Čokolada: Ovo sigurno niste znali

Jedna zanimljiva i ukusna tema – čokolada! Ne znam da li postoji neko ko nije ljubitelj neke vrste čokolade? Koliko mi zapravo znamo o proizvodimo koje koristimo u ishrani? Zašto kažu da pre nekog napornog mentalnog rada treba pojesti kockicu čokolade?

Razlog se krije u purinskim alkaloidima od kojih najveći značaj imaju teobromin i kofein. U kakao zrnu u većoj količini se nalazi teobromin u odnosu na kofein – ali je važna razlika između njih.

 

Zašto nas kafa razbudi i poremeti san, a čokolada ne?

 

Upravo zbog kofeina koji je u većim količinama zastupljen u kafi u odnosu na čokoladu. Teobromin ima blag uticaj na centralni nervni sistem, duže se metaboliše u organizmu, deluje polako i stimuliše kardiovaskularni sistem.

Za razliku od njega kofein ima jak stimulativni uticaj na nervni sistem , izuzetno brzo se metaboliše u organizmu , deluje brzo i stimuliše respiratorni sistem. Kofein izaziva alergiju, kao i zavisnost, što nije slučaj kod teobromina.

Teobromin je blagi antidepresev, dok kofein povećava emocionalni stres. I ono što je najvažnija razlika kofein utiče na san, dok kod teobromina to nije slučaj – dakle ukoliko biste radili neki rad ili spremali ispit ili završavali važan posao, čokolada će vam povećati koncentraciju i opustiće vaše mišiće, dok ukoliko želite da ostanete budni kafa, odnosno kofein, su ti koji će vam poremetiti san!

 

Verujem da vam se nekada dogodilo da otvorite pakovanje čokolade, uočite promene u vidu sivljenja , pojavu beličaste boje na površini čokolade i da je automatski bacite – takva čokolada je jestiva!

Dakle, takve promene vezuju se za pojam „suvljenja čokolade“ i pojave sive i bele boje su ustvari kristali kakao-masti koje se mogu naći na jednom ili na više mesta!

Razlog nastanka može zavisiti od skladištenja, ali i od tehnoloških grešaka tokom proizvodnje. Osim vizuelne promene tada se javlja i promena u strukturi – što nije štetno po ljudski organizam, ali svakako da nije nešto što je primamljivo i utiče na opadanje senzornog kvaliteta čokolade i prihvatljivost od strane potrošača

 

Sve je stvar ukusa, ali postoje neki faktori koji utiču na kvalitet čokolade. To su izgled, tekstura i aroma.

Kod izgleda čokolade najvišom ocenom bila bi ocenjena ona čokolada koja ima odgovarajući oblik, svojstvenu boju na osnovu sadržaja kakao delova, glatku i sjajnu površinu i jasnu gravuru.

Kada se ocenjuje tekstura, ocenjuju se struktura, prelom i čvrstoća, gde se najvišom ocenom ocenjuje čokolada čiji je prelom krt, ujednjačen, struktura mora biti homogena i glatka i čvrstoća mora biti odgovarajuća u zavisnosti od sastava (najčvršća je crna čokolada).

Osim toga kod teksture ocenjuje se i žvakljivost ili „osećaj u ustima“ .

Kod arome ocenjuju se miris i ukus čokolade koji moraju biti svojstveni, zaokrućeni i aromatični! 

 

 

 

 

 

____________

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRTPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

1 thought on “Čokolada: Ovo sigurno niste znali

Оставите одговор

%d bloggers like this: