Pobeda bez dostojanstva nije pobeda

Značenje reči pobeda, iz mog dosadašnjeg razgovora sa ljudima, za svakog ima neko posebno i jedinstveno značenje. U suštini, reč ’’pobeda’’ predstavlja uspeh, odnosno, predstavlja pozitivan ishod stvari oko koje smo se trudili i za koju smo se borili. 

 

Možete li sada, na osnovu ovih par već znanih (ili bar poznatih) informacija, definisati neku vašu pobedu? Prisetite se nekih vaših ličnih postignuća i stvari za koje možete reći ’’Da, ja sam to postigao/la i ponosan/na sam na sebe zbog toga’’.

Verujem da ih svi imate, zato uzmite neki papirić ili notes i zabeležite ih. Stavite taj papirić na neko pregledno mesto, kako bi se svakoga dana prisećali lepih trenutaka i kako bi vam ti isti trenuci mogli biti podsticaj za dalje napredovanje. 

 

No, kako sam došla na ideju za ovu temu, nisam bila prilično pozitivno motivisana, baš zbog samog naslova, iako sam tekst započela veoma euforično, te bi se vratila na ono zbog čega sam se i odlučila da pišem o ovome. (Naravno, to ne znači da ne stojim iza gore napisanog ☺). 

 

Kako to u većini slučajeva biva i o čemu god da se priča- moramo spomenuti voljenu nam Srbiju. Kada kažem voljenu- mislim na zemlju, a ne na državu. Tu postoji velika razlika, no, o tome ću pisati u nekom narednom tekstu. Nekada pomislim (doduše u većini slučajeva), da bi sve bilo nekako lakše da sam rođena u nekoj drugoj državi.

Državi u kojoj ne moraš da čekaš po nekoliko dana da bi zakazao pregled kod lekara, gde ne moraš da čekaš satima kako bi stigao na red za šalter i pritom odlazio istraumiran ukoliko bi taj isti šalter zatvorili kada dođe red na tebe, državi u kojoj te ne šalju na 1001 mesto zarad jednog papira i dr…

 

 

Pročitaj i: Ostati u svojoj zemlji ili otići iz nje?

 

Sada ćete se pitati kakve ovo sve veze ima sa pobedom- ima i te kako veze, i to velike. Smatram da mi treba prvenstveno sebe da pobedimo u toj nekoj gordosti, nestrpljivosti, težnji da stalno nešto kudimo, te da se više obratimo nekim lepšim stvarima, a verujte mi da to nije nemoguće uraditi. ’’Uticajni’’ i ’’ljudi od moći’’ su ti koji ’’pobeđuju’’ svuda i u svemu, a, je li to u biti ispravno i tačno?

 

Pobeda bez dostojanstva nije pobeda.

 

Pročitajte ovu rečenicu više puta, kako bi vam ostala urezana u sećanju i kako biste znali šta da radite i kako da postupate kada krenete u ’’juriš’’ nečega što je vama važno. Kako bih vam pojasnila šta tačno mislim, daću vam primer čuvenog boja na Kosovu.

 

Svi znamo šta se tada dogodilo (ako neko kojim slučajem ne zna, brzo na Google da o tome pročita ako već nema istorijsku knjigu o tome kod sebe), te se neću baviti prepričavanjem tog, za naš narod, veoma burnog događaja. Po naređenju Muratovog sina Bajazita, knez Lazar je zarobljen i pogubljen. Lazarevi naslednici su pod pritiskom mađarskih napada bili primorani (1390. godine) da sklope mir sa Bajazitom i priznaju njegovu vrhovnu vlast.

 

Sledi pitanje-Da li je ovo zaista bila njihova pobeda?

 

’’Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka’’ je sam život sklopljen u jednoj rečenici. Ovo je bila samo ovozemaljska pobeda bez dostojanstva, bez časti, bez ičega vrednog čime bi se oni mogli pohvaliti. Posmatrano sa druge i logičnije strane, ovo je bila naša, odnosno, ovo je bila Lazareva pobeda.

 

Da ne dužim…

 

Pobeda bez dostojanstva nije pobeda.

 

Šta god radili, gledajte da to bude časno i pošteno, ne zbog drugih, već zbog vas samih, kako biste imali miran san i čistu savest. Nemojte nikada dozvoliti da neko manipuliše vama kada su uspesi u pitanju, bilo da je to osoba koju poznajete ili mediji koji menjaju podatke pre svakog izveštavanja.

Samo vi znate pravu istinu i put koji ste prešli zarad ostvarenja svog cilja. 

 

___________

 

 

Autor: Andrea Dobrosavljević   

 

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završavam Gimnaziju i planiram da upišem Fakultet dramskih umetnosti. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: