Početna » 5 saveta za pronalazak posla u Srbiji

5 saveta za pronalazak posla u Srbiji

by Lips&Heels
1 comment

Epilog svake potrage za poslom zavisi od brojnih faktora i ne postoji jedinstveno uputstvo koje se može primeniti na apsolutno svaki slučaj. Mnogo zavisi od kvalifikacija kandidata, ali i od njegovih kriterijuma pri traženju posla, kao i od zahteva potencijalnog poslodavca.

U osnovi je potraga za poslom sama po sebi svojevrstan posao i zahteva postupan pristup i mnogo strpljenja. Iako ne postoji sveprimenjiva čarobna formula za uspešno zaposlenje, postoje određeni koraci koje ne bi trebalo preskočiti bez obzira na to kakav posao tražite i kakvim znanjima, veštinama i iskustvom raspolažete.

 

Radna biografija

 

Radna biografija je ono čime ostavljate prvi utisak na svog potencijalnog poslodavca i ona je, prema tome, vaš prvi korak ka procesu selekcije i naposletku eventualnom zaposlenju. Imajte na umu da dobra radna biografija nije istovremeno i garancija da ćete dobiti željeni posao, ali je svakako bez nje gotovo nemoguće dobiti šansu za prvi intervju. Pored toga što radna biografija mora sadržati sve relevantne informacije o vašem obrazovanju, veštinama i radnom iskustvu, ona mora biti pregledna, ne bi li poslodavac mogao da stekne dobar uvid u vaše kvalifikacije.

 

S druge strane, neki poslodavci cene iskustvo iz različitih oblasti rada, pa i onih koji nisu u dodiru sa zahtevima pozicije za koju konkurišete, budući da iskustvo na svakom radnom mestu pruža određene veštine i govori nešto o vašim sposobnostima. Drugi poslodavci će, međutim, irelevantne podatke smatrati manjkavošću vaše radne biografije i samim time vas kao kandidata. Pokušajte da nađete balans i prilagodite vašu biografiju svakoj poziciji za koju konkurišete tako što nećete izostavljati stavke, ali se istovremeno nećete ni rasplinjavati u pružanju podataka u vezi sa onim iskustvima koja nemaju dodira sa zahtevima radnog mesta za koje konkurišete.

 

Motivaciono pismo

 

Motivaciono pismo je esejski tip teksta, koji sastavljate ne biste li prikazali sebe svojim rečima poslodavcu. U osnovi, u ovom pismu bi trebalo da odgovorite na pitanja u vezi sa razlozima vaše prijave za datu poziciju, onim vašim odlikama koje vas čine dobrim kanditatom za nju i načinima na koje se rad na datoj poziciji uklapa u vaše profesionalne ciljeve. Ovo pismo pruža mogućnost da se lično obratite poslodavcu i neretko će ovaj relativno kratak tekst biti jedan od presudnih faktora u samoj selekciji. Sastavljajući ovo pismo, vi možete razjasniti i dopuniti pojedine činjenice iz biografije, te i detaljnije predstaviti svoja znanja i veštine. Ukoliko ste u dilemi da li podaci iz vaše biografije dovoljno govore o vama, zadržite iscrpnija objašnjenja za motivaciono pismo. Pri tome, vrlo je važno da ovaj tekst ne zamara čitaoca, već da se drži teme i ne sadrži nepotrebne rečenice bez konkretnog sadržaja.

 

 

Pregled oglasa

 

Još jedan neizostavan korak svake potrage za poslom je praćenje ponude poslova. Vrlo je važno da pratite stranice na kojima će vam biti na raspolaganju aktuelni oglasi za posao, da ne biste došli u situaciju da vam promakne idealna prilika za zaposlenje. Specijalizovani sajtovi za zapošljavanje sadrže veliku bazu konkursa za najrazličitije pozicije, a uz to nude i relevantne informacije za svaku od njih, te ćete na ovaj način moći da budete u toku i da se adekvatno pripremite za prijavu, prilagodite svoju biografiju i pošaljete je na pravu adresu. Prilikom pregleda oglasa, konkurišite za one pozicije kojima odgovara vaše iskustvo i obrazovanje, odnosno za ona radna mesta za koja ima smisla da se prijavljujete. Nemojte trošiti vreme i energiju na konkurisanje iz formalnosti, već se posvetite kvalitetu svojih prijava i zasigurno ćete naposletku dobiti rezultate takve posvećenosti.

 

 

 

Informacije o kompanijama

 

Prilikom prijave za posao u određenoj kompaniji, izuzetno je bitno da se informišete o njoj iz pouzdanih izvora. Ovo je važno načiniti i pre slanja biografije i motivacionog pisma, budući da će vam određene informacije pomoći da prilagodite sadržaje datom poslodavcu, odnosno da istaknete one podatke koje smatrate najrelevantnijim za principe rada u konkretnoj firmi. Ukoliko ste preskočili ovaj korak pre samog konkurisanja (iako to nije preporuka, jer može u velikoj meri uticati na sadržaj motivacionog pisma), nemojte zaboraviti da to učinite pre intervjua. U toku intervjua, poslodavac će blagonaklono gledati na vašu informisanost, a neretko će izostajanje vaših osnovnih znanja o kompaniji u kojoj želite da radite zapravo biti razlog da se on odluči za drugog kandidata.

 

Priprema za intervju

 

Priprema za svaki krug selekcije je od velike važnosti, a usmena prezentacija svojih kvalifikacija nesumnjivo zahteva mnogo prethodnog promišljanja. Ukoliko ste pozvani na intervju, znači da se vaše formalno obrazovanje i radno iskustvo već uklapaju u viziju poslodavca u vezi sa datim radnim mestom, kao i da ste to prezentovali na pravi način. Ovo bi trebalo da vas ohrabri da nastavite istim tempom i u istom duhu, ali istovremeno i da vas podstakne da pristupite ovom koraku selekcije sa još više entuzijazma. Informišite se u vezi sa najčešćim pitanjima koje poslodavci postavljaju na intervjuima, a takođe pripremite i svoja pitanja za njega.

 

Istina je da traženje posla nije nimalo lak zadatak i da se mnoge kockice moraju složiti ne bi li se naposletku ostvarila saradnja između kandidata i poslodavca, ali upornost i strpljenje će se neizostavno isplatiti. Srećno!

 

 

 

_____________

 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Loading

About Author

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta