Uskrs je jedan od najradosnijih praznika u godini, kada se porodica okuplja oko bogate trpeze puna tradicionalnih specijaliteta. Ako tražite inspiraciju za savršeni praznični meni, donosimo vam top 5 uskršnjih recepata koje svi vole. Ovi provereni klasici unose toplinu, miris detinjstva i slavlje u svaki zalogaj!
1. Jagnjetina iz Rerne sa Povrćem
Nijedan Uskrs ne prolazi bez sočne jagnjetine pečene u rerni. Marinirana sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem, sporo pečena jagnjetina sa krompirom i šargarepom pravo je praznično savršenstvo.
Sastojci:
-
1,5–2 kg jagnjetine (but ili plećka)
-
5 čena belog luka
-
1 grančica ruzmarina (ili 1 kašičica suvog)
-
1 kg krompira
-
2 šargarepe
-
Maslinovo ulje
-
So, biber po ukusu
Priprema:
-
Utrljaj meso solju, biberom, sitno seckanim belim lukom i ruzmarinom. Prelij maslinovim uljem.
-
Ostavi da odstoji 2 sata (ili preko noći u frižideru).
-
Krompir i šargarepu oljušti i iseci na krupnije komade.
-
U vatrostalnu posudu složi povrće, posoli i prelij uljem. Stavi meso preko.
-
Pokrij folijom i peci na 180°C oko 2 sata. Zatim otkrij i zapeči još 30 minuta da dobije zlatnu koricu.
2. Pinca – Uskršnji Slatki Hleb
Ovaj mekani i aromatični slatki hleb sa koricom limuna i narandže, poznat kao pinca, nezaobilazan je deo uskrsne trpeze u Hrvatskoj i Dalmaciji. Savršeno ide uz šunku i kuvana jaja, ali i uz jutarnju kafu.
Sastojci:
-
500 g brašna
-
100 g šećera
-
1 kvasac (ili 1 kesica suvog)
-
2 jaja + 1 za premazivanje
-
250 ml mleka
-
80 g putera
-
Kora limuna i narandže
-
Vanilin šećer
-
Prstohvat soli
Priprema:
-
U mlakom mleku rastopi kvasac sa malo šećera i brašna. Ostavite da nadođe 10 min.
-
Umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, korice citrusa i rastopljeni puter.
-
Dodajte kvasac i postepeno umešajte brašno. Mesite dok testo ne postane glatko.
-
Ostavite da naraste 1–2 sata.
-
Oblikujte hleb, stavite na pleh, premažite jajetom i zasecite vrh u obliku krsta.
-
Pecite na 180°C oko 30–35 minuta dok ne porumeni.
3. Šunka u Testu
Šunka pečena u domaćem testu idealna je za posluženje gostima. Hrskava korica i sočno meso čine je kraljicom uskršnjeg doručka. Uz malo senfa i rotkvica, pravi je klasik!
Sastojci:
-
1 veća uskršnja šunka (oko 1 kg, kuvana i ohlađena)
-
500 g lisnatog testa ili domaćeg testa (brašno, voda, so, malo ulja)
-
1 jaje za premazivanje
Priprema:
-
Razvucite testo u pravougaonik.
-
Stavite šunku u sredinu i umotajte je u testo.
-
Premažite jajetom i po želji zasecite površinu za dekoraciju.
-
Pecite na 200°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
-
Ostavite da se prohladi pre sečenja.
4. Ruska Salata – Nezaobilazni Prilog
Bez obzira na to da li je pravite na klasičan način sa šunkom ili u posnoj varijanti, ruska salata je must-have na svakom uskršnjem stolu. Hladna, kremasta i osvežavajuća, savršeno se slaže uz meso i hleb.
Sastojci:
-
3 veća krompira
-
2 šargarepe
-
3 kisela krastavca
-
100 g graška (može i iz konzerve)
-
200 g majoneza
-
So, biber
Priprema:
-
Skuvaj krompir i šargarepu, ohladi i iseckaj na kockice.
-
Dodaj grašak, sitno seckane krastavce i sve izmešaj sa majonezom.
-
Po želji dodaj kuvano jaje i šunku iseckanu na kockice.
-
Ohladi i posluži kao prilog.
5. Kuvana Jaja sa Dekoracijom
Naravno, uskrs ne može proći bez šarenih jaja. Osim što su simbol praznika, kuvana i pažljivo ukrašena jaja idealna su za doručak, salate ili kao dekoracija trpeze. Koristite prirodne boje poput kurkume, cikle i crnog vina za poseban efekat!
Sastojci:
-
10 jaja
-
Ljuske crnog luka (za crveno-braon)
-
Cvekla (za crvenu)
-
Kurkuma (za žutu)
-
Crveni kupus (za plavu)
Priprema:
-
U loncu kuvaj jaja sa izabranim prirodnim bojama oko 10 minuta.
-
Za jaču boju, ostavi jaja u tečnosti još par sati nakon kuvanja.
-
Premaži jaja uljem za sjaj i dekoriši po želji.