Koje su opcije za uvećanje jagodica?

Korekcija i uvećanje jagodica je postala jedna od rutinskih intervencija na licu koje se vrlo često izvode, gotovo jednako često kao i uvećanje usana. Postoje razne opcije za uvećanje jagodica, daju različite efekte i potrebu za ponavljanje postupaka.

Odabir procedure će zavisiti od vaših godina, od toga da li je reč samo o uvećanju ili uvećanju i podizanju, ali i od toga kakav efekat želite da postignete.

U svemu je važno imati meru u čemu će estetski hirurg imati važnu ulogu. On je prava osoba koja će pronaći način da ispuni želje klijentu, a da to bude umereno i sa ukusom. Renomirani stručnjaci neće pristati da urade intervenciju za koju znaju da rezultati nisu u skladu sa njihovima stavovima o idealu lepote.

Ako vas zanima ova tema, udobno se smestite i pročitajte opcije koje su pred vama.

 

Zašto sve više ljudi uvećava jagodice?

 

Jagodice čine centralni deo na licu, a uvećane skreću pažnju na sebe, licu daju simetričnost i mnogo lepši izgled. Kada se podignu jagodice i koža lica se zateže, oči ističu, a konture su naglašene pa se i godine brišu. Iako to nije primarni cilj, dobija se efekat ne operativnog faceliftinga.

Oni koji su blagosloveni takvom koštanom strukturom da imaju naglašene jagodice nemaju problema tokom života, ali ostali ili nemaju uočljive jagodice ili ih gube tokom procesa starenja. Meko tkivo nije moguće nadoknaditi, ali srećom postoje metode za njegovu imitaciju i privremeno uvećanje, podizanje i korekciju jagodica.

 

Liposkulptura – uvećanje jagodica sopstvenim masnim tkivom

 

Jedan od načina kojima se postiže uvećanje jagodica je uzimanje sopstvenog masnog tkiva i ubrizgavanje u regije na licu i telu koje zahtevaju uvećanja. Ovim postupkom je moguće uvećati grudi, zadnjicu, ali i usne, jagodice ili ukloniti bore.

 

Za manje intervencije, poput podizanja jagodica, koristi se ambulantna procedura gde se jednostavno i brzo vadi masno tkivo, obrađuje se i priprema za ubrizgavanje. Ceo postupak traje 30 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Doktor bira područje za uzimanje masnoće, najčešće sa unutrašnje strane butina, priprema ga i ubrizgava u regiju oko jagodice. Metod je trajan pa je izuzetno važno da se bude umereno pri ubrizgavanju količine i pozicije masnog tkiva.

 

Pošto ovo nije strana supstanca, telo će je prihvatiti bez problema, ali telo će je i razgraditi, i do 30% za nekoliko nedelja pa je neizvesno kakav će rezultat biti nakon što prođe period oporavka.

 

 

Hirurško uvećanje jagodica implantima

 

Kao što postoje implantati za grudi, tako postoje i implanti za jagodice koji su takođe jedan od načina za povećanje jagodičnog predela.

Operacija se može izvesti na dva načina, prvi i često korišćen je rezom kroz usnu duplju tako da se nikada ne primeti na licu. Kroz prostor od 2 cm se implanti postavljaju u područje jagodica i postiže traženi efekat.

Drugi metod je postavljanjem kroz donji kapak, a ako se radi i fejslifting, moguće je i kroz taj rez u kosi pozicionirati implante ispod ili iznad jagodičnih kosti.

Dobro je što nema nikakvih vidljivih rezova, rezultati su trajni, ali ovakva opcija podrazumeva operaciju, rezove i teži oporavak pa zato i nije uvek rado birana. Osim toga, ako se rezultati ne dopadnu, uklanjanje implantata podrazumeva ponovnu operaciju i komplikovaniji oporavak pa je i to nešto o čemu treba razmišljati.

 

 

 

Uvećanje jagodica hijaluronskim filerima

 

ankom iglicom se ubrizgavaju visoko-koncentrovani hijaluron posebno formulisan za ovu namenu i poput nehirurške korekcije nosa, uvećanja usana, korekcija brade, doneti željene rezultate.

 

I ovo je ambulantna procedura i dovoljan je anestetik u kremi pa da sve protekne bezbolno. Hirurg procenjuje količinu i lokaciju ubrizgavanja da se postigne željeni efekat. Ponovo je jako važno da intervenciju radi stručnjak koji bira najkvalitetnije hijaluronske filere jer i od materijala znači koliko će intervencija biti uspešna.

 

Hijaluronski fileri nisu trajan način uvećanja i zato su izuzetno poželjni, a uz to kožu hidriraju i vraćaju volumen i vitalnost. Tretman se ponavlja na 2 do 3 godine i može se bezbedno kombinovati sa drugim metodama za negu kože lica. 

 

Ovo je jedna od najpoznatijih i najtraženijih metoda kojoj se podvrgavaju i mlade osobe, ali i stariji koji usled gravitacije i gubitka elastičnosti gube jasne konture lica i idealnu proporciju.

 

 

Pravilnim uvećanjem jagodica se dobija izraženiji srednji deo lica, nos izgleda manji, a oči istaknutije. Današnje estetski postupci su se u glavnom sveli na ne-hirurške procedure ili svaki ima i ne operativnu alternativu. Kao metode za uvećanje jagodica najčešće se spominje uvećanje jagodica ne-operativno: hijaluronom ili sopstvenim masnim tkivom i hirurško uvećanje – implantima za uvećanje jagodica.

Najkraći efekat ima hijaluronski filer, maksimalno 3 godine, ali je najtraženija opcija za povećanje jagodica. Razlog za to je što se i koža revitalizuje, dobijaju se bolji rezultati i lako se procedura ponavlja, a količina hijalurona povećava po potrebi.

Da se ne zavaravamo, svako od nas želi da uradi makar neke sitne korekcije na sebi. Koje bi bile vaš izbor? Šta mislite o umerenom uvećanju jagodica? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta.

 

 


 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

 83 total views,  1 views today