Početna » Ana Simić: Moć ženskog izraza kroz likovnu reinterpretaciju

Ana Simić: Moć ženskog izraza kroz likovnu reinterpretaciju

by Lips&Heels
0 comment

U svetu likovne umetnosti, talent i kreativnost često se susreću u mladim umetnicima, noseći sa sobom obećavajuću svetlost budućih ostvarenja. Upravo takva mlada umetnica je Ana Simić, studentkinja završne godine Fakulteta likovnih umetnosti, koja već sada ističe svojim izuzetnim doprinosom umetničkoj sceni.

Njen spoj veštine, dubokog promišljanja i strasti prema umetnosti formira suštinsku osnovu njenog stvaralačkog puta.

Kroz svoje dela, Ana Simić nežno dotiče teme koje su ključne za društvo i individualnost. Njen umetnički izraz oslikava ne samo tehničku virtuoznost, već i duboko razmišljanje o ženskom identitetu, ranjivosti i snazi. Kroz pažljivo izabrane vizuelne elemente i tehniku tuša i pera, Ana postiže detaljnost koja poziva promatrača da uroni u svaki nijansu njenih dela.

 

Na koji način su srpska grafika 18. veka i srednjovekovni kostimi uticali na vašu inspiraciju za ovu izložbu?

 

Sasvim je uticala na izgled mojih radova, počevši od kompozicije koja glavni motiv postavlja centralno naspram pozadine koja nema perspektivu, do preciznosti crteža. Elementi kostima i uopšte dekorativnih ekemenata preuzeti su iz likovnig jezika srednjevekovnog kostima.

 

 

 

 

 

 

Vaša izložba je nazvana „Insignije„. Kako biste opisali osnovnu poruku ili temu koju pokušavate preneti kroz svoje radove u ovoj seriji?

 

Osnovni cilj izložbe je učiniti žene vidljivijim, značajnijim i moćnijim, te zato im na crtezima pružam insignije koje njihov značaj i moć legitimizuju.

 

Koja je uloga ranjivosti, lepote i nesavršenosti žena u Vašim radovima? Kako ste odlučili istraživati ove aspekte kroz svoje umetničke izraze?

 

Ako se osvrnemo na istoriju umetnosti, žensko telo je uglavnom prikazivano kao simbol lepote i mladosti, zato pokušavam da istaknem i njegove ostale aspekte, jednako vrednih naše pažnje.

Možete li nam reći više o tehnikama koje koristite za izražavanje svojih crteža na pamučnom platnu?

 

Za ovaj odabir najviše je odgovorna moja fascinacija sa grafičkim tehnikama suve igle i bakroreza, a platno je izabrano kao nosilac zbog svojih dobrih tehničkih svojstvava.

 

Kako se osećate povodom toga što je Vaša izložba ujedno i Vaš prvi samostalni korak u svetu umetnosti i na koji način ste se pripremali za ovaj trenutak?

 

Ne mogu da krijem svoje uzbudjenje izazvano neizvešnošću, teško mi je pripremiti se za nešto novo.

 

Osim slikarstva, bavite se i sitoštampanjem, animacijom i kolažem. Kako se ove različite forme izražavanja odražavaju na Vaš pristup umetnosti i način na koji se izražavate?

 

Korišćenje različitih tehnika naravno pospešuje i dalje informiše moj rad, stvaranje kompozicija kolažem dalje je informisalo kroz likovne elemente kompozicije koje stvaram tušem i perom na platnu.

 

Kako se osećate povodom podrške koju pruža umetnička inicijativa KvArt BW i Galerija ŠTAB mladim i talentovanim umetnicima kao što ste Vi? Koliko je ova podrška uticala na Vaš razvoj i karijeru?

 

Smatram da mi je ova prilika pružila dobru odskočnu dasku za dalje razvijanje moje karijere.

Koje izazove vidite u današnjem društvu kada je u pitanju prepoznavanje i podrška mladim umetnicima? Kako mislite da bi se mogli prevazići ti izazovi?

 

Na podršku umetnicima najvise utiče obrazovanje koje bi dodatno moglo biti usmereno ka humanističkim naukama, poput likovnog obrazovanja i istorije umetnosti. Naravno i povećanje državnog budžeta za kulturu koji je trenutno na najnižoj razini.

 

Kako se pripremate za otvaranje izložbe? Možete li podeliti s nama neke detalje o tome kako ste planirali ovaj poseban događaj?

 

Sve obaveze vezane za organizaciju same izložbe tekle su glatko, dok je najveći izazov pronaći savršenu haljinu za otvaranje.

 

Možete li nam reći nešto o svojim budućim planovima? Da li već imate nove ideje ili projekte na kojima radite i koje biste želeli podeliti sa našim čitateljkama?

 

U toku leta krenula sam da radim novu seriju radova koja će biti obeležena izložbom u toku sledeće godine.

 

 

Umetnička inicijativa KvArt BW i Galerija ŠTAB zaslužuju pohvale za nastavak podrške mladim i talentovanim umetnicima kroz organizaciju ove izložbe.

 

Izložba „Insignije“ će trajati do subote, 9. septembra, a galerija KvArt BW će biti otvorena svakog dana od 11 do 19 časova, nudeći posetiocima priliku da urone u svet Ane Simić i istraže njen izuzetan umetnički izraz. Ulaz na izložbu je slobodan, pozivajući sve da se pridruže ovoj umetničkoj proslavi i da otkriju dubinu i bogatstvo ženskog izraza kroz perspektivu talentovane umetnice.

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta