Da li ste znali: Premudrost Božija ( Aja Sofija)

Bivša pravoslavna patriraršijska saborna crkva u Istanbulu, zvanično Velika Džamija Aja Sofija, od 537, godine, pa sve do 1453. godine služila je kao pravoslavna saborna crkva i sedište Vaseljenskog patrijarha. U katoličku crkvu pretvorena je za vreme Latinskog carstva, između 1204. i 1261. godine. Aja Sofija je omiljena atrakcija turistima, a mi vam otkrivamo i neke zanimljivosti o ovoj lepotici.

 

 

Mustafa Kemal Ataturk

Značajno ime za Istanbul, koje se prožima kroz čitavu tursku istoriju. Aja Sofija je pod njegovim naređenjem otvorena kao muzej. A od 1985. godine je pod zaštitom Uneska, kao primer svetske kulturne baštine. 

 

 

 

 

 

 

 

Smatra se oličjem vizantijske arhitekture

 

Poznata je po masivnoj kupoli. Smatra se da je promenila istoriju arhitekture. Jedna je od najstarijih crkava na svetu i jedno od najznačajnijih dela antičke arhitekture. Takođe, uvrstili su je kao jednu od najvećih hrišćanskih crkvi na svetu, sve do 1520. godine, kada je izgrađena Seviljska katedrala. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poreklo imena 

Naziv je dobila od reči ,,aja” (svetac) , dok je ,,sofija” od reči sophos (mudrost) – drevni grčki jezik.

Otud i nazivi ,,Sveta mudrost” ili ,,Božanska mudrost”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Antemije iz Trala i Isidor iz Mileta

 

Velika imena koja zaslužuju poštovanje jer je zahvaljujući njima ova lepotica nastala. Karakteristika vizantijskih građevina je prelaženje kvadratne osnove u kružnu, na kojoj se, kao kruna čitave građevine nalazi velika kupola, čiji teret nose četiri luka postavljena na četiri pilastra. Glavnu strukturu čini niz lukova i svodova (visokih lučnih tavanica).

 

Kupola prečnika 31 metar je visoka 56 metara. Nose je četiri trouglasta sferična stupa od opeke zvana pandatifi.

 

 

Pismeni podaci potvrđuju da je u izgradnji radilo oko 10.000 ljudi. 

 

Kada je konačno izgrađena, car Justinijan je prema legendi uzviknuo na otvaranju: „Salomone, nadmašio sam te“. Time je aludirao na poznatog jevrejskog vladara koji je izgradio Prvi hram u Jerusalimu.

 

Jedna od najvećih zanimljivosti u vezi sa Aja Sofijom je činjenica da je ogromna crkva izgrađena za samo pet godina. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aja Sofija je ukrašena mermernim pločama i mozaicima Bogorodice, Isusa, andjela i biskupa, koji su nakon 1453. godine bili prekriveni gipsom.

 

 

Stubovi Aja Sofije su napravljeni od najvrednijeg mermera koji je u vreme izgradnje pristizao iz Južne Afrike, Mramornog mora i Nikeje. Veruje se da jedan od njih ispunjava želje svima koji prislone palac u njegovu šupljinu i požele nešto posebno.

 

 

Aja Sofija je mesto na kome se vršilo krunisanje vizantijskih careva, kao i prvi džuma namaz nakon osvajanja Carigrada od strane Osmanlija.

 

 

 

 

 

Svedok je sukoba i pada dva carstva, dve kulture i dve vere. 

 

 

Četiri puta je obnovljena.

 

 

 

 

 

 

 

Pretrpela je mnoge izmene u izgledu i svojoj nameni, ali se njena glavna kupola kao netaknuto ovaploćenje vizantijske kulture, čvrsto drži vekovima i odoleva kako društvenim, tako i prirodnim nepogodama koje bile veoma česte u prošlosti.

 

 

Nadamo se da ste uživali u ovoj virtuelnoj avanturi. Ukoliko vam je bilo od koristi, podelite na svojim društvenim mrežama. Takođe, ukoliko ste posetili ovu lepoticu, pišite nam u komentarima vaše utiske.

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRTPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: