Danijela Božić: Reflektujem sebe kroz svoje kreacije, elegancija i ekstravagancija je uvek prisutna

Ti si jedna od dizajnera koja se zalaže za održivu modu, kako izgleda tvoja nova kolekcija?

 

 

Što se tiče Ateljea Danijela Božić DB, a kako nam prethodi dugogodišnji porodični rad u modi, oduvek smo se trudili da radimo sa kvalitetnim materijalima za koje znamo poreklo i njihov nastanak, kao i da sami proizvedemo odredjene vrste materijala. Ručni rad i dizajn svakako daju na vrednosti i unikatnosti našim proizvodima koji traju dugo. Etički aspekt održivosti je veoma bitan. 

Čitav tim ateljea je uvek na usluzi i prema njima se ophodim kao prema porodici. Trudimo se da naš proces proizvodnje u najmanjoj meri šteti nama i ljudima u našoj okolini. Kako su dugoročni procesi u pitanju, a da bismo mogli u potpunosti da kažemo da je kolekcija održiva, transparentna, potrebno je vreme a svakako na tome radim, jer deo je misije i vizije ateljea. Proces promena modnih proizvoda kada se govori o održivosti, ima svoj put.

Te promene, ka boljem kvalitetu načina življenja na kom treba istrajno raditi, usvojiti i primeniti sve ono čime možemo poboljšati i oplemeniti i rešiti probleme koji postoje vec dugo u modi. Održiva moda se tiče zdravih promena kroz koje ćemo brinuti o svojim proizvodima, poreklu, izradi, celom lancu i procesu proizvodnje kao i o zaposlenima, logistici i svim ostalim delovima modne industrije. Upravo nova Cruise Collection 2022 koja će uskoro biti predstavljena a zatim se naći i na tržištu, biće u većem procentu održiva.

 

 

Koji materijali su zastupljeni i kome je namenjena?

 

U pitanju je Cruise Collection 2022, koja je izrađena od tkanih materijala. Tkanje kao tradicionalna veština i tehnološki proces izrade tkanine uzajamnim preplitanjem svilenih niti kada je u pitanju nova kolekcija DB. Kao inspiracija za dezen materijala je barokna ornamentika koja kroz modele još više ističe ženstvenost a emocije, ples, jesu svakako moja svakodnevna inspiracija, pokretačka energija za nove kreacije. Reflektujem sebe kroz svoje kreacije.

Dezen i svaki model je pažljivo osmišljen da bi bio upravo vanvremenski. U pitanju su zemljane boje kao i neizostavna crna i crvena, u svili i viskozi. Različite vrste svile korišćene su za kolekciju i ovog puta sam uživala u procesu jer je jedno divno novo iskustvo. Elegancija i ekstravagancija je uvek prisutna u mojim kolekcijama.

Od nedavno tvoji modeli mogu da se nađu TC Galerija Belgrade. Da li si zadovoljna i šta možeš da ponudiš poštovaocima tvog rada?

Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobila poziv od BWF i Galerija Belgrade da izlažem svoje kolekcije u ovom prelepom prostoru i najvećem centru ovog tipa, zajedno sa uvaženim imenima naše modne scene. Bez obzira koliko nas je situacija sa pandemijom stopirala, usporila u realizciji mnogih planova, dobili smo na vremenu da razmislimo, izoštrimo sliku, i spremni uđemo u nove, zdravije projekte.
Galerija Designers District je upravo jedan perspektivan projekat u smislu da daje mogućnosti da se dizajnerski proizvodi, sem na nedeljama mode, predstave širem auditorijumu i time približimo naš rad ljudima koji mogu videti, probati, kupiti i uživati u kolekcijama čak i sa revija visoke mode. Uskoro baš tu stiže i moja nova kolekcija i radujem se svim ljubiteljima mode na poseti. Postoji mogućnost zakazivanja sastanaka i konsultacija sa dizajnerom za potencijalnu custom made izradu kao i otvorenost za saradnju i realizaciju mnogih ideja vezanih za modni dizajnerski rad.

Da li možemo da očekujemo uskoro reviju u BG ili NS?

Kako smo zbog mera bili uskraćeni za revijsko live predstavljanje uz publiku, učestvovala sam na Digital Fashion Week izdanjima kao i baš u Galerija Belgrade na otvaranju Designers District gde sam se predstavila u odsustvu publike i uz poštovanje mera, kroz video materijal koji je dalje korišćen za promociju. Planiram predstavljanje nove kolekcije a na koji način još ću odlučiti zbog navedene situacije, ali ću naravno obavestiti sve modne poštovaoce i pratioce mog rada.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: