Vitamin B12 je hidrosolubilni vitamin. Nalazi se u namirnicama životinjskog porekla. Njegovi prirodni izvori jesu mleko, džigerica, meso, jaja,sirevi i školjke. Zbog nepravilne ishrane dešava se da se u organizam unosi jako malo ovog vitamina pa se iz tog razloga mogu javitibolesti kardiovaskularnog sistema, Alchajmerova bolest, demencija a jako retko i anemije i to obično kod vegetarijanaca čiji režim ishrane ne podrazumeva meso, jaja i mleko…itd.
Uloga vitamina B12 u našem organizmu
Vitamin B12 štiti mijelin odnosno omotač naših nervnih ćelija, i omogućava da se implusi adekvatno šire. Kao i drugi vitamini ove grupe i vitamin B12 ima ulogu u pretvranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Učestvuje i u proizvodnji genetskog materijala. U želucu se vezuje za unutrašjni faktor koji omogućuje njegovo prodiranje u tanko crevo. Kada postoji nedostatak unutrašnjeg faktora ili je pojačana kiselost u želucu dolazi i do deficita ovog vitamina.
Kada piti vitamin B12 ?
U praksi se dobro pokazao za lečenje neuralgija u kombinaciji sa anageticima Aflamilom, DiclofenacDuom i sl. Moja preporuka jesu MevitB12 koji se otapa pod jezikom ali i kapsule Magma neuro B12 ukoliko vam takav oblik leka više odgovara. Obično preporučujem vitamin B12 ujutru a neki od analgetika ( najčešće Diclofenac Duo ) ujutru i uveče po jednu kaspulu. I to kod ukočenosti vrata ili bolova niz kičmu.
__________________
Zdravo, ja sam Nevena, tvoj novi farmaceut.
Ukoliko imaš bilo kakvo pitanje o lekovima koje piješ, ili ti treba savet, tu sam za tebe.
Čitamo se!
Грешка: Образац за контакт није пронађена.
Comments are closed.