Početna » Kada je vreme da date otkaz

Kada je vreme da date otkaz

by Lips&Heels
0 comment

Otkaz u ovom momentu kada čitate zvuči kao neuspeh i neka negativna stvar. Ali svesni smo da to ne mora uvek da bude slučaj. Kao i kod mnogo drugih stvari, otkaz može čoveku da donese mnogo toga, pogotovo ako ste u situaciji da niste bili zadovoljni svojim radnim mestom i poslom uopšteno ili je u pitanju toksično radno okruženje.  Jedina negativna stvar u ovom slučaju jeste, to da smo ostali bez primanja, bez kojih ne možemo da funkcionišemo.

Hajde da sagledamo na ovu stranu, zamislite da ste na poslu i imate zaista loše poslovno okruženje u kojem se ne osećate prijatno, od kolega, do možda nekih fizičkih nedostakata, odnosno sredstava za rad, da li biste želeli da svakodnedno radite na takvom mestu, naravno da ne. Ako vaša radna pozicija, kompanija ili šef vam ne daje prostor da napredujete, a imate potrebu za tim, naravno da biste najradije potražili takvu priliku negde drugde. 

 

Ponekad ljudi ostaju na svojim radnim mestima, na kojima nisu zadovoljni, jer se plaše da ako daju otkaz, neće uspeti da nađu neki drugi posao i samim tim neće imati dovoljno novca za dalji život i da će situacija biti još gora nego da su ostali. Ali zar je vredno raditi svaki dan, a mrzite momenat kada morate ustati ujutru i ići na posao, koji vam pored svih stresnih situacija koje vam život servira, stvara još veći stres. 

 

Meta-analiza (uporedni pregled) 228 istraživanja radnog okruženja provedena 2015. na univerzitetima Harvard i Stanford pokazala je da stres na radnom mestu može biti toksičan za telo, kao i pasivno pušenje. Visoki zahtevi radnog mesta povećavaju izglede za razvoj zdravstvenih poremećaja za 35 odsto, a ako u dužem periodu radite više od 40 časova nedeljno (kako biste ispunili te visoke zahteve), imate gotovo 20 procenata više šanse da umrete prevremenom smrću. Neprestana briga oko gubitka posla, otkrila je meta-analiza, povećava rizik od narušavanja zdravlja za čitavih 50 odsto.

 

Ako ste više puta razmišljali o otkazu i kako će vam to doneti određeni mir, smanjenje stresa, ostaviću vam ispod pitanja koja možete sebi da postavite i na osnovu njih da vidite gde se nalazite i koja vam je krajnja odluka.

 

  • Šta bi trebalo da se promeni da bi ja bio srećan na svom trenutnom poslu?

 

Koje su to stvari koje bi morale da se promene, da bi vas zadržale na tom radnom mestu. Jer ako niste svesni stvari koje želite da izbegnete ili koje vam fale, postoji velika šansa da ćete se naći u istim okolnostima, al samo na drugom poslu.

 

 

  • Koje probleme očekujem da rešim napuštanjem posla?

 

 

Da li vam taj posao stvara problem ili vam neke druge životne stvari nisu na mestu. Ponekada i svoje životne probleme nosimo sa sobom na posao, pa mislimo da je posao taj koji ne valja, a ne stvari koje nam se dešavaju sa strane. Odvojite vreme da sebe lično ispitate, vodite dnevnik, idite u duge šetnje i budite iskreni prema sebi.

 

  • Mogu li finansijski da priuštim otkaz?

 

 

To sam već gore pomenula, da morate dobro da razmislite da li ćete moći da funkcionišete bez primanja određeni period i da li ste finansijski stabilni.

 

  • Kakav je moj plan za prvi dan ili naredni period nakon odlaska?

 

 

Isplanirajte svoje vreme tih prvih par dana ili nedelja kada ne biste radili. Nemojte dopustiti sebi da sedite kući i ništa ne radite, napravite spisak dnevnih rutina i radite na sebi. Uradite stvari za koje možda niste imali vremena dok ste radili svaki dan ili odmorite pa krenite u potragu za novim poslovnim prilikama. 

 

  • Da li se bojim?

 

 

Sasvim je normalno da se bojite, jer svi se plašimo promena. Ali to ne znači da je naša odluka pogrešna, ponekad previše straha može da nam zamagli sud, a sasvim sigurno smo bili spremni za taj korak. Najbitnije je da sa svojim kolegama i nadređenima ostanete u dobrom odnosu, jer nikada ne znate da li će vas možda kroz par godina poslovne prilike opet spojiti. 

 

Ovo je jedna od težih životnih odluka koja na kraju treba da vam donese dobru i pozitivnu promenu. Dajte sebi vremena da o svemu dobro razmislite, prođite kroz ova pitanja ili neka svoja, posavetujte se sa prijateljima i porodicom, ali ne dopustite da vas tuđa razmišljanja pokolebaju.

 

 

[wpforms id=“81″ title=“true“ description=“true“]

 

 

________________

 

Autor:                         

Ja sam Melanholik. Iza ovog imena se krije devojka od 23 godine, student i pre svega ljudsko biće koje želi da ostvari svoje snove i posluži kao inspiracija drugima. Volim da pišem o svojim strastima, mislima i čudima koje nam nudi ovaj svet u kojem živimo.

Osnovala sam Melanholik sa misijom da drugima prikažem kako je sve moguće, samo ako to jako želite i spremni ste da radite. Pitate se zašto baš Melanholik? Pa melanholik je moj temperament i uverićete se i sami u to kroz neke od mojih tekstova

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta