulacija pritiska ne dogodi prilikom samog leta ili nakon sletanja, pred vama je nekoliko provereno dobrih saveta.

Nelagodnost u uhu tokom leta često se naziva „avionsko uvo“ (barotrauma uva). Javlja se nakon poletanja i sletanja aviona, a uobičajeni znaci i simptomi „avionskog uva“ uključuju osećaj začepljenosti uva, prigušen sluh, umerena nelagodnost ili čak bol.

 

 

Zevanje

Jedna od najčešćih tehnika za otklanjanje simptoma pucanja u ušima i zapušenim ušima je – zevanje. Zevanje otvara Eustahijevu tubu i pušta vazduh u srednje uho ili iz njega. Na ovaj način zevanje izjednačava pritisak unutar i izvan uha.

 

 

 

 

Žvakanje žvakaće gume ili sisanje bombone može pomoći da se otvore Eustahijeve tube koje pomažu da se izjednači pritisak u uhu. Ovo je još jedan način koji pomaže pilotima da ublaže zapušene uši. Baš kao zevanje ili gutanje tečnosti, žvakanje takođe rasteže područja oko ušiju, izjednačavajući pritisak unutar uha.

 

Pokušajte sa gutljajima vode  ili druge tečnosti, jer to takođe može pomoći u otvaranju Eustahijeve tube.

Progutajte duboko i zadržite dah, a zatim pokušajte sa izdisajem kroz nos. Ovo može pomoći u izjednačavanju pritiska u ušima.

Koristite specijalne ušne čepiće za smanjenje buke, što može pomoći u smanjenju boli u ušima.

Ako imate problema sa sinusima ili alergijama, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima za ublažavanje simptoma pre leta.

Ako se bol u ušima ne smanjuje, obratite se kabinskom osoblju za savet ili se posavetujte sa lekarom nakon sletanja.

 

 

 

 

 

 

Treba napomenuti da piloti, kao profesionalci, ne mogu da lete u slučaju prehlade, začepljenih sinusa, infekcije uha ili bilo kojih drugih simptoma koji utiču na uši ili nos.

Zapušene uši tokom leta nekima stvaraju nelagodu, a nekima i strah od letenja avionom. Naravno, nema razloga za paniku već hladne glave treba iskoristiti neku od navedenih tehnika kako bi putovanje avionom bilo ugodno.

 

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta 
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00